Στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες ήρθε η υπόθεση του εκπαιδευτικού του Ιδιωτικού-Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης Χότσικα Νιχάτ, η σύμβαση του οποίου καταγγέλθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου λόγω των φιλογκιουλενικών πεποιθήσεών του, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή.

Ads

Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έκανε δεκτή την καταγγελία της Σύμβασης όπως και το αντίστοιχο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ και η ΟΙΕΛΕ καλεί τη διεύθυνση του σχολείου – αυτού που επισκέφθηκε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός- να επαναφέρει τον εκπαιδευτικό στα καθήκοντά του.

Φαίνεται μια αυτονόητη διαδικασία όμως οι βαθύτερες αναγνώσεις ξεκινούν όταν διαπιστώνει κάποιος ότι υπέρ του εκπαιδευτικού και με την αντίστοιχη έπαρση βρίσκονται οι «εθνικοπατριωτικοί» και ακραίοι κύκλοι στη Θράκη και ευρύτερα, στη βάση του προφανούς και εργαλειακού ετεροκαθορισμού απέναντι στο εκάστοτε πολιτικό καθεστώς της γείτονος, που ευνοείται από τον αυταρχικό χαρακτήρα που προσλαμβάνει τα τελευταία χρόνια, θεωρώντας ως δεδομένο ότι η όποια συμπεριφορά του σχολείου απέναντι στον εκπαιδευτικό καθοδηγείται από εκεί.

Η a la carte ευαισθησία για τα δικαιώματα

Είτε ισχύει ότι όχι κάτι τέτοιο, κανείς δεν μπορεί να χαλάσει αυτό το ωραίο αφήγημα αλλά αφού οι υπερσυντηρητικοί και εθνικιστικοί κύκλοι ερίζουν υπέρ της ελευθερίας έκφρασης, ειδικά στη Θράκη (!) έχει ενδιαφέρον να επεκτείνουμε αυτή τη συλλογιστική:
Αφού λοιπόν υποστηρίζουν τις πολιτικοθρησκευτικές ελευθερίες και έμμεσα το κοσμικό τουρκικό κράτος (αυτοί που δεν χάνουν ευκαιρία να εκδηλώνουν το μίσος τους για τον Κεμάλ) θα έπρεπε να υποστηρίζουν και το αυτονόητο, νομικά και πολιτικά, αίτημα για μη έκδοση των 8 Τούρκων Αξιωματικών που κρατούνται στην Ελλάδα. Επίσης, εφόσον ερίζουν κατά της στοχοποίησης των απόψεων του άτυχου μειονοτικού εκπαιδευτικού με ευκαιριακή υπερβολή, η ίδια επιχειρηματολογία επιτάσσει να υποστηρίξουν και την ελευθερία του να εκφράζει όλες τις πεποιθήσεις του, ανάμεσά τους και τον εθνοτικό του αυτοπροσδιορισμό….

Ads

Εδώ όμως τα πράγματα δυσκολεύουν και η a la carte ευαισθησία των καιροσκόπων πατριδοκάπηλων, συγκρούεται με τον αντιτουρκισμό που αποτελεί συστατικό στοιχείο της  μεταφυσικής και συνομωσιολαγνικής ακροδεξιάς στη χώρα.

Μάλλον ξέχασαν τον Φίλη…

Ξεχνούν τέλος, όλοι αυτοί, αν υπάρχει  η δυνατότητα των οργάνων της εκπαίδευσης να παρεμβαίνουν στην υπόθεση και να ανατρέπουν αυτού του είδους τις αποφάσεις σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και σε σχολεία ειδικού τύπου με θρησκευτικό ή άλλο προσδιορισμό, αυτό οφείλεται στον -κατασυκοφαντημένο από τους ίδιους κύκλους-  Ν. Φίλη, που φρόντισε να ψηφίσει το Νόμο  4359/16 αποκαθιστώντας την αυτονόητη δημόσια εποπτεία στα ιδιωτικά σχολεία. Και αυτό είναι ένα σατανικό μήνυμα για όλους όσους – εντός και εκτός κυβέρνησης- πανηγύρισαν για την έξοδο Φίλη στον τελευταίο ανασχηματισμό.

ΥΓ

Αφού η Ιερά Σύνοδος εντόπισε ορθά ότι η οργάνωση του Σώρρα εκφέρει εθνικιστικό, αρχαιολατρικό και ρατσιστικό λόγο, καλό είναι να αναζητήσει τον ίδιο λόγο και στα πιο επικίνδυνα και πιο  προβεβλημένα κόμματα εντός και εκτός κοινοβουλίου όπως στους νεοναζί θεομπαίχτες της ΧΑ που «χαιδεύουν» το ορθόδοξο ακροατήριο αλλά και τα –λίγα έστω- μέλη της ίδιας της Ιεραρχίας που τον μεταχειρίζονται.