Η αλήθεια είναι ότι αφορμή για μα ασχοληθώ  κάπως σε βάθος με την Ομιλία του Πρωθυπουργού μας ήταν τα ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια που ήρθαν στην Δημοσιότητα και κύρια από την πλευρά των Αμερικανών , χαρακτηρίζοντάς την μια από τις πιο σημαντικές ομιλίες στο Κογκρέσο  τα τριάντα τελευταία χρόνια.

Ads

Εξ αρχής θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την παρουσία του εκεί, ότι  η σύσφιξη των σχέσεων στις χώρες μας,  είναι προς την θετική κατεύθυνση , πιστεύω στην εξωστρέφεια και στην ενεργή μας παρουσία  στην διεθνή Διπλωματία .Αναγνωρίζω και χαίρομαι τα στοιχεία κοσμοπολιτισμού του Πρωθυπουργού , την εξαιρετική του άνεση και την τόσο καλή γνώση και έκφραση εν προκειμένω στα Αγγλικά. Όλα αυτά  λειτουργούν θετικά στην δημιουργία καλών εντυπώσεων. Ακόμα και η παρουσία σχεδόν όλης του της οικογένειας εκεί , εγώ νομίζω ότι συνάδει με μια επιθυμητή εικόνα , αυτής του Ηγέτη-Οικογενειάρχη  που περνάει έντονα στην συντηρητική Αμερικανική Κοινωνία.

Επί της ουσίας τώρα στην Ομιλία. Ξεκίνησε  όπως ήταν αναμενόμενο με εκτεταμένες αναφορές στις καταβολές της Δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα , την συμβολή μας δηλαδή στον παγκόσμιο πολιτισμό και στην εφαρμοσμένη Πολιτική Διακυβέρνηση όλων των προηγμένων κοινωνιών και ιδιαίτερα  στην  Αμερική.

Προχώρησε σε μια  Ιστορική σύνδεση των δύο επαναστάσεων  και  κατέληξε με ένα “νοητικό άλμα “ στην σύνδεση τους με το σήμερα και τον Αγώνα που δίνει η Ουκρανία. Προσπερνώ την σύνδεση Μεσολόγγι-Μαριούπολη  γιατί έχει ήδη πολύ συζητηθεί ως προς την αστοχία της. Ακολούθησε αναφορά στην μακρά διαχρονική προσφορά της Αμερικής σε βοήθεια και σε επιφανείς Αμερικάνους Φιλέλληνες. Φτάνοντας στον κύριο κορμό αναφέρθηκε στον Πόλεμο στην Ουκρανία σήμερα και την συστράτευση της Δύσης.

Ads

Καμία ουσιαστική αναφορά στις συνέπειες του στην Ευρώπη και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε. Θα έλεγε κανείς μια πλήρης σύμπλευση με το ακροατήριο που απευθυνόταν .Επιτυχής η αναφορά για την Κύπρο φυσικά .Για τα Ελληνοτουρκικά επέλεξε μια έμμεση αναφορά για την ενόχληση που προκαλούν οι  υπερπτήσεις  και όχι μια  πιο στοχευμένη καταγγελία. Και αυτό είναι συγκεκριμένη επιλογή ,στο πλαίσιο των χαμηλών τόνων  και της αποφυγής των εντάσεων ,αντιληπτό. Φυσικά πρόβαλε την Γεωπολιτική βαρύτητα της Ελλάδας και την δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ,  εισπράττοντας τον τίτλο του Βολικού -Προβλέψιμου.

Μέχρι εδώ θα έλεγε κανείς ότι ειπώθηκαν όλα αυτά που λέγονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για εμένα το ενδιαφέρον ξεκινά αμέσως μετά.

Ξεκινά με την αποστροφή …προσωπικά ανησυχώ περισσότερο για τους εσωτερικούς κατακερματισμούς των δημοκρατιών μας από ότι φοβάμαι την απειλή αλαζονικών τυράννων . Με αυτή την αναφορά ξεκινά μια έκδηλη αποδοχή της προσωπικής του ανασφάλειας , αφού οι εσωτερικοί κατακερματισμοί σε μια δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί  που λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της .  Και ομολογεί δημόσια ότι αυτούς τους φοβάται περισσότερο και από τον Ερντογκάν  να υποθέσω στην περίπτωσή μας.

Περίεργη αναφορά να  δαιμονοποιείς  την αντιπολίτευση σου σε τέτοιο βαθμό δημόσια  !!!! Προσθέτοντας  αμέσως μετά ότι η Ελευθερία δεν απέχει ποτέ περισσότερο από μια γενιά από εξαφάνιση ….Τόση πολύ αυτή η απειλή !!!!  Μα τι χαρακτηριστικά έχουν  επιτέλους αυτοί οι δαίμονες και  τι συνειρμούς και φαντασιώσεις δημιουργεί στο ακροατήριο του.!!!!

Η Ελλάδα απειλείται από μια επικείμενη Χούντα πάλι ?? και αφού δεν είναι οι Αμερικανοί που είχαν και το  know how από  την στηρίξει της προηγούμενης  μας , ποιος είναι  ο νέος υποκινητής. ??

Συνεχίζοντας και αφού πλέον έχει καταλήξει  ότι οι σύγχρονες Δημοκρατίες παγκόσμια απειλούνται από τον Λαϊκιστές όρο που στην εκφορά άλλων ηγετών  πχ ανατολικής προέλευσης τον συναντάμε συνώνυμο με το Τρομοκράτες , στοχοποιεί  στην Ελλάδα  αλλά και στην Αμερική  και στην Ευρώπη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την  καταλέξη  “πόλωση του δημόσιου διαλόγου αλλά και την κοινωνική διάβρωση που συντελούν  ”.

Αυτά δηλαδή τα πολύπαθα μέσα που από ότι ακούμε  οι διάφοροι δικτάτορες ανά τον κόσμο είναι τα πρώτα που επεμβαίνουν “ρυθμιστικά” και που προς το παρόν είναι η μόνη διέξοδος ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας του κόσμου. Και αυτό σχετικά πάντα ,γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι και αυτά λογοκρίνονται αυστηρά

Και παροτρύνει τους πάντες παγκόσμια να πάρουν μέτρα !!!!

Αυτά όλα ακόμα και αν  προέρχεται από  μια χώρα που μόλις πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει να  υιοθετήσει πλήρως την έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» για την Ελευθερία του Τύπου που κατατάσσει την Ελλάδα στην 108η θέση και στην τελευταία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σε αυτή την χώρα λοιπόν  της “Λίστας Πέτσα” και της πλουραλιστικής πληροφόρησης όπως  όλοι την βιώνουμε ,το ζητούμενο είναι περαιτέρω περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης !!!!

Πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ  αυτόν τον “καινούριο προστατευμένο κόσμο”

Παρακάτω στην Ομιλία του  προσέγγισε την “Επιτυχημένη  Δημοκρατία”

σαν μια συνισταμένη τριών Δυνάμεων.

Τα εκτεταμένα κοινωνικά δίκαια , τους ισχυρούς Θεσμούς και την εθνική ταυτότητα.

Με το πρώτο εννοεί φαντάζομαι τις ΜΚΟ όπου  αναγνωρίζει την βαρύτητα και την ανάγκη της λειτουργίας  τους.  Ωστόσο γίνεται  υποκριτικό και αυτοαναιρείται δημόσια, ο ίδιος , όταν στην πρόσφατη συνέντευξη του εκεί και στην ερώτηση της Δημοσιογράφου για την κατάταξη της χώρας μας στην τελευταία θέση , στην ελευθερία του τύπου,η  απάντηση ήταν ότι η κατάταξη έγινε από μια ΜΚΟ προσπαθώντας  έτσι να υποβαθμίσει την αξιοπιστία της, αν και η εν λόγω οργάνωση  φαίνεται να είναι αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.  Για να μην αναφερθούμε και στα καθ ημάς ,στο “στόλισμα “ που δέχονται από τα διάφορα μέσα, οι ΜΚΟ όταν καταγγέλλουν  πρακτικές  και συνθήκες πχ διαβίωσης των προσφύγων  στο παρελθόν .

Πραγματικά δεν είχα καταλάβει ως Πολίτης αυτής της χώρας  ότι η Κυβέρνησή μας έχει τόσο περί πολλού τις ΜΚΟ που θεωρεί την λειτουργία τους συνισταμένη  της Δημοκρατίας !!!!

Τώρα για την άλλη παράμετρο με τους Θεσμούς….ο κάθε ένας έχει την κρίση του !!!

Μια κρίση που κινείται ανάμεσα στον θυμό και στην δυσπιστία , όταν τα σκάνδαλα γίνονται σκευωρίες  και μετά πάλι σκάνδαλα , όταν   Εισαγγελείς διώκονται,  όταν καθυστερούμε συστηματικά να εναρμονίσουμε την Εθνική με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία σε θέματα προστασίας των Μαρτύρων Δημόσιου Συμφέροντος ,όταν αθωώνονται   “δημόσιοι λειτουργοί” αν και αποδεδειγμένα προέβησαν σε “ ακτιβιστική καταστολή”. 

Ενδιαφέρον για την ασάφεια της είχε όμως και η παρακάτω αποστροφή  της ομιλίας του, που παραθέτω αυτολεξεί  !!!!

“”Και την ίδια στιγμή, αυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητά μας να προσφέρουμε ευημερία σε όλους τους πολίτες μας. Προσφέρουν στο λαό τους μια «φαουστιανή» συμφωνία: να ανταλλάξουν την πολιτική ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα με υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και ατομικής οικονομικής ευημερίας. Πολλοί είναι πρόθυμοι να το αποδεχτούν.””

Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι σε όλες αυτές τις αναδυόμενες οικονομίες  της ανατολής , τα εκατομμύρια των εργατών ανταλλάζουν την πολιτική τους ελευθερία με την ατομική οικονομική τους ευημερία. Ποια ευημερία ???

Τους μισθούς της εξαθλίωσης που ακούμε και διαβάζουμε , που για αυτό έχει μεταφερθεί και όλη η παραγωγική διαδικασία εκεί !!!!

Αυτή είναι η ευημερία τους , η αναφέρεται στους άλλους , τους λίγους , που επιβλέπουν τους πολλούς και αυτοί όντως δημιουργούν μια ενδιάμεση , περιορισμένη οικονομική τάξη.  ??

Πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ τι εννοεί  τι φοβάται και από τι απειλείται πάλι .!!!!

Τελειώνοντας λοιπόν  αυτήν την αποτίμηση όπως αναφέρθηκα και στην αρχή , προφανώς η εξωστρέφεια είναι επιθυμητή. Πάντα η παρουσίαση εθνικών θέσεων είναι επιτυχία.

Από εκεί και πέρα ,για  αυτόν τον επανασχεδιασμός της Δημοκρατίας που προτείνει ο Πρωθυπουργός μας , εγώ στον βαθμό που τον αντιλήφθηκα και στο επίπεδο που με αφοράει ,ένιωσα ότι έχω κάθε λόγο να ανησυχώ για το μέλλον …..