Για να κατανοήσουμε τη σημερινή Τουρκία, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο πρωτοσέλιδο μιας ημερήσιας εφημερίδας που δεν είναι στην υπηρεσία του καθεστώτος. Μεταξύ των έντυπων μέσων ενημέρωσης υπάρχουν έξι μόλις ημερήσιες εφημερίδες, από τις περίπου 35 που έχουν κερδίσει αυτόν τον τίτλο («Cumhuriyet»/«Η Δημοκρατία», «Birgun»/«Μια Μέρα», «Evrensel»/«Η Παγκόσμια», «Yeni Yaşam»/«Η Νέα Ζωή», «Karar»/«Η Απόφαση» και το «Yeni Çag»/«Η Νέα Εποχή»).

Ads

Η πρώτη είναι Κεμαλιστική, προσκείμενη, συνεπώς, στο κόμμα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, CHP, η δεύτερη αντιπροσωπεύει τη μετριοπαθή αριστερά, η τρίτη είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της εργατικής Αριστεράς, η τέταρτη πρόσκειται στο κουρδικό και αριστερό HDP. Η Karar πρόσκειται στο κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού Νταβούτογλου και η Yeni Çag είναι ο εκπρόσωπος του συντηρητικού δεξιού «Καλού Κόμματος», «IYI».

Το πρωτοσέλιδο της Cumhuriyet, την Παρασκευή 13 Μαΐου, περιελάμβανε τις παρακάτω πληροφορίες:

  • Η Ουάσιγκτον τερμάτισε τις επενδυτικές κυρώσεις στην κουρδική περιοχή της Συρίας για την καλύτερη καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους ISIS. Η Τουρκία είναι θυμωμένη!
  • Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 40% στις δημοσκοπήσεις «εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού».
  • Η τουρκική λίρα έχασε το 5% της αξίας της μέσα σε έξι ημέρες!
  • Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ετοιμάζουν σχέδιο Β για τις εκλογές. Με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν μόνο στο 40%, ο Ερντογάν χρειάζεται μία νέα στρατηγική για τις προεδρικές εκλογές.
  • Μαζική υποστήριξη στην Καφταντσίογλου! Το ΣτΕ είχε πρόσφατα επικυρώσει την ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών της Τζανάν Καφταντσίογλου για μηνύματα πριν από τέσσερα χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, να απομακρύνει την κυρία Καφταντσίογλου από την πολιτική ζωή για το ίδιο διάστημα. Ήταν η κύρια ηρωίδα της νίκης του κόμματός της στις τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης το Μάρτιο του 2019 και μετά τον Ιούνιο του 2019.
  • Το ρολόι που πρόσφερε ο Πρόεδρος Ερντογάν στους στρατιωτικούς ήρωες πωλείται τώρα στο διαδίκτυο. Αρκετά ρολόγια με τρέχουσα εμπορική αξία 2.150 τουρκικών λιρών (περίπου 134 ευρώ), αλλά υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο Ερντογάν και προσφερόμενα στους στρατιωτικούς ήρωες πωλούνται διαδικτυακά. Η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 100.000 τουρκικών λιρών (1.250 και 6.250 ευρώ).
  • Το αρμόδιο Υπουργείο Οικογενειακών και Κοινωνικών Υπηρεσιών προσέλαβε τον υποψήφιο που κατέλαβε την 172η θέση στη γραπτή εξέταση. Αυτός που ήταν πρώτος στη γραπτή εξέταση έγινε 175ος μετά την προφορική εξέταση.

Έτσι λειτουργεί το σύστημα Ερντογάν.

Ads

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.