Η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel φιλοξενεί άρθρο  του Δημοσθένη Κούρτοβικ με τίτλο «Όταν η πολιτική παραιτείται» και υπότιτλο «Η Ελλάδα δεν ξέρει που ανήκει. Το πρόβλημα αυτό θα έχουν στο μέλλον πολλά ευρωπαϊκά κράτη». Ο κ. Κούρτοβικ επιχειρεί μία ανάλυση των χαρακτηριστικών του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, με τις τόσες αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό κανόνα» διατυπώνεται όλο και συχνότερα το ερώτημα κατά πόσο ανήκει πολιτισμικά στην Ευρώπη.

Ads

Ο κ. Κούρτοβικ αναφέρεται στη μετατροπή, το τελευταίο διάστημα, του στερεοτύπου των ανοιχτόκαρδων Νοτιοευρωπαίων που γεύονται τη ζωή τους σ’ αυτό των τεμπέληδων, αναξιόπιστων και απείθαρχων.

«Αλλάζοντας η διάθεση, αλλάζει και η τοποθέτηση», σημειώνει ο κ. Κούρτοβικ. «Δεν προσπαθώ ωστόσο να αμφισβητήσω ότι πολλές απ’ αυτές τις κατηγορίες είναι δικαιολογημένες», υποστηρίζει.

Στα ελληνικά ήθη μπορεί κανείς να διακρίνει τα προτερήματα και μειονεκτήματα του ελληνικού τρόπου ζωής, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων. Το δίκτυο ασφαλείας των οικογενειακών δεσμών στην Ελλάδα, τονίζει, παρεμποδίζει την ανάπτυξη της αυτονομίας του προσώπου και αποτελεί αίτια νεποτισμού, ενώ, όπως σημειώνει, η περίφημη ελληνική φιλοξενία αποτελεί την άλλη όψη της βαθιάς δυσπιστίας των Ελλήνων στους θεσμούς που ξεπερνούν την κοινότητα και τις προσωπικές σχέσεις.

Ads

Το γεγονός ότι τα εστιατόρια και οι ταβέρνες είναι γεμάτες εν μέσω κρίσης, τονίζει, δημιουργεί την εντύπωση ότι οι Έλληνες είναι στην πραγματικότητα πλουσιότεροι απ’ ότι εμφανίζονται. Όμως έναν τέτοιο συμπέρασμα είναι λανθασμένο. Ο Έλληνας θέτει απλώς άλλες προτεραιότητες απ’ ότι ο Γερμανός ή ο Ολλανδός.

«Η Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Κούρτοβικ, «παραείναι χώρα της Ανατολής, για να θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος, αλλά την ίδια στιγμή και πολύ δυτική για να ανήκει στην Ανατολή».