Πολύ κουβέντα γίνεται τις τελευταίες μέρες για το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές το νεόκοπο Κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, στην Κρήτη όπου το όνομα «Παπανδρέου» έχει ξεχωριστή ιστορική αναφορά, αφού το νησί, το πράσινο νησί όπως το αποκαλούσαν, έδινε μεγάλα ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και στους μετέπειτα διαδόχους του, μέχρι που ήρθε η πλήρης υποταγή στις πολιτικές της λιτότητας και του μνημονίου.

Ads

Μπορεί ρωτούν το όνομα Παπανδρέου, έστω και εάν είναι ο Γιώργος ο νεότερος, να προκαλέσει ξανά αισθήματα προσωπικής λατρείας; Το ερώτημα διευρύνεται από ορισμένους στη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλέον την πολιτική κυριαρχία στο νησί.

Θα δούμε με στοιχεία την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στο νησί από τις εκλογές του 2012, σε μια προσπάθεια να εξάγουμε ορθά συμπεράσματα.

Στις εθνικές εκλογές που γίνονται τον Ιούνιο του 2012, μέσα σε ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας- όπως και σήμερα- ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στην Κρήτη με ποσοστό 32,1%. Ακολουθούν η Ν.Δ. με 21,54%, το ΠΑΣΟΚ με 18,49%, οι ΑΝΕΛ με 7,72%, η ΔΗΜΑΡ με 7,19%, η Χρυσή Αυγή με 3,94% και το ΚΚΕ με 2,98%. Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστά κοντά στο 54% και η ΝΔ στο 30%.

Ads

Ερχόμαστε τώρα στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου όπου στην Κρήτη έχουμε,  πέρα από τη χαλαρότητα της ψήφου, δύο νέα Κόμματα οι επικεφαλείς των οποίων είναι Κρητικοί. Πρόκειται για το Ποτάμι με το Σταύρο Θεοδωράκη και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες με το Γιώργο Χατζημαρκάκη. Ο πρώτος συγκεντρώνει ποσοστό 10,1% και ο δεύτερος 6,25%.

Τι γίνεται όμως με τα άλλα Κόμματα και ειδικά το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτά της συγκυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το κλίμα κρατά ουσιαστικά το ποσοστό του αφού η απώλεια φτάνει στο 0,3% συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,8%. Η ΝΔ χάνει πάνω από πέντε μονάδες και κατεβαίνει στο 16,17%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει απώλειες εφτά ποσοστιαίων μονάδων και μαζεύει ποσοστό 11,37%.

Εδώ πρέπει να προστεθούν δύο ακόμη στοιχεία. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν στα ψηφοδέλτιά τους δύο ισχυρά ονόματα. Οι «γαλάζιοι» κατεβάζουν το κορυφαίο στέλεχος του νησιού, το βουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, και οι «πράσινοι» εκτός του γραμματέα του Κινήματος, Νίκου Ανδρουλάκη που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ηράκλειο, έχουν στο ψηφοδέλτιο και άλλα ισχυρά ονόματα από το νησί. Επίσης στο Ποτάμι μετέχει και εκλέγεται ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γραμματικάκης.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του ψηφοδέλτιο δεν έχει κανένα ισχυρό όνομα από την Κρήτη, το οποίο θα «μαζέψει» ψήφους.

Βλέπουμε λοιπόν ότι σε ένα τοπικό κλίμα καθόλου ευνοϊκό ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να κρατήσεις το ποσοστό του, σε αντίθεση με τα Κόμματα της συγκυβέρνησης που αν κατεβάζουν στην Κρήτη τα «βαριά χαρτιά τους» έχουν σημαντικές απώλειες.

Όσον αφορά τώρα το Γιώργο Παπανδρέου. Και το 2012 και το 2014 μετείχε ενεργά στον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ, ενώ όλο αυτό το διάστημα, ως βουλευτής δεν διαφώνησε σε καμία κυβερνητική απόφαση και ψήφισε θετικά στη Βουλή όλα τα μέτρα που έφεραν την φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Ακόμη και σε ακροδεξιές πρακτικές της κυβέρνησης, όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν αντέδρασε. Τώρα όμως τις καταγγέλλει γενικώς και αορίστως.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάρει ένα μικρό αλλά σεβαστό ποσοστό από την Κρήτη, αλλά στην πολύ μεγάλη του πλειοψηφία θα αντληθεί από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Η σύγκριση των ποσοστών εθνικών εκλογών του 2012 και ευρωεκλογών του 2014, με τις ιδιαιτερότητες που προαναφέραμε δείχνουν ότι η ψήφος των Κρητικών αποκτά με το χρόνο πολιτικά χαρακτηριστικά και απομακρύνεται από λογικές προσώπων και οικογενειών. Η προσωπολατρία με το χρόνο χάνεται δείχνοντας ότι το νησί αρχίζει να αφήνει συντηρητικές λογικές που κυριάρχησαν στο πρόσφατο παρελθόν.