Είτε η Ελλάδα θα πρέπει να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Ευρώ, είτε οι άλλες χώρες – μέλη θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη του προϋπολογισμού της, υποστηρίζει κατηγορηματικά δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times.

Ads

Με αφετηρία την άποψη ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους πυροδοτήθηκε από την Ελλάδα, εκφράζεται η πεποίθηση ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί όχι μέσω πολύπλοκων σχημάτων οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ αλλά μόνο μετά από ανατροπή των οικονομικών δεδομένων της Ελλάδας, η οποία -σύμφωνα με την εφημερίδα- για πολλά χρόνια ζούσε πάνω από τις πραγματικές της δυνατότητες.

Επιπλέον, ασκείται κριτική στην απόφαση ένταξης στην Ευρωζώνη της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, χώρες οι οποίες κατά τις εκτιμήσεις των Times δανείζονταν με το ύψος των επιτοκίων της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αντίστοιχα παραγωγικές και ανταγωνιστικές. 

Κατά την άποψη της εφημερίδας, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και να ανοικοδομήσει την οικονομία της μέσα από μία υποτίμηση η οποία θα την καταστήσει πιο ανταγωνιστική.
 
Διαφορετικά, σημειώνει, η χώρα οφείλει να παραχωρήσει την οικονομική πολιτική της για 10ετίες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Ads