Η συζήτηση για τη «λίστα Λαγκάρντ» περιέχει πολιτική ουσία που υπερβαίνει το τι έπραξαν ή δεν έπραξαν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία, άλλωστε, διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει απαξιωτικά τους παρακμιακούς κομματικούς σκυλοκαβγάδες. Ηδη, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της MARC για το «Εθνος», η μεγάλη πλειοψηφία δεν πιστεύει στη δυνατότητα των υπαρχόντων κομμάτων να βελτιωθούν, ενώ το 84% κατακεραυνώνει τη συνολική λειτουργία του πολιτικού συστήματος!

Ads

Ποια είναι λοιπόν η πολιτική ουσία; Η γάγγραινα της φοροδιαφυγής είναι προϊόν του υπερτροφικού, σπάταλου και διεφθαρμένου δημόσιου τομέα, που δημιούργησε, και θωπεύει το κομματικό σύστημα. Αλλωστε, όπως είχε δείξει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το καλοκαίρι του 2011, η χώρα οδηγήθηκε στην καταστροφή πρώτον από τις σπατάλες του κράτους και δεύτερον από την ανικανότητα και την απροθυμία του να συλλέξει φόρους. Σε εύστοχο ρεπορτάζ του στο «Εθνος» ο Νίκος Μελέτης αποκαλύπτει πως η δαιμονοποιημένη τρόικα, ήδη από τον Αύγουστο του 2010, πίεζε, πέρα από τις γενικότερες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, να ξεκινήσει μια συγκροτημένη σταυροφορία κατά της φοροδιαφυγής. Τούτο δεν έγινε. Οι δανειστές μας, άλλωστε, υποτίμησαν την αποσάθρωση του κράτους που δημιούργησαν οι εγχώριοι πολιτικοί, αλλά και την απροθυμία να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές στο δημιούργημά τους.

Τώρα βεβαίως όλοι οι πολιτικοί πλειοδοτούν με κούφια συνθήματα κατά της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, αντί να αναζητήσουν συγκροτημένους τρόπους ώστε, συναινετικά, να δοθεί η μάχη απέναντι στη μάστιγα αυτή, οδηγούν την κομματική πόλωση στο «κόκκινο». Ετσι, το θεαθήναι κυριαρχεί της ουσίας.

Ειδικότερα: Η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει τις αναγκαίες τομές στο σάπιο κράτος, διότι παντού έχει διορίσει ανίκανους κομματικούς. Οι εταίροι της προσυπογράφουν μια κυβέρνηση minimum ικανοτήτων. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προασπίζεται όλες τις παθογένειες του δημόσιου τομέα. Ποιο κράτος λοιπόν θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή; Ετσι όμως η κρίση βαθαίνει. Η απαξίωση της πολιτικής θα εντείνεται. Χωρίς μεταρρυθμίσεις και στοιχειώδη συναίνεση, η χώρα δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από τις σάπιες κρατικές δομές της. Χωρίς τις αλλαγές αυτές όμως, δεν θα μπορέσει να σωθεί. Τούτη είναι η ουσία των πραγμάτων.

Ads

Πηγή: Έθνος