Στις εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Berliner Zeitung δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Stephan Kaufmann με τίτλο «”To τέλος της δημοκρατίας”- Στην Ευρώπη οι πολίτες ψηφίζουν για τους πολιτικούς τους- αυτό δεν αρέσει στις χρηματαγορές».

Ads

Όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, οι εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα προκαλούν ανησυχία στις χρηματαγορές, που επιθυμούν σταθερές ηγεσίες. Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ σημειώνει:

«Η ευρωκρίση κοιμάται. Το τρις δανείων της ΕΚΤ έχει καθησυχάσει για την ώρα την κατάσταση. Όμως η ηρεμία αυτή τίθεται σε κίνδυνο. Οι χρηματαγορές έχουν βρει τον καινούριο τους εχθρό: τη δημοκρατία. Οι εκλογές σε Γαλλία, Ελλάδα, καθώς και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία προκαλούν ανησυχία σε επενδυτές και επιχειρήσεις».

«Τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης απαιτούν από τους πολίτες τους μεγάλες θυσίες. Για να κερδηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές, εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι χάνουν τη δουλειά τους, οι φόροι αυξάνονται, κρατικές δαπάνες καταργούνται, οι συντάξεις μειώνονται. Επιπλέον ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους. Σε χώρες όπως στην Ελλάδα ή την Ισπανία το 50% των νέων ανθρώπων δεν έχει δουλειά».

Ads

Οι εκλογές προκαλούν ανασφάλεια στις χρηματαγορές, τονίζει ο δημοσιογράφος.

«Στην Ελλάδα παρεμποδίστηκε το Νοέμβριο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα μέτρα λιτότητας- η γερμανική και η γαλλική πολιτική απείλησαν ξεκάθαρα με αποκλεισμό της Ελλάδας από το ευρώ, εάν οι Έλληνες καταψήφιζαν τα μέτρα. Σε Ελλάδα και Ιταλία η κρίση εξανάγκασε εκλεγμένους πολιτικούς σε παραίτηση. Τη θέση τους έλαβαν “τεχνοκράτες” πολιτικοί, που δεν εξελέγησαν από το λαό και άρα δεν εξαρτώνταν από τη βούληση των εκλογέων».

«Στις αρχές Μαΐου οι Έλληνες εκλέγουν νέο κοινοβούλιο, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης γίνονται ολοένα και ισχυρότερα και από τις εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει ξεκάθαρος νικητής. Κάτι τέτοιο προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, που απεύχονται τις πολιτικές διενέξεις.

“Οι χρηματαγορές επιθυμούν ενωμένες και ισχυρές ηγεσίες”, εξηγεί ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Σόρος».