Μπορεί να είναι “πράχτορες” που λέει και “το τιμημένο”, μπορεί όμως και να είναι άνθρωποι των οποίων η πολιτική ανάλυση μέχρι εκεί φτάνει, και πιστεύουν ότι βάζοντας μπόμπες θα οδηγήσουν τις μάζες στην επανάσταση ή θα τιμωρήσουν τους κακούς.

Ads

Το ερώτημα είναι πάντα το πως η βλακεία γίνεται κράτος. Από το Δεκέμβρη του ’08 κάποιοι καταλάβαιναν ότι όταν ως όργανο του κράτους δολοφονείς έναν ανήλικο κι έπειτα σαπακιάζεις καθημερινά στο ξύλο όποιον βρεις μπροστά σου, δε θα ‘χουμε καλά ξεμπερδέματα.

Θα μου πεις ξύλο φάγανε πολλοί, πολλοί συνελήφθησαν άδικα στο σωρό, δεν πήγαν όμως όλοι να βάλουν μπόμπες. Πράγματι. Η κοινή λογική λέει ότι λίγοι σαλτάρουνε κάθε φορά. Δεν σαλτάρουνε όλοι.

Από εχθές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γνωστή συμμορία των έμμισθων ακροδεξιών τρολ βρωμίζει το δημόσιο ψηφιακό χώρο με τη θεωρία “τον βρίζατε, άρα φταίτε που του βάλαν μπόμπα”, άρα “φέρνετε την τρομοκρατία, την αναθρέφετε με τον τρόπο σας”. Ή, στην τελική “είστε εσείς οι ίδιοι οι τρομοκράτες και δεν το ομολογείτε”.

Ads

Στόχος να δημιουργηθεί κλίμα, να φαίνεται ότι επικρατεί η άποψη αυτή. Στους διάφορες “τοίχους” και τα timeline, παρασύρονται και όσοι ψωνίζουν ως βολική αυτή την υπεραπλούστευση.

Μακάρι όμως να ήταν τα πράγματα τόσο απλά. Δε θα ξαναβρίζαμε ποτέ την πολιτική κανενός Παπαδήμου κι η τρομοκρατία θα αφανίζονταν.

Προφανώς σε αυτή την περίπτωση οι ορδές των πεινασμένων αστέγων που λιώνουν καθημερινά στα παγκάκια, οι εξαρτημένοι που κρέμονται σαν τα σαπάκια στους δρόμους γύρω από τη Νομική, οι άνεργοι που δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα και το μισό εκατομμύριο νέων επιστημόνων που εγκατέλειψαν τη χώρα στη σύγχρονη εκδοχή της μαύρης μετανάστευσης, απλά θα οδηγούσαν το λαό στο να γίνει συνειδητός, σκεπτόμενος και ώριμος, να δει και να αξιολογήσει τα λάθη του με νηφαλιότητα και να οδεύσει προς την πολιτική του αυτογνωσία εφαρμόζοντας μεθόδους Γκάντι για να εκδηλώσει την πολιτική του ανυπακοή.

Αυτά δεν είναι βία, είναι απλά “πολιτικά φαινόμενα” και αν αναλυθούν σε δυό-τρία τηλεοπτικά πάνελ, ο λαός θα επιλέξει ποια άποψη και ποιό κόμμα τον εκπροσωπεί, θα το ψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές και όλα μέλι-γάλα.

Απ’ το Μάη του 2010 κι έπειτα οι πολίτες της χώρας βομβαρδίστηκαν με τόνους χημικών όπλων από τις αστυνομικές δυνάμεις γιατί τόλμησαν να βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την επερχόμενη καταστροφή της ζωής τους. Οι νηφάλιοι εξομοιωτές της πολιτικής ορθότητας απαντούν τώρα με ένα “συγχαρητήρια, έτσι καταφέρατε να μας κυβερνάει η πάνω πλατεία του Καμένου με την κάτω πλατεία του Σύριζα”.

Ο πολιτικός αυτός μηδενισμός επιταχύνει τη συσσώρευση απόγνωσης και βλακείας μιας και ως μοναδική “άλλη λύση” αντιπαρατάσσει το να πειστούμε ότι ο δίπλα μας είναι κλέφτης γιατί δεν έκοβε τόσα χρόνια απόδειξη, άρα αυτός φταίει που τώρα καταπίνουμε μνημόνια αμάσητα. Προφανώς κι ως επόμενη λύση θα προταθεί το να κάνουμε νέου τύπου τρομοκρατικές ομάδες όπου θα χαστουκίζουν ανηλεώς τους φοροφυγάδες υδραυλικούς.

Αυτές μάλιστα θα μπορούσαν και να προταθούν από τους υπερασπιστές του “τον βρίζατε, γι’ αυτό του βάλαν μπόμπα” ως μοριοδοτούμενες αυτομάτως από τον ΟΑΕΔ για μια θέση εργασίας των 489,31 ευρώ μηνιαίως.