Το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξελίσσεται με ρυθμούς θρίλερ. Υπάρχουν μεγάλες ανατροπές, ενώ στους πρωταγωνιστές περιλαμβάνονται ο κλασικός «κακός» που δε επιθυμεί λύση, ο αδύναμος κρίκος που είναι η χώρα μας και οι δυνάμεις των «καλών» που μας υποστηρίζουν.

Ads

Στους «καλούς» περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή, εξέφρασε τη λύπη του που δεν προσδιορίστηκαν τα μέτρα για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup, δίνοντας το στίγμα ότι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον διαχρονικό «κακό» στο δράμα της Ελλάδας.

Το κλειδί των εξελίξεων για την κυβέρνηση βρίσκεται στο να βρεθεί μια λύση η οποία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, ώστε να αρχίσει να αγοράζει και ελληνικά ομόλογα από την αγορά.

Εάν αυτό συμβεί θα αποτελέσει ένα «χαρτί» για την Ελλάδα, ώστε να μην φύγει με άδεια χέρια από το τραπέζι, ενώ θα ήταν το πρώτο βήμα για σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με εκδόσεις νέων ομολόγων, στόχο που η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει στρατηγικό.

Ads

Ο κ. Ντράγκι από την πλευρά του, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θύμισε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις οι οποίες θα πιστοποιούν ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο ακόμα και κάτω από τα πιο αντίξοα σενάρια.

Με λίγα λόγια ο κ. Ντράγκι ζήτησε το αντίθετο από αυτό που θέλει ο κ. Σόιμπλε, σηματοδοτώντας την πλήρη αντίθεση των δυο ανδρών, σχεδόν για όλα τα θέματα της ευρωζώνης.

Θεωρητικά, με βάση τα ισχύοντα η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση ακόμα και εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ και δεν εκδώσει θετική ανάλυση βιωσιμότητας. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, όπου η Ευρωζώνη θα ελάμβανε μια δεσμευτική απόφαση ότι θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ακόμα και κάτω από το πιο αντίξοο σενάριο.

Στην πράξη, όμως, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, ανάμεσα σε άλλα και λόγω της σφοδρής αντίδρασης της γερμανικής πλευράς στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά και στην ένταξη της Ελλάδας σε αυτήν.

Τόσο η γερμανική κεντρικής τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) όσο και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι με την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ φορτώνεται και ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και επομένως φορτώνεται υψηλό ρίσκο, το οποίο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο εάν αγοραστούν και ελληνικά ομόλογα.

Πέραν αυτού, οι Γερμανοί είναι αντίθετοι συνολικά με την χαλαρή νομισματική πολιτικής της ΕΚΤ, διότι κρατά τα επιτόκια χαμηλά, τη στιγμή που στη Γερμανία ο πληθωρισμός ανεβαίνει, με αποτέλεσμα οι αποταμιευτές να χάνουν χρήματα.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικά διότι στη Γερμανία η αποταμίευση είναι «ιερή» ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Δεν θα είναι επομένως καθόλου εύκολο να δεχθεί η Γερμανία μια απόφαση του Eurogroup η οποία θα αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

ΕΡΤ