Η νοσηρότητα του πολιτικού και εκλογικού μας συστήματος σίγουρα δεν ευνοεί την υπεύθυνη στάση των βουλευτών. Στη χώρας μας, ο ρόλος των βουλευτών είναι τελικά ιδιαίτερα περιορισμένος, εφόσον στην πράξη νομοθετεί η κυβέρνηση και οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν σαν πειθαρχημένα στρατιωτάκια ή να γίνουν «αντάρτες», που συνήθως διαγράφονται με συνοπτικές διαδικασίες. 

Ads

Από την άλλη πλευρά, το σύστημα του «σταυρού», μετακινεί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ψηφοδελτίων σε πελατειακή αντιπαλότητα, μέσα στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Έτσι συχνά ωθούνται πολλοί βουλευτές να προσπαθούν να «ξεχωρίσουν» με κινήσεις εντυπωσιασμού, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, αλλά και με «παράπλευρες» συνέπειες.
 
Υπό αυτή την έννοια, η περίπτωση του κ. Βέττα (βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας) δεν θα ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπη. Το στενάχωρο και ανησυχητικό όμως στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο κ. Βέττας είναι νέος πολιτικός, νέος στην ηλικία και νέος στο βουλευτικό αξίωμα. Επιπλέον είναι βουλευτής ενός κόμματος, το οποίο αναφερόμενο στην ιστορία της αριστεράς, προβάλλει δικαιολογημένα την αναγκαιότητα μιας νέας πολιτικής ηθικής. Ας δούμε λοιπόν το περιστατικό.
 
Στις 20 Ιουνίου, στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υπόθεση του νοσοκομείου Ε. Ντυνάν, ο κ. Βέττας, με ύφος πέντε εισαγγελέων, διαβάζει στον κ. Μαρτίνη 26 ονόματα, από μια λίστα εκατοντάδων ονομάτων, τα οποία επέλεξε ο ίδιος, ως (επιγραμματικά η δήλωσή του) «υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα, διατελέσαντες υπουργοί, και άλλα,  και δεν μιλώ για δευτεροκλασάτα…» και τον εγκαλεί να επιβεβαιώσει ότι τα άτομα αυτά του είχαν ζητήσει ρουσφέτια, ενώ ήταν πρόεδρος του Ε. Ντυνάν. Η λίστα περιλαμβάνει πράγματι 18 ονόματα πρώην υπουργών της ΝΔ, 5 ονόματα πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, 2 αρχηγών κομμάτων (ΛΑΟΣ και ΧΑ) και… το όνομα «Βουδούρης». Δηλαδή 25 ονόματα πρωτοκλασάτων αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνο του συνοδοιπόρου Βουδούρη.
 
Τηλεφωνώ στον κ. Βέττα, πρώτον για να του ζητήσω τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε και δεύτερον για να τον παρακαλέσω να επανορθώσει. Στην πρώτη ερώτηση απαντά ότι υπάρχει το όνομά μου σε μια λίστα, η οποία κυκλοφορεί στα μίντια. Και στη δεύτερη, ότι είμαι ελεύθερος να διαψεύσω. Ανταπαντώ, ότι αν κάποιος είχε δημοσιεύσει πχ  μια λίστα υπόπτων μαστροπείας με το όνομα Βέττας, η αντίδραση του  κ. Βέττα μάλλον δεν θα περιοριζόταν σε μια δήλωση του τύπου: «διαψεύδω ότι είμαι μαστροπός». Όσο για την «λίστα», δεν κυκλοφορεί πουθενά, είναι μυστική και ακόμα οι βουλευτές μη-μέλη της εξεταστικής δεν έχουν πρόσβαση.
 
Την επομένη μαθαίνω ότι, με 3 λέξεις, που δεν δημοσιεύονται πρακτικώς πουθενά, ο κ. Βέττας αποφάνθηκε ότι η αναφορά στο όνομά μου «έγινε εκ παραδρομής». Εν τω μεταξύ η «είδηση» ότι ο «Βουδούρης ζήταγε ρουσφέτια στον Μαρτίνη» κυκλοφορεί σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες και παραμένει αναρτημένη στις ιστοσελίδες.
 
Γράφω μια ευγενική και συντροφική επιστολή στον κ. Βέττα, δηλώνοντας πως κατανοώ ότι «εκ παραδρομής» γίνεται να ξεχάσουμε ένα όνομα, αλλά αναρωτιέμαι πως γίνεται να προσθέσουμε;

Επίσης αναρωτιέμαι πόσο έντιμο είναι να αναφέρεσαι σε κατηγορίες, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν πρόσβαση. Τέλος, εκφράζω την απορία μου μπροστά στο γεγονός ότι, σε μια λίστα εκατοντάδων ονομάτων, διάλεξε (καλώς ή κακώς ) 25 κορυφαίους αντιπάλους μας και δεν του φάνηκε παράξενο να προσθέσει το όνομά μου. Του υπενθυμίζω ότι ίσως θα έπρεπε, ως μέλος αυτής της Εξεταστικής, να γνωρίζει ότι ήμουν ο πρώτος βουλευτής, που από  το 2011 ζήτησα Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Ντυνάν (παραπέμπω στο σχετικό σύνδεσμο), ότι μαζί με τους τότε υπεύθυνους ΣΥΡΙΖΑ της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανδρέα Ξανθό και Κώστα Ζαχαριά, δώσαμε μάχες για να μην θαφτεί από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η υπόθεση αυτή. Καταλήγω εν πάσει περιπτώσει στο μοναδικό μου αίτημα,  να κάνει τον κόπο να στείλει ένα δελτίο τύπου αποκατάστασης της αλήθειας, και να φροντίσει να κατέβουν όλες οι αναρτήσεις που με αναφέρουν ως ρουσφετολήπτης του κ. Μαρτίνη. Σιγή ισχύος του κατά τα άλλα λαλίστατου κ. Βέττα…
 
Λυπάμαι ειλικρινά που αναγκάζομαι να γράψω αυτό το κείμενο. Προφανώς θα δώσει αφορμές σε όσους πραγματικά έστησαν το ρουσφετολογικό σύστημα στο Ντυνάν και όχι μόνο. Θα ήταν όμως επιβλαβέστερη η σιωπή. Η φθορά της εξουσίας, που τροφοδοτείται από την πολιτική ανευθυνότητα, είναι ένα φαινόμενο που δεν αφήνει κανέναν χώρο αλώβητο. Η Αριστερά πάνω απ’ όλους όμως πρέπει να αντισταθεί σε αυτό το φαινόμενο και σε πολλά άλλα φαινόμενα πρώιμου εκφυλισμού. Η επιθυμία μου είναι να το καταλάβει και ο κ. Βέττας και κυρίως αυτό το ατυχές περιστατικό να μείνει εξαίρεση.

Υ.Γ. Είχα παρακαλέσει τον κ. Βέττα να μην θεωρήσει την υπόθεση λήξασα πριν αποκαταστήσει τις βλαβερές συνέπειες της αβλεψίας του. Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, επισημαίνω πως αυτό συνεχίζει να ισχύει.

Ads

* Ο Οδυσσέας Βουδούρης είναι χειρουργός, μέλος του Συντονιστικού «Κοινωνία Πρώτα»