Από 1/1/2016 οι Illuminati της ΕΕ κατάργησαν τον καπιταλισμό. Εντάξει, όχι 100% (μην είστε και πλεονέκτες). Ούτε φωναχτά (έχουν μια σεμνότητα και ταπεινότητα). Ένα μικρό βήμα για τους Illuminati, ένα τεράστιο βήμα στην κατάργηση του καπιταλισμού.

Ads

Από την 1η Ιανουαρίου λοιπόν και στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ). Θα αναρωτηθείτε, τι ‘ναι πάλι τούτο; Την απάντηση δίνει ο Επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα Τζόναθαν Χιλ. Ο ΕΜΕ «είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή μελλοντικών κρίσεων μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής εξυγίανσης των διασυνοριακών και εγχώριων τραπεζών».

Επιτέλους αδέλφια. Τέρμα οι μελλοντικές κρίσεις. «Έχουμε ένα σύστημα για την εξυγίανση των τραπεζών, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να προστατεύονται από την υποχρέωση να διασώζουν τις τράπεζες, όταν αυτές χρεοκοπούν. Τα λάθη των τραπεζών δεν θα βαραίνουν πλέον τους ώμους των πολλών», δήλωσε ο Επίτροπος Τζόναθαν Χιλ. Ρίγη διαπερνούν το κορμί μου και κλαίω από συγκίνηση.

Μέχρι χθες οι φορολογούμενοι της ΕΕ είχαν την «υποχρέωση να διασώζουν τις τράπεζες». Το έγραφαν και οι πλάκες που έδωσε ο Θεός στο Μωυσή. Από 1/1/16 όμως αυτό αλλάζει για τις τράπεζες «όταν αυτές χρεοκοπούν». Εντάξει, θα συνεχίσουν να χρεοκοπούν (δεν καταργήσανε 100% τον καπιταλισμό), αλλά «τα λάθη των τραπεζών δεν θα βαραίνουν πλέον τους ώμους των πολλών». Επιτέλους, η (μερική έστω) κατάργηση του καπιταλισμού στην πράξη. Οι αγώνες τώρα δικαιώνονται.

Ads

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό (του ΕΜΕ): «το κόστος της εξυγίανσης των τραπεζών θα κατανέμεται σε πρώτη φάση μεταξύ μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται η συνεισφορά του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης, το οποίο μέχρι το 2024 θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 55 δισ. από εισφορές των ίδιων των τραπεζών». Ω ναι, Μητέρα Τερέζα. Το τάγμα σου «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας» βρήκε μιμητές. Ολόκληρα 55 δις, από εισφορές των ίδιων των τραπεζών, για να μην «βαραίνουν πλέον τους ώμους των πολλών».

Έστω αύριο χρεοκοπεί (π.χ.) η ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Κάτι που αποκλείεται γιατί και μετά την τελευταία «ανακεφαλαιοποίηση» είναι χρεοκοπημένη (όπως και όλες οι άλλες), οπότε πώς να χρεοκοπήσει ο χρεοκοπημένος! Είναι αντίφαση εν τοις όροις, αλλά ας παραβλέψουμε τέτοιες «λεπτομέρειες». Το κόστος λοιπόν της χρεοκοπίας, «σε πρώτη φάση», θα το πληρώσουν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες (με πάνω από 100.000 €). Στη συνέχεια «προβλέπεται η συνεισφορά» του ταμείου που θα έχει μαζέψει 55 δις € μέχρι το 2024.[1]

Το πρόδηλο ερώτημα είναι αν τα μέτρα αυτά αρκούν για τη σωτηρία της ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Εντάξει, δεν αρκούν ούτε για ζήτω[2] αλλά αυτά είναι «σε πρώτη φάση». Άλλωστε, σήμερα καταθέσεις άνω των 100.000 € έχει μόλις το 0,4% των καταθετών. Μπορεί να γίνει επέκταση και στις πιο μικρές καταθέσεις. Μα, θα πείτε, ο ΕΜΕ προστατεύει τις καταθέσεις μέχρι 100.000 €. Αυτό είναι αληθές κι έχει γραφτεί στις πλάκες, όπως και το «ομόλογα ΕΤΒΑ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου», αλλά το άλλο με τον Τοτό είναι μακράν καλύτερο.

Επιπλέον, καταθέσεις 50.001 έως 100.000 έχει μόνο το 0,9% των καταθετών. Ε, τι να κάνουμε, η επέκταση θα επεκταθεί και στις καταθέσεις 10.001 έως 50.000 €. Κι αυτές όμως είναι μόνο το 5,9% οπότε η επέκταση της επέκτασης (της «πρώτης φάσης» βεβαίως βεβαίως) θα επεκταθεί και σ’ αυτές των 2.001 – 10.000 € που είναι το 11,3% των καταθετών[3].  Κι αν τα μέτρα σωτηρίας της «πρώτης φάσης» δεν αποδώσουν (που μαθηματικά είναι 100% σίγουρο), ούτε μετά τις επεκτάσεις στις πιο μικρές καταθέσεις;

Εντάξει, μην γίνεστε μικροπρεπείς. Μπρος στην «αποφυγή μελλοντικών κρίσεων», «την υποχρέωση να διασώζουν τις τράπεζες» οι φορολογούμενοι και «τα λάθη των τραπεζών να μην βαραίνουν πλέον τους ώμους των πολλών», κομμάτια να γίνει ας πάμε στη δοκιμασμένη φάση. Περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών κ.λπ. Κι είναι τιμή για τους Έλληνες που, πρώτοι αυτοί απ’ όλους τους λαούς, τα δοκίμασαν στο πετσί τους υπομένοντες καρτερικά. Έτσι που αύριο θα λέγεται: «Δεν υπομένουν οι Έλληνες ως γάιδαροι αλλά οι γάιδαροι ως Έλληνες».

Ο Steven Jobs μου αποκάλυψε, με mail από το υπερπέραν, πως οι Illuminati της ΕΕ παρήγγειλαν στην Apple μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα τρέχει και στα windows και θα λειτουργεί παράλληλα με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης. Μόλις χρεοκοπεί μια συστημική τράπεζα της ΕΕ, αυτομάτως η πλατφόρμα θα υψώνει τοίχο προστασίας γύρω της και προσωρινά θα καταργεί την διασύνδεση που υπάρχει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι η κρίση δεν θα εξαπλώνεται στις άλλες τράπεζες της χώρας ούτε και σε χώρες εκτός ευρωζώνης (ΗΠΑ, Αγγλία κ.λπ.)

Όταν η χρεοκοπημένη τράπεζα διασωθεί, όπως προβλέπεται από τον ΕΜΕ, τότε η πλατφόρμα θα αποκαθιστά ξανά την διασύνδεση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην πλατφόρμα αυτή μάλιστα θα υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα που θα αναγνωρίζει έγκαιρα, σε πρώτη φάση 2 με 3 χρόνια και προοπτική τα 50 χρόνια, την επερχόμενη χρεοκοπία μιας τράπεζας. Έτσι «μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής εξυγίανσης» (όπως λέει ο Χιλ), το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα δουλεύει ρολόι. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς τρισχειρότερα.

Κλείνοντας σημειώνω πως δεν είναι πρώτη φορά, και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, που τέτοιες ηλιθιότητες (σαν αυτές του Επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ) έχουν ειπωθεί, γραφτεί και θεσμοθετηθεί δεκάδες φορές. Ενδεικτικά, στις 15/9/2010 ο τότε Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Michel Barnier[4], παρουσίασε στη ΕΕ τη ρύθμιση της αγοράς παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και δήλωσε: «Καμία χρηματοπιστωτική αγορά δεν αντέχει να παραμείνει η “Άγρια Δύση”. Σήμερα, θεσπίζουμε κανόνες οι οποίοι θα προσδώσουν διαφάνεια και υπευθυνότητα στις αγορές παραγώγων. Γνωρίζουμε έτσι ποιος κάνει τι, και ποιος χρωστάει σε ποιόν.»

Είναι πολύ μακρά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως με κανόνες θα αποκτήσει η Goldman Sachs και τα άλλα βαμπίρ «υπευθυνότητα» αλλά και πως θα αλλάξει κάτι αν «γνωρίζουμε ποιος κάνει τι». Και τα θύματα του Χίτλερ «γνώριζαν ποιος κάνει τι» και επίσης υπήρχαν κανόνες (και διεθνείς συμβάσεις) αλλά ποσώς επηρέασαν την «υπευθυνότητα» του Χίτλερ και των ανθρωπόμορφων φασιστοειδών του. Ο Καστοριάδης χαρακτήριζε «απόλυτο φενακισμό»[5] την κατασκευή ενός θεσμικού συστήματος, πάνω στο χαρτί, που θα εγγυάται σταθερότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη. Οι Illuminati και όσοι τους πιστεύουν, ξεπέρασαν το επίπεδο του «απόλυτου φενακισμού» και ανήλθαν στο επίπεδο της απόλυτης μαλακίας[6].

Πρόθυμοι να πιστέψουν(;) ή και να υπηρετήσουν το μεγαλύτερο ψέμα, υπάρχουν εν αφθονία με πολλά και διαφορετικά κίνητρα. (Π.χ. του Μητσοτάκη τα ψάχνουν οι γενετιστές στα εργαστήρια της Siemens.) Όμως μόνο χρήσιμοι ηλίθιοι, άχρηστοι ηλίθιοι και γενικώς ηλίθιοι μπορούν να πιστεύουν κατασκευές στο χαρτί για «υπευθυνότητα», «αποφυγή μελλοντικών κρίσεων», πως τα βάρη «δεν θα βαραίνουν πλέον τους ώμους των πολλών» κ.λπ.

ΥΓ. Προσφέρεται αμοιβή σε όποιον εξηγήσει πειστικά: Γιατί κάποιος θα αφήσει τις καταθέσεις του σε τράπεζα (μετά την άρση των capital controls); Γιατί θα αγοράσει ομόλογα ή και μετοχές τραπεζών (αν δεν είναι λαμόγιο ή και τζογαδόρος); Της αμοιβής εξαιρούνται οι οικονομολόγοι, μιας και αποδεδειγμένα είναι αυτοί που θα μας πουν αύριο που έκαναν λάθος σήμερα.

Παραπομπές.

[1] Τα 55 δις (που ΘΑ μαζέψουν έως το 2024) είναι και για τις 129 συστημικές τράπεζες που είχε στις 30/12/2015 η ευρωζώνη σύμφωνα με την ΕΚΤ. (Κομπιουτεράκι, διαίρεση, συμπεράσματα.)

[2] Για να μην σας στεναχωρήσω με τα δις που μας στοίχησαν οι τράπεζες (από τα πρώτα 28 δις του Αλογοσκούφη το 2008 μέχρι και σήμερα), σας λέω τούτο. Το ενεργητικό των τραπεζών στην ΕΕ, κυμαίνεται από 300% ως και 500% του ΑΕΠ της χώρας έδρας. Ακόμα και μόνη της μια τράπεζα (πχ Deutsche Bank, BNB κλπ) μπορεί να έχει ενεργητικό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας στην οποία εδρεύει. Οι τράπεζες της ΕΕ έχουν ενεργητικό που είναι 350% μεγαλύτερο από το ΑΕΠ ολόκληρης της ΕΕ (=14 τρις). Με πολύ μικρές αποκλίσεις, το 350% του ΑΕΠ έχουν οι τράπεζες των χωρών: Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία κ.ά. Στη Γαλλία και Ολλανδία έχουν το 400%, στη Δανία το 500% κλπ. (Στοιχεία: «Η διεθνής κρίση, η κρίση στην ευρωζώνη και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα». Συλλογικός τόμος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών).

[3] Τα δεδομένα είναι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για το 2013. Φανταστείτε πόσο ακόμα μικρότερο έχει γίνει π.χ. το ποσοστό του 0,4% των καταθετών με πάνω από 100.000 ευρώ, όταν επί δύο χρόνια (και μέχρι πριν τα capital controls) έβγαιναν έξω χρήματα με τη σέσουλα.

[4] Σήμερα ο Michel Barnier είναι ειδικός σύμβουλος Αμυντικής Πολιτικής του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

[5] Φενακισμός: Η χρησιμοποίηση κολακευτικών λόγων ή υποσχέσεων για εξαπάτηση, παραπλάνηση.

[6] Μαλακία: Ανόητος λόγος, βλακείες. Λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη, Β’ έκδοση, σελ.1041. Ειδικά η απόκτηση υπευθυνότητας με θεσμικές κατασκευές, επαληθεύει το απόφθεγμα του Αϊνστάιν. «Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο».