Ο Selahattin Demirtaş, ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (μαζί με δεκάδες συντρόφους του) καθώς και ο Can Dündar- ο δημοσιογράφος της Τζουχμουριέτ, που αποκάλυψε τον εξοπλισμό του Ισλαμικού Κράτους από την Τουρκία – θα βρίσκονται σε μερικά εικοσιτετράωρα στην φυλακή.

Ads

Ο Ερτογάν βρίσκεται σε ένα αγώνα πλήρους επικράτησης, διότι φοβάται πως αλλιώτικα θα δει την δημιουργία νέου «κράτους» εντός της επικράτειας της χώρας του.

Αυτή είναι κατά την άποψη μου η κύρια αιτία που τον έχει μετατρέψει σε ένα κατά πάντων θηρίο. Δεν είμαι βέβαιος πως θα καταφέρει να αποφύγει αυτό που φοβάται.

Ήδη ένα δεύτερο μόρφωμα κουρδικού κράτους βρίσκεται στη Συρία. Ενωμένο μάλιστα γεωγραφικά με το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ads

Θα ρίξει στην φυλακή τον Ντεμιρτάς, αλλά αυτό μόνο ώφελος θα έχει για το κουρδικό κίνημα. Ο φυλακισμένος κάποτε έχει περισσότερη δύναμη από τον ίδιο του τον εαυτό, εκτός φυλακών. Σε συνθήκες δήθεν ελευθερίας.

Και όλοι ζητούν από την Ευρώπη να δράσει. Κανείς όμως δεν ξέρει ποιος είναι ο σωστότερος δρόμος αυτής της δράσης.

Η συνέχιση των συνομιλιών είτε για την ενταξιακή πορεία της χώρας, είτε για την απελευθέρωση της βίζας δεν έχει αποδώσει. Δεν έγιναν έγκαιρα όταν έπρεπε να γίνουν, και δεν μπορούν να αποδώσουν άκαιρα.

Αλλά και η διακοπή των συνομιλιών αφήνει όλους σε βαθύ σκεπτικισμό. Και όλοι περιμένουν το θαύμα! Που δεν θα έρθει.

Μόνη οδός η συνέχιση του αγώνα όλων των ελεύθερων ανθρώπων στην Τουρκία για δημοκρατική ανατροπή αυτού του καθεστώτος.

Και έτσι με την συνεργασία (που σήμερα φαίνεται αδύνατη) μεταξύ των κεμαλικών και των Κούρδων, να κτιστεί μια νέα Τουρκία. Και μια νέα Τουρκία σημαίνει και ένα είδος ομοσπονδίας με του Κούρδους.

Αυτό για το οποίο εργάζονται, ή δεν εργάζονται για την Κύπρο, θα είναι το δικό τους (λαμπρό) μέλλον.

* Ο Τάκης Χατζηγεωργίου είναι ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ