Η νέα γεωπολιτική συνθήκη που βιώνουμε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδεικνύει συνεχώς την σύγκρουση  Ανατολής και Δύσης. Ο άξονας ισχύος μετατοπίζεται και αυτό προκαλεί γεωπολιτικούς, οικονομικούς, ενεργειακούς σεισμούς.

Ads

Η Ευρώπη συντασσόμενη στον σχεδιασμό των Η.Π.Α. για κυρώσεις αυτοκτόνησε πληθωριστικά και πλέον χρησιμοποιεί μόνο τα πολιτικά επιχειρήματα για να καλύψει την αδυναμία της στρατηγικής της. Κυρίαρχο πρόταγμα είναι η σύγκρουση της δημοκρατίας με την απολυταρχία. Ο σύγχρονος φιλελεύθερος τρόπος ζωής απέναντι στην κοσμοαντίληψη της Ρωσίας και της Κίνας.

Οι θυσίες για έναν ανώτερο σκοπό αξίζουν, γιατί ειδάλλως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τίποτα άλλο από άθροισμα διαφορετικών εθνικών επιδιώξεων… Στον βωμό της Realpolitik όμως έχουμε βάλει πολύ νερό στο κρασί μας. Το τάγμα Αζόφ και όλα τα νεοναζιστικά τάγματα βαφτίστηκαν πατριώτες και ήρωες και παρελαυναν σε όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα είχαμε την τιμή(sic) να τους έχουμε στο Κοινοβούλιο.  Η προπαγάνδα πήγε να πνίξει κάθε φωνή που είχε ενστάσεις, διαφορετική άποψη, ασκούσε κριτική ή ακόμα είχε εξόφθαλμα φιλορωσική στάση (στις δημοκρατίες αυτό είναι αποδεκτό).

H Τουρκία ανάγκασε την Σουηδία και την Φινλανδία προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ να δεχθούν μια συμφωνία που αντίκειται στην βαθιά και ιστορική δημοκρατική τους παράδοση.

Ads

Στην φάση της ενεργειακής ένδειας οι ίδιες οι «αγέρωχες» Η.Π.Α. λύγισαν με τον «θερμό προασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων» Biden να αναγκάζεται να  συναντηθεί με τον Mohammed bin Salman. Φυσικά, τον ρώτησε αν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τον θάνατο του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, για να λάβει την απάντηση ότι δεν είναι. Δεν είναι γνωστό αν τον έβαλε να ορκιστεί… Η χήρα του Khashoggi δήλωσε ότι το αίμα του επόμενου θύματος είναι στα χέρια του. Επόμενος σταθμός πλυντήριο η Ελλάδα… Περιχαρής ο  εγχώριος τύπος για τις λιμουζίνες, για τα ιδιωτικά αεροπλάνα και τα σικάτα σανδάλια (καμία σχέση με τα επαίσχυντα σανδάλια στο Προεδρικό Μέγαρο) αδιαφόρησε για την τύχη του συναδέλφου τους. 

Ο Putin περήφανος δηλώνει ότι ήδη 2 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απωλέσει τον επικεφαλής τους (Johnson και Draghi) λόγω της σφοδρής εναντίωσης τους στον πόλεμο που διεξαγάγει. Η επόμενη Ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να είναι ακροδεξιά και να έχει φιλορωσικά συμφέροντα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η Ευρώπη αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ευχολόγια. Η αλληλεγγύη άφαντη, αυτή την φορά οι Νότιοι παίρνουν το αίμα τους πίσω μετά την οικονομική κρίση. 

«Σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας όσον αφορά την ενέργεια», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Περιβάλλοντος.
Ο χειμώνας θα αλλάξει το πολιτικό χάρτη στην Ευρώπη, αλλά και στις Η.Π.Α. Ο Biden έπειτα της συνάντησης με τον Mohammed bin Salman βρίσκει τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την πλάτη στο τοίχο και να αποκομίσει το οτιδήποτε, καθώς σκοπεύει να άρει τους τελωνειακούς δασμούς σε κινέζικα προϊόντα σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που θα τον τιμωρήσει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην Ελλάδα της 108ης θέσης στην ελευθερία του Τύπου, μετά από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη έρχεται η αποκάλυψη ότι με το  λογισμικό κατασκοπείας ονόματι Predator είχε στοχοποιηθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αντί να σειστεί ο κόσμος, τα μέσα επικεντρώνονται στην κυβερνητική φιέστα, όπου στο κινητό πλέον θα έχουμε τις ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης. Στην Κίνα τα τεχνολογικά επιτεύγματα καθώς και η παρακολούθηση των πολιτών είναι εντυπωσιακά πιο εξελιγμένα. Ο μιθριδατισμός της κοινωνίας μας, ταΐζοντας το απολυταρχικό δηλητήριο, νομοτελειακά θα την συνηθίσει στο να αδιαφορεί σε κάθε παραβίαση των κεκτημένων, ώσπου να  μην υπάρχουν.

Ο κόσμος όλο και πιο νωθρός παρακολουθεί μια δημοκρατία που νοσεί. Οι δημοσιογράφοι είναι πλέον διοικητικοί υπάλληλοι, η δικαιοσύνη δεν χαίρει σεβασμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαρκώς απογοητεύει και η συμμετοχή του κόσμου εξασθενεί. 

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο που θα προασπίσει το πολιτικό σύστημα και θα θεραπεύσει τις πληγές του. 

Ευθύνη μας να εμπνεύσουμε τον νέο κόσμο να εμπλακεί με τα κοινά, να συμμετέχει στην πολιτική ζωή και να ψηφίζει. Να φέρουμε ρήξεις στο τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία μας και τα πολιτικά κόμματα, ώστε να είναι ελκυστικά και σύγχρονα. Να επιτρέπουν την άμεση, ευέλικτη και ad hoc συμμετοχή στα κοινά ώστε να διευκολύνεται το παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού να εκφράζεται χωρίς να παντρεύεται τα κόμματα.  Αν δεν αναζωογονήσουμε την δημοκρατία μας, δεν θα αξίζει να παλέψεις για αυτήν και θα την αφήσουμε ευάλωτη στους κάθε είδους θηρευτές.

Υ.Γ. Φέτος στην γιορτή της Δημοκρατίας η ακροδεξιά, οι άνθρωποι που έχουν υμνήσει την χούντα, είχε περίοπτη θέση. Οι θηρευτές της δημοκρατίας γιόρταζαν και εμείς ασχολούμαστε με το τι φορούσαν οι παρευρισκόμενοι. Η επόμενη δεξίωση μάλλον θα είναι το μνημόσυνο της….