Αυτή την εβδομάδα, τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν πολλά άρθρα για ένα περίεργο γεγονός: Ένας τοπικός επικεφαλής του κόμματος του Ερντογάν παραποίησε ένα βίντεο με τις δηλώσεις του υποψήφιου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, που είπε ότι «μάχεται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η σέχτα του Γκιουλέν και το ΡΚΚ», και πως «θα διοικήσει την πόλη μαζί με όλους τους Κωνσταντινουπολίτες». Στο παραποιημένο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης φάνηκε να λέει: «Θα διοικήσω την πόλη μαζί με τους τρομοκράτες όπως η σέχτα του Γκιουλέν και το ΡΚΚ!»

Ads

Τα κυβερνητικά ΜΜΕ ανέδειξαν ως πρώτο θέμα την παραποιημένη δήλωση του Ιμάμογλου. Πολλές σφυγμομετρήσεις που αναπαράχθηκαν στα τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν ότι η πλειοψηφία του κόσμου πίστεψε αυτές τις παραποιημένες δηλώσεις. Ακόμη χειρότερα, αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν το πραγματικό βίντεο, που δεν έχει υποστεί μοντάζ.

Η πίστη μέσα τους είναι πιο δυνατή από την αλήθεια.

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου θέλησε να μεταπείσει έναν νέο έμπορο εμφανώς προσκείμενο στον Ερντογάν. Εκείνος δεν θέλησε ούτε να τον ακούσει επιμένοντας ότι ο Ιμάμογλου «θέλει να διοικήσει την πόλη μαζί με τους τρομοκράτες»! Οι κάμερες τους κατέγραφαν. Όντας σε προεκλογική εκστρατεία, ο Ιμάμογλου, που κατάλαβε ότι δεν μπορεί να μεταπείσει τον νέο έμπορο, αρκέστηκε σε ένα απαλό χάδι στο μάγουλο του συνομιλητή του. «Λυπάμαι για σένα. Θα έπρεπε να δεις το βίντεο ολόκληρο στην αρχική του μορφή», είπε. Το ίδιο βράδυ στα τηλεοπτικά κανάλια της κυβέρνησης υπήρχε το δεύτερο σκάνδαλο: «Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης χαστούκισε έναν πολίτη που του άσκησε κριτική!» Η οπτικοακουστική τεχνολογία των ημερών μας μπορεί να μετατρέψει ένα απαλό χάδι σε ένα χαστούκι, έτσι δεν είναι;

Ads

Η αντιπολίτευση είναι απογοητευμένη: «Πως να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανόητους; Πως να τους κάνουμε να αναγνωρίσουν την τόσο απλή αλήθεια;» διερωτήθη ένας ακαδημαϊκός.

Η εκπαίδευση, από την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία το 2002 και έπειτα, ήταν ένας τομέας βαρύτητας για την κυβέρνηση. Τα θρησκευτικά λύκεια αυξήθηκαν κατά 400%. Το μάθημα των θρησκευτικών, όπου διδάσκεται αποκλειστικά η σουνίτικη εκδοχή του ισλάμ, έγιναν υποχρεωτικά για τους μαθητές από 6 έως 18 ετών. Εκατοντάδες ιδιωτικά θρησκευτικά σχολεία άνοιξαν στην Ανατολία. O υπουργός Εθνικής Παιδείας υπέγραψε συμβόλαια με τις σέχτες με σκοπό αυτές να γίνουν πιο ενεργές στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τα μαθήματα φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας στα λύκεια έπαψαν να γίνονται.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν δικαιολογήσει την άγνοια εδώ και καιρό. Ένας καθηγητής, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Εκπαίδευση τόλμησε να δηλώσει: «Οι καλύτεροι από όλους είναι οι αμόρφωτοι χωρικοί που δεν έχουν τελειώσει ούτε το δημοτικό. Οι άλλοι, αυτοί που έχουν δίπλωμα πανεπιστημίου είναι οι πιο επικίνδυνοι για την εθνική μας ενότητα και για το Ισλάμ».

Ένας υπουργός του Ερντογάν ακούσια αποδέχθηκε μια κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα: «Στις εκλογές πήραμε λιγότερες ψήφους εκεί όπου το μορφωτικό επίπεδο ήταν ανώτερο!»

Ο ίδιος ο Ερντογάν μίλησε για μια άξια «νεολαία ευσεβή και ρεβανσιστική». Ευσεβή για να πολεμήσει την κοσμικότητα και ρεβανσιστική για να πολεμήσει τις δημοκρατικές ιδέες.

Ενώ οι ακαδημαϊκοί, που υπέγραψαν ένα αντιπολεμικό κείμενο που καταδίκαζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων, φυλακίστηκαν, οι θρησκευόμενοι ιμάμηδες και δάσκαλοι που κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων ούτε συνελήφθησαν από την αστυνομία ούτε καταδικάστηκαν από τα κυβερνητικά δικαστήρια.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Ερντογάν είχε μια κάποια επιτυχία στον τομέα της εκπαίδευσης: Έχει πλέον την νεολαία που του αξίζει!

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]