Σαν ποτάμι φουσκώνει η καμπάνια «Enough is Enough» στη Βρετανία. Ξεκίνησε σαν καμπάνια των συνδικάτων, για καλύτερη διαβίωση και εργασία εν όψει της ενεργειακής φτώχειας και της επισιτιστικής κρίσης, και ήδη μετασχηματίζεται σε κίνημα, στο οποίο μπαίνουν πολλά μεγάλα συνδικάτα. Η καμπάνια, συνδυαζόμενη με το μεγάλο απεργιακό κύμα, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική κρίση που πλήττει τους Συντηρητικούς, αλλά και τη χλιαρή στάση των Εργατικών.

Ads

Το βασικό μανιφέστο έχει συγκεντρώσει  πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι υπογραφές του Τζέρεμι Κόρμπιν και του Μπέρνι Σάντερς.

Από την καμπάνια, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απεργία των σιδηροδρομικών, έχουν αναδυθεί ηγετικές μορφές, όπως ο Μικ Λυντς, γενικός γραμματέας του του Συνδικάτου Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT), και ο Εντι Ντέμπσι, αν. Γεν. Γραμματέας του συνδικάτου. Σε αλλεπάλληλες ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις έχουν κατορθώσει να αποστομώσουν τους επικριτές της απεργίας και να αρθρώσουν ένα νέο λόγο, για τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, τις ανισότητες και την προοδευτική φορολογία.

Χαρακτηριστική του νέου κινήματος είναι η σύντομη ομιλία του Μικ Λυντς στη χθεσινή συγκέντρωση του «Enough is Enough», που έγινε viral:

Ads

«Η εργατική τάξη επέστρεψε. Δεν επιστρέφουμε απλώς ως ιδέα, επιστρέφουμε ως κίνημα· επιστρέφουμε ως δράση. Το έχετε ίσως ακούσει και παλιότερα. Μα εκείνοι οι καιροί έχουν τελειώσει. Αρνούμαστε να είμαστε πράοι, αρνούμαστε να είμαστε ταπεινοί. Αρνούμαστε να περιμένουμε τους πολιτικούς ή τους δημοσιολόγους· αρνούμαστε πια να είμαστε φτωχοί. Θέλουν να αλυσοδέσουν τα συνδικάτα περισσότερο από όσο είναι ήδη. Και γιατί το κάνουν; Το κάνουν για τα συμφέροντα της τάξης τους – αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η κοινωνία. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι παράγοντες της κυρίαρχης πολιτικής, το Εργατικό Κόμμα και όποιοι άλλοι, τόσο το καλύτερο. Αυτοί ενεργούν για τα συμφέροντα της τάξης τους, είναι καιρός να δράσουμε για τα συμφέροντα της δικής μας τάξης».

Η καμπάνια «Enough is Enough» συμπυκνώνεται σε πέντε βασικά αιτήματα:

  • Πραγματικές αυξήσεις μισθών
  • Συγκράτηση των λογαριασμών ενέργειας
  • Αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης
  • Αξιοπρεπή στέγη για όλους
  • Αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων.