Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν κάνουν δημοσκοπήσεις για τη δημοτικότητα των πρωθυπουργών της ΕΕ. Αν όμως γίνονταν, θα έδειχναν μια σαφέστατη υποχώρηση της εικόνας του κ. Μητσοτάκη, όπως διεφάνη και μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο Στρασβούργο.

Ads

Η λίστα Πέτσα,  οι διώξεις Ελλήνων δημοσιογράφων καθώς και τα νευράκια του Έλληνα πρωθυπουργού στην περιβόητη συνέντευξη-αντιπαράθεση με την Ολλανδέζα δημοσιογράφο, είχαν ήδη δημιουργήσει ένα κλίμα δυσπιστίας. Αλλά το σκάνδαλο Novartis, η δίωξη εναντίον των δημοσιογράφων που το ερευνούσαν και της εισαγγελέως Ε. Τουλουπάκη,  παίζουν πλέον καταλυτικό ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο « λαϊκό δικαστήριο» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ) κατά Κύρτσου, ο τελευταίος χειροκροτήθηκε μετά τη ομιλία του, που επικεντρώθηκε στην υπόθεση Novartis.  Από τους 131 ευρωβουλευτές που ψήφισαν συνολικά, 29  βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση Βέμπερ και 11 έκαναν αποχή.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Τιμωρία Γ. Κύρτσου για τη Novartis, αλλά με σημαντικές διαρροές υπέρ του

Ads

Ο ίδιος ο κ. Βέμπερ, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, διαφοροποιήθηκε από τον στενό του σύμμαχο κ. Μητσοτάκη που του ζήτησε να διαγράψει τον Κύρτσο. Πρότεινε ένα ήπιο μέτρο, την αναστολή των δραστηριοτήτων του στο ΕΛΚ για ένα χρόνο, ενώ στο τέλος της ομιλίας του έπλεξε το εγκώμιο του Κύρτσου και τον διατήρησε  στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες ήδη συμμετέχει εκ μέρους του ΕΛΚ.

Ο Κύρτσος αποδείχθηκε σκληρός για να πεθάνει, αλλά υπάρχει ένας βαθύτερος λόγος για αυτό: ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στον κ. Σαμαρά «τα κεφάλια» της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς και του κ. Παπαγγελόπουλου για να κάτσει ήσυχος, χωρίς να υπολογίζει τις διεθνείς συνέπειες.

Στην Ελλάδα είναι εύκολο ο Πρετεντέρης να γράφει αμπελοφιλοσοφίες και δέκα παρατρεχάμενοι να κραυγάζουν «σκευωρία » στις νεοδημοκρατικές τηλέ-γιάφκες. Αλλά στην ΕΕ κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς μπορεί να διώκεται μια εισαγγελέας κατά της διαφθοράς και να καταργείται η θέση της, από τους πολιτικούς που η ίδια ερευνούσε.

Ούτε οι πιο φιλικά προσκείμενοι στη ΝΔ δεν μπορούν να εξηγήσουν πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη  να μην έχει ζητήσει αποζημίωση για το θύμα του σκανδάλου, την Ελλάδα, με την ελβετική εταιρεία να έχει ήδη παραδεχθεί την ενοχή της. Ενώ ήδη έχουν τσεπώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια οι ΗΠΑ, απλώς επειδή η Novartis ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε επίσης: Ακρόαση Τουλουπάκη στο Ευρωκοινοβούλιο: Φιμώνεται η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Η υποχώρηση των δημοκρατικών αξιών στην Ελλάδα καταγράφεται και στην έκθεση του διεθνούς αναγνωρισμένου Ινστιτούτου V-Dem του Πανεπιστημίου του Gothenburg, για τη παγκόσμια κατάσταση της δημοκρατίας που μόλις κυκλοφόρησε. Η έκθεση περιέχει ανησυχητικά συμπεράσματα για την πορεία των δημοκρατικών ελευθεριών σε όλο τον πλανήτη, αλλά με ειδικές αναφορές στην Ελλάδα:

«Σε καμία χώρα σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη δεν σημειώθηκαν (δημοκρατικές) βελτιώσεις την τελευταία δεκαετία. Εν τω μεταξύ, δύο χώρες στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική  έγιναν πιο αυταρχικές τα τελευταία δέκα χρόνια: η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Η εικόνα χειροτερεύει , σύμφωνα με το Ινστιτούτο:

«έξι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ γίνονται πιο αυταρχικά.. Μεταξύ των μελών της Ένωσης, η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο, την τελευταία δεκαετία.. Η εξέλιξη επηρεάζει τώρα και τη Σλοβενία, η οποία είναι από τις κορυφαίες (στη λίστα αυταρχικότητας) στον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια,. Η Κροατία, η Τσεχία και η Ελλάδα είναι επίσης χώρες που πρόσφατα έγιναν πιο αυταρχικές».

O κ. Μητσοτάκης πλασάρισε με επιτυχία στην Ευρώπη την εικόνα ενός μοντέρνου και φιλελεύθερου πολιτικού. Αλλά τα σκάνδαλα, η λογοκρισία και ο έλεγχος των ΜΜΕ μέσω της εξαγοράς, όπως και η επιδειξιομανία έχουν φθείρει σημαντικά την εικόνα του.

Οι χθεσινές αντιδράσεις στην κατάθεση της κυρίας Τουλουπάκη και στην εκδίκαση της υπόθεσης Κύρτσου, έδειξαν ότι ακόμη και άνθρωποι στο δικό του στρατόπεδο,  δεν έχουν πλέον τον πρόεδρο της ΝΔ σε εκτίμηση. Ούτε τον υπολογίζουν, όπως παλιά. Με ότι αυτό συνεπάγεται για το Ταμείο Ανάκαμψης, τη ζωτική επιπλέον βοήθεια λόγω της ακρίβειας και του πολέμου καθώς και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.