Μετά από 6 χρόνια ύφεσης οι τελευταίες εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο,  στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και να μπει σε μια νέα εποχή. Μια εποχή  αισιοδοξίας μέσα από την επερχόμενη ανάπτυξη.

Ads

Το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση τόσο για την οργάνωση και τη λειτουργία, όσο και για τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα. Ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του ΙΚΑ και ουσιαστικά από τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, ο χάρτης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αλλάζει ριζικά. Μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση η Ελλάδα τήρησε την συμφωνία ορθώνοντας όμως κοινωνικό δίχτυ.

Με εξασφαλισμένες συντάξεις για όλους, χωρίς μειώσεις στις κύριες και στην συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις απέναντι στους αγρότες και προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία.

Στο Eurogroup στις 9 Μαΐου, μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων αυτού του Οργάνου, όπου η χώρα αποτελούσε τον φτωχό και κατηγορούμενο συγγενή της ευρωπαϊκής οικογένειας, η εικόνα άλλαξε. Όχι σαν από θαύμα αλλά σαν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας, μεθοδικής δουλειάς των διαπραγματευτικών προσπαθειών, των διπλωματικών μας πρωτοβουλιών, αλλά και των πολιτικών παρεμβάσεων.

Ads

 Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη και απομονωμένη. Με συμμάχους και στήριξη από μια σειρά προοδευτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων ορθώνει τη φωνή της για τα δίκαια αιτήματα του Έλληνα πολίτη που έχει δοκιμαστεί όσο κανείς άλλος Ευρωπαίος πολίτης και δικαιούται πλέον να μπορεί να ελπίζει.
 
Κλείνει ο φαύλος κύκλος
 
Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και του υπέρογκου δανεισμού της χώρας προκειμένου να αποπληρώνονται παλαιότερα χρέη χωρίς τροφοδότηση της πραγματικής οικονομίας, κλείνει. Επιβεβαιώνεται τόσο από τα στοιχεία της Eurostat, όσο και από τις προβλέψεις της Κομισιόν. Ήδη για την πιο δύσκολη χρονιά, τη χρονιά που είχε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και φυσικά τα capital controls, τη χρονιά εκείνη που η Κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι κατέστρεψε την οικονομία, η ελληνική οικονομία κατάφερε πλεόνασμα 1% πάνω από το στόχο.

Ο ελεγκτικός και φορολογικός μηχανισμός είναι ήδη σε τροχιά ανασυγκρότησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. Στην κατεύθυνση αυτή κατατίθεται εντός των ημερών το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ μία δέσμη νομοθετημάτων που θα κατατεθούν εντός των επόμενων εβδομάδων θα αφορούν μεταξύ άλλων τον νόμο για το πόθεν έσχες, τον νόμο για το πολιτικό χρήμα, τον νόμο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, την αναθεώρηση του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή, τον νόμο για δημιουργία μηχανισμού με στόχο τον συντονισμό των διωκτικών αρχών (οικονομικών εισαγγελέων και εισαγγελέων Διαφθοράς, ΓΓΔΕ, οικονομικής αστυνομίας κ.ά.)

Όσον αφορά το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αν και οι λεπτομέρειες της είναι υπό διαμόρφωση, εμπεριέχει πολύ σημαντικά σημεία για την ελληνική οικονομία. Το Eurogroup της 24ηςΜαΐου είναι ιδιαίτερης σημασίας. Εκτός της αποτύπωσης του οδικού χάρτη σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η συμπερίληψη συγκεκριμένων δράσεων και η αποσαφήνιση των αντικειμενικών όρων βάση των οποίων θα προκύψει η ελάφρυνση ή οι ρυθμίσεις για το χρέος, αποτελούν τομές στην προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης επενδυτών και καταθετών. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης η οποία θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.
 
Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

 
Με το πέρας της πρώτης και δυσκολότερης αξιολόγησης, η αβεβαιότητα μπορεί πλέον να δώσει τη θέση της στην σταθερότητα. Θα μπορέσει να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας που είναι το ζητούμενο, αλλά και για την επανάκτηση και διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας που αποτελεί προτεραιότητα και επιλογή μας.

Με το πέρας της επικείμενης αξιολόγησης, αναμένεται να απελευθερωθούν επίσης οι πολιτικές δυνάμεις από την έγνοια μια σκληρής καθημερινής διαπραγμάτευσης, ώστε να επικεντρωθούν στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, στην καθημερινότητα των πολιτών, στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, στην επιτάχυνση των αλλαγών που έχει ανάγκη η κοινωνία, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία.

Η χώρα έχει ανάγκη μία μεγάλη ανάσα, για να μπορέσει να συνεχίσει στα «βαθιά» η κυβέρνηση. Με σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις και τομές, με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και λογής κατεστημένα συμφέροντα. Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τόλμη, αλλά και αποτελεσματικότητα για τις μεγάλες τις πραγματικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός. Χρειάζεται άμεσα ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο δεν θα στηρίζεται στο μειωμένο εργασιακό κόστος και στο ευκαιριακό κέρδος, αλλά στην αναβάθμιση της εργασίας, την υψηλή προστιθέμενη αξία, τη μακροχρόνια βιωσιμότητα. Ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, να καταπολεμήσουμε την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, να δώσουμε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Και βεβαίως να μείνουμε σταθεροί στο στόχο μας στην μεγάλη αυτή μάχη που ξεκινήσαμε ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Το μεγάλο απόστημα του τόπου.
Η επόμενη ημέρα βάζει λοιπόν στο προσκήνιο την προτεραιότητα και το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης: το σχεδιασμό της ανάκαμψης της οικονομίας και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

* Ο Σωκράτης Βαρδάκης,  είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου