Στο πανεπιστήμιο λέγαμε ότι ο καλύτερος βαθμός είναι το 5 γιατί μ’ αυτόν έχεις διπλή χαρά. Και περνάς, και δεν κόβεσαι. Η κυβέρνηση με τη συμφωνία, που λογικά θα πάρει τις επόμενες μέρες, θα έχει τη διπλή χαρά του 5 αφού και γι’ αυτήν θα ισχύει ότι και πέρασε και δεν κόπηκε.

Ads

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έχει θέσει τέσσερα χαρακτηριστικά για μια αποδεκτή συμβιβαστική λύση:

(α) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
(β) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
(γ) Αναδιάρθρωση του χρέους.
(δ) Ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει το (α) με ζητούμενο το ύψος του. Αν και το ΔΝΤ αντιδρά, έχει πάρει και το (β) σε απόλυτες τιμές. Γιατί σε σχετικές εκκρεμεί το ΦΠΑ για τα βασικά είδη και το πόσα και ποια θα περιλαμβάνονται σ’ αυτά. ΦΠΑ 7% (από 6,5%) σημαίνει αύξηση 7,7% αλλά με τις στρογγυλοποιήσεις να γίνονται προς τα πάνω, η τελική αύξηση θα είναι 8%. Πρακτικά αυτή ισοδυναμεί με ισόποση μείωση μισθών και συντάξεων.

Ads

Έστω κι έτσι όμως, δεν νομίζω πως ο καθηγητής λαός θα κόψει το θέμα (β) από την κυβέρνηση ως λάθος. Αν μάλιστα η συμφωνία περιλαμβάνει τα (γ) και (δ), τότε ο λαός θα βάλει στην κυβέρνηση όχι 5 αλλά τουλάχιστον 6. Ίσως και 7 αν ληφθεί υπόψη το εσωτερικό και εξωτερικό ναρκοπέδιο των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ πως έχει εξασφαλίσει τη διπλή χαρά του 5. Βεβαίως οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Σταύρος θα αρχίσουν, πιο σωστά θα συνεχίσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λιγότερο θα λυσσάξουν και θα βαθμολογούν την κυβέρνηση με 2 ή και μηδέν. Ταυτόχρονα θα βαθμολογούν το δικό τους «γραπτό» τουλάχιστον με 8.

Έτσι κι αλλιώς ήδη το κάνουν αδιαφορώντας για το βαθμό που τους βάζει ο λαός. Περισσότερο κι απ’ τους ίδιους το κάνει η ιερά συμμαχία της διαπλοκής των ολιγαρχών και των ΜΜΕ τους. Έχουν ήδη πετάξει τις μάσκες της αμεροληψίας και αντιπαλεύουν την κυβέρνηση στο πλευρό των «Σόιμπλε», χωρίς κανένα πρόσχημα και χωρίς καν τη διαμεσολάβηση των πολιτικών τους εκφραστών.

Πλησιάζει όμως η ώρα που «θα γυρίσει ο τροχός και θα γελάσει (ή ό,τι άλλο) κι ο φτωχός». Θα έπρεπε μάλιστα η κυβέρνηση να μας έχει ήδη δώσει αυτήν τη χαρά. Τι περιμένει και δεν ενεργοποιεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των οικονομικών των ΜΜΕ; Επιπλέον, θα έπρεπε να έχει ήδη νομοθετήσει τις κατ’ επανάληψη διατυπωμένες κόκκινες γραμμές της. Τουλάχιστον τα παρακάτω:

(α) Την κατάργηση (ή έστω το πάγωμα) της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

(β) Το θεσμικό πλαίσιο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αυτά τα δύο νομοθετήματα, θα αρκούσαν για το ξεβράκωμα των Σαμαρά, Βενιζέλου. Γιατί είτε τα υπερψήφιζαν είτε όχι, θα έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις. Βέβαια, έχοντας αστείρευτα αποθέματα θράσους και δημοκοπίας, θα μας (ξανά) έλεγαν πως το κάνουν για την πατρίδα και «τη φουκαριάρα τη μάννα σας». Τουλάχιστον όμως θα διασκεδάζαμε. Και μ’ αυτούς και με τις «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» στα ΜΜΕ.

Υπάρχει όμως και ένα πρακτικό ζήτημα που αφορά τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν τα υπερψήφιζαν, η κυβέρνηση θα είχε την πλειοψηφική απόφαση της Βουλής. Όμως το πιθανότερο είναι πως το στρίμωγμα Σαμαρά, Βενιζέλου και Σταύρου, με τα παραπάνω νομοθετήματα (που θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα), θα τους εξανάγκαζε σε υπερψήφιση. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί την καθολική θέληση της Βουλής.

Είναι δεδομένο πως η ιερή συμμαχία της λιτότητας, της ταπείνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού, της αποφυγής του εναλλακτικού δρόμου που θα δώσει άλλο αέρα σ’ όλη την Ευρώπη, θα λυσσομανάει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι όμως ακόμα περισσότερο δεδομένο πως υπάρχει και μια αξεπέραστη κόκκινη γραμμή. Κι αυτή είναι η αταλάντευτη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθεί ενωμένος προκειμένου να κρατήσει το λαό μας όρθιο και ζωντανό.

Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται δεν ξέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο δεν ξέρουν τον Τσίπρα. Αν τον ήξεραν θα γνώριζαν ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να υπονομεύσει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ όπως διακαώς επιθυμούν και ασύστολα ζητούν κάποιοι με πρώτο βιολί το Θεοδωράκη. Μην κουράζεσαι (ου μην αλλά και ξεφτιλίζεσαι) Σταυράκο.

Δεν χρειάζεται να μας λες ότι «ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει». Έχει προ πολλού αποφασίσει. Όπως κι εσύ, απ’ όταν έκανες καριέρα με τις «επαναστατικές σου» (και καλοπληρωμένες) εκπομπές. Ναι Σταυράκο, αυτές που «εξύψωναν» τον άνθρωπο και «σφυρηλατούσαν» αγωνιστικό πνεύμα στους Έλληνες, για ν’ αλλάξει πορεία η χώρα πριν την ρίξετε (ω, ναι κι εσύ μαζί) στο γκρεμό. Βάλε τις κασέτες Σταυράκο να τις δεις.

 Ο πρωθυπουργός πάει με τον ελληνικό λαό και το ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει την εξουσία του πλούτου, τη Διαπλοκή, τους ολιγάρχες και τους αχυράνθρωπους με ή χωρίς σακίδια. Πάει με τους πολλούς που απορρίπτουν τα ιταμά τελεσίγραφα για τα οποία Σταυράκο ποιείς τη νύσσα. Μ’ αυτούς που φουσκώνουν από περηφάνια όταν ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του χρέους, ενώ εσύ ως νεοραγιάς αντιδράς και τον εγκαλείς.

Πάει μ’ αυτούς που έχουν σταθερά υψηλό αγωνιστικό φρόνημα παρά τις δυσκολίες που περνάνε. Που θέλουν αξιοπρέπεια, τέλος στην εξαθλίωση και στη λιτότητα, απαιτούν μια νέα πορεία για τη χώρα. Κοντολογίς, Σταυράκο, πάει με το λαό για το λαό, που επιμένει η κυβέρνησή του να μην κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές που ο ίδιος της έθεσε.

Η ώρα της συμφωνίας έφτασε. Μ’ αυτήν η κυβέρνηση θα έχει τη διπλή χαρά του 5. Είθε να περιλαμβάνει όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά της αποδεκτής και συμβιβαστικής λύσης. Η συμφωνία όμως δεν θα είναι «τρεις το λάδι τρεις το ξύδι πόσο το λαδόξυδο;». Σε κάθε περίπτωση θα είναι τεράστιο λάθος αν επιχειρηθεί να ερμηνευθεί και αναλυθεί ΣΤΑΤΙΚΑ.

Είναι σίγουρο πως Σαμαράς, Βενιζέλος, Σταύρος και τα ΜΜΕ θα επιχειρήσουν να το κάνουν. Ήδη το κάνουν πριν καν τη δουν. Ο κόσμος όμως καταλαβαίνει και δεν απαιτεί την εδώ και τώρα ΠΛΗΡΗ εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος (πρόγραμμα Θες/κης). Για τον κατώτατο μισθό ακόμα και για τον ΕΝΦΙΑ, είναι διατεθειμένος να δώσει τράτα στην κυβέρνηση.

Ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και στη συμφωνία που αυτός πρώτος θα αποδεχτεί. Πιστεύω πως αυτή δεν θα έχει το μαρτύριο της σταγόνας που είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή. Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας πρώτος απ’ όλους δεν θέλει λευκή επιταγή και ποτέ δεν ζήτησε τέτοια. Το αντίθετο, μάλλιασε να λέει πως θέλει το λαό ενεργητικά δίπλα του και κριτή του.

Κλείνοντας, αν ο Τσίπρας δεν πάρει τουλάχιστον τη διπλή χαρά του 5, συμφωνία δεν θα υπάρξει. Κι επειδή ποτέ δεν ζήτησε (και φυσικά δεν πήρε) λευκή επιταγή, το λόγο θα έχει ο κυρίαρχος λαός. Αν και κάποιοι τον τρέμουν, δεν θα χρειαστεί να μιλήσει. «Είδα το γραπτό» του Τσίπρα και περνάει το Α’ εξάμηνο με 5 και διαγωγή κοσμιοτάτη. Αναμένω στο Β’ εξάμηνο να βάλει γραβάτα. Και που ξέρεις, μέχρι να αποφοιτήσει μετά από οκτώ (8) εξάμηνα μπορεί να πάρει και υποτροφία.

ΥΓ. Αντώνη, Βαγγέλη, Σταύρο κ.λπ. «συγνώμη» για το οκτώ (8) εξάμηνα που θα σας χαλάσει τον ύπνο αλλά υπάρχει και ξύδι. Α, και κωλόχαρτα υπάρχουν. Αφήστε που μου βάζουνε κανονικά και τη σύνταξη.
 
* Ο Χρήστος Γιαννίμπας είναι αρθρογράφος και συγγραφέας