Σήμερα βρισκόμαστε στην πλεονεκτική θέση να γνωρίζουμε καλύτερα το διεθνές και εγχώριο πολιτικό τοπίο και τις διαθέσιμες συμμαχίες μας. Τα γεγονότα των τριών τελευταίων εβδομάδων (δημοψήφισμα, συμφωνία, εσωτερικά ΣΥΡΙΖΑ) συντελούν στη διευκρίνιση των δεδομένων της κατάστασης. 

Ads

Στο δημοψήφισμα έπεσαν οι μάσκες: η ένταση της προσπάθειας εγχώριων πολιτικο – οικονομικών ελίτ υπέρ του ΝΑΙ, η άνευ προηγουμένου παρέμβαση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και ο κυνισμός με τον οποίο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ επαναλάμβαναν εκδοχές του «Γερούν γερά» πληρώθηκαν με το 61,3%. Ακόμα και αν τα πρόσφατα γεγονότα βλάψουν μερικώς το ΣΥΡΙΖΑ, οι ελίτ του ΝΑΙ τοποθετήθηκαν σε δομικά διακριτή θέση από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θα σταματήσουν βέβαια να προσπαθούν να κάνουν «την οικονομία να ουρλιάξει» ενάντια στην αριστερή κυβέρνηση. 

Ανεξάρτητα από το ορθό ή το άτοπο της απόφασης περί του δημοψηφίσματος, η πραγματοποίησή του «επιτάχυνε την ιστορία» αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα: φανέρωσε το πραγματικό πρόσωπο των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ελίτ, συνέβαλε στην απαξίωση των υποστηρικτών του ΝΑΙ και παρήγαγε διόλου αμελητέες πανευρωπαϊκές δυναμικές προς όφελος της Ελλάδας και της δημοκρατίας. Επιπλέον, ανέδειξε ένα πλαίσιο ενεργούς πολιτικής δράσης για όλους τους πολίτες, τόσο αυτούς που ψήφισαν ΝΑΙ όσο και αυτούς που ψήφισαν ΟΧΙ. Με σύνεση και υπομονή ενισχύουμε την παρακαταθήκη των αριστερών φωνών στην Ευρώπη και αναμένουμε τις ακραίες αντιδράσεις από ομάδες συμφερόντων. 

Η συμφωνία της 13ης Ιουλίου συνιστά μια εξίσου καθοριστική στιγμή αλήθειας. Η συμφωνία είναι πολύ χειρότερη από ότι μπορούσαμε να φανταστούμε. Απέχει παρασάγγες από το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται στην αδυναμία να πιστέψει ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές ελίτ θα οδηγούσαν την Eυρώπη σε αυτοκτονία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταξε μια ορθολογική διαπραγμάτευση όπου με επιχειρήματα αλλά και με την απειλή των συνεπειών του Grexit θα έπειθε για την ανάγκη υπέρβασης της λιτότητας. 

Ads

Όμως, οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές ελίτ, αξιοποιώντας δυνάμεις από την εκσυγχρονιστική σοσιαλδημοκρατία μέχρι τους Σκανδιναβούς ακροδεξιούς, δεν φείδονται του όποιου κόστους στην προσπάθεια καταστροφής της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη μεταπολεμική Ευρώπη. Αυτό ήταν εξαρχής το σχέδιο και δευτερεύουσα σημασία είχαν τα παρελκόμενα (στιλ της διαπραγματευτικής ομάδας, χρονικές επιλογές ρήξης, δημοψήφισμα) που απλώς ενίσχυσαν την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών ελίτ παρά μετέβαλαν την κατεύθυνσή της. Είμαστε δυστυχώς «προνομιούχοι» ζώντας την απαρχή του τέλους της κυριαρχίας όσων καταπάτησαν τις στοιχειώδεις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες του Διαφωτισμού. Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο βοηθάει να κατανοήσουμε το τέλος της Ευρώπης όπως την οραματίστηκαν οι θεμελιωτές της. 

Ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί η συμφωνία, ανεξάρτητα από τις δικές μας υπέρ η κατά της ΕΕ ή/και του Ευρώ απόψεις, πρέπει να προετοιμαστούμε όχι μόνο για μια Ελλάδα εκτός Ευρώ αλλά για μια Ευρώπη στην οποία δεν θα υπάρχει Ευρώ ή μια Ευρώπη με άλλης μορφής θεσμούς (της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης). 

Οι εσωτερικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ συντελούν και αυτές στη συνειδητοποίηση της κατάστασης. Δικαίως επισημαίνεται η μη προετοιμασία της χώρας για ρήξη με τους πιστωτές. Η επισήμανση όμως των λαθών δεν πρέπει να οδηγεί στην αυτοεξαίρεση από την άσκηση της εξουσίας πριμοδοτώντας το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Ακόμα και αν ήταν εφικτή η χρήση των αποθεματικών 22 δις Ευρώ, απλά θα μετέθετε το δίλημμα για ελάχιστους μήνες. Ο κόσμος περιμένει από το ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει δεδομένων των συνθηκών οικονομικού πολέμου που βιώνουμε. Χάθηκε μια σημαντική μάχη και συνθηκολογήσαμε για να ανασυνταχθούμε. 

Αυτό γίνεται υπό εξαιρετικά δυσμενείς όρους και «λερώνοντας τα χέρια μας», αλλά είναι η μόνη μας ελπίδα και προοπτική. Στη γωνία περιμένει η Χρυσή Αυγή και η παλινόρθωση του Βενιζέλου, του Σαμαρά και του εταίρου στο ΝΑΙ Θεοδωράκη. Ας κυβερνήσει επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ! Ας καθαρίσει τον κόπρο του Αυγεία: καναλάρχες – δημοσιογράφοι – εργολάβοι, φοροδιαφυγή, ευνουχισμένη δικαιοσύνη, μονοπώλια, κομματοκρατούμενη δημόσια διοίκηση. Και ας ενσκήψουν τα Υπουργεία – των τομέων της Παιδείας και Έρευνας συμπεριλαμβανομένων – στις από μηνών επεξεργασίες των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ας γίνει ό,τι είναι δυνατό για να βρεθούν ισοδύναμα που θα διασφαλίσουν όσα μέτρα έχουν ψηφιστεί. Τίποτα, της απεχθούς συμφωνίας συμπεριλαμβανομένης, δεν είναι δεδομένο. Οι πολίτες θα συνταχθούν με αυτούς που θα αναμετρηθούν με το αδύνατο. Δεν θα υποστηρίξουν τον κυνισμό της υποτέλειας ή την πριμοδότηση της αριστερής παρένθεσης. Πορευόμαστε με γνώση, είμαστε πιο δυνατοί κατανοώντας ότι «το μέλλον έχει πολλές στροφές».