Επειδή επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι «η μόνη λύση είναι οι εκλογές», όπως προχθές ο Α. Σαμαράς στη “Καθημερινή”, ελάχιστοι δίνουν σημασία.

Ads

Να όμως που στη συνέντευξη του ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και πέρασε απαρατήρητο: Γιατί ο Σόιμπλε δεν έκλεισε την πέμπτη αξιολόγηση, αφήνοντας την τότε κυβέρνηση χωρίς αφήγημα.

Αντιγράφω την απάντηση του στην ερώτηση αν ο Γερμανός υπουργός και το ΔΝΤ του «τράβηξαν το χαλί» ζητώντας το φθινόπωρο του 2014 «περισσότερα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση»:

«Έμενε τελικά ένα πολύ μικρό “κενό” περίπου 600 εκατομμυρίων (ανάμεσα στους δικούς μας υπολογισμούς και αυτούς του ΔΝΤ), που θα μπορούσαμε, αν χρειαζόταν, να κλείσουμε αργότερα (και μάλλον δεν θα χρειαζόταν.) Αλλά η αξιολόγηση τελικά δεν έκλεισε για πολιτικούς λόγους: γιατί οι δανειστές μας κατάλαβαν τότε πως μάλλον δεν θα καταφέρναμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπότε και θα πηγαίναμε αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές. Κι αυτό ήταν που τους έκανε να εμποδίσουν το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης. Οι δανειστές φοβήθηκαν τότε πως αν η Ελλάδα έπαιρνε την τελευταία δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων τον Δεκέμβριο του 2014, τα χρήματα αυτά θα κινδύνευαν να βρεθούν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, που απειλούσε να τα τινάξει όλα στον αέρα».

Ads

Επομένως κανένας Σόιμπλε δεν ήθελε να ρίξει τη κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έχει λανθασμένα λεχθεί και από τον Γ. Βαρουφάκη. Οι δανειστές δεν ήθελαν να δώσουν τη δόση για να ξεκινήσει η πολιτική της οικονομικής ασφυξίας, της αριστερής παρένθεσης και να ενεργοποιηθεί το grexit. Οι λόγοι ήταν πολιτικοί, σωστά σημειώνει  ο κ. Σαμαράς. Εξακολουθούν να είναι, και για τη τρέχουσα αξιολόγηση…