ΥΠΟΚΑΤΑΓΡΑΦΗ: Όταν οι Έλληνες ξεκίνησαν να ταξιδεύουν μαζικά στην Ευρώπη κατά την επιστροφή τους διηγούντο πράγματα θαυμαστά. Μεταξύ άλλων διηγήσεων, υπήρχε όμως και η διήγηση μιας δυσάρεστης έκπληξης.

Ads

–       Πάρα πολλοί ανάπηροι  βρε παιδί μου, άκουγες συχνά.

Προφανώς δεν ήταν περισσότεροι οι ανάπηροι αλλά εμφανέστεροι, δεδομένου ότι τότε στην Ελλάδα η κυκλοφορία και η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή ανθρώπων  με κινητικά προβλήματα ισοδυναμούσε με κατόρθωμα. Αφελώς, κάποιοι δεν διέκριναν ότι οι δικοί μας ήταν εξίσου πολλοί αλλά αφανείς. Πρόκειται για τυπικό παράδειγμα υποκαταγραφής ενός φαινομένου.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΤΟΠΙΚΗ  ΕΞΑΡΣΗ . Σε ένα τουριστικό νησί το νοσοκομείο του για να κάνει σε κάποιον το τέστ, ή έπρεπε να έχει μπάρμπα στην Κορώνη ή να έπασχε εμφανώς. Η νήσος παρέμεινε σχεδόν covid free προς μεγάλη ενίσχυση του τουριστικού της μεριδίου. Όταν άρχισαν να πραγματοποιούν το τεστ τα ιδιωτικά εργαστήρια του νησιού, με την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά προς τον προσερχόμενο, για λόγους ευνόητους, εμφανίστηκαν αρκετά θετικά. Ήρθε μετά ο ΕΟΔΥ, έκανε εκατοντάδες τεστ και αποκαλύφθηκε η αληθινή εικόνα. Τυπικό παράδειγμα προκατειλημμένης ιατρικής διερεύνησης και μεροληψίας (bias)
***
ΘΕΙΑ  ΧΑΡΙΣ Ένας φωτισμένος δεσπότης ακούγοντας την άποψη ότι το να πηγαίνεις εκκλησία με μάσκα, προσβάλει την Θεία Χάρη γιατί προδίδει τάχα μια έλλειψη εμπιστοσύνης αντέτεινε: τότε όταν έχει κρύο, να μην φοράνε και ζακέτα όσοι πηγαίνουν στην εκκλησία! Ακόμη δηλαδή κι όσοι πιστεύουν στα θαύματα δεν μπορεί να τα παραγγέλλουν κατά βούληση, εκβιάζοντας θείες δυνάμεις να αναλάβουν την προστασία τους από τον ιό. Τυπικό παράδειγμα θρησκοληψίας.
***
ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ Μιας και είπαμε για τον καιρό, ελπίζω κάποιος να εξήγησε στον Πρωθυπουργό την σχέση πανδημίας-μετεωρολογίας. Έκανε εντελώς άτοπες συγκρίσεις του φαινομένου ανάμεσα σε εμάς και σε χώρες όπου τα κασκόλ έχουν βγει προ πολλού.
 Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα: έστω ότι στην αργία της 28ης ήταν κάποιος στην Ιεράπετρα. Κυκλοφορούσε με μαγιό και λουζόταν στο Λιβυκό, μέχρι να πέσει ο ήλιος Το βράδυ πήρε το αεροπλάνο, φόρεσε και μάσκα και μετά από λίγες ώρες έφθασε στο σπίτι του στην Καστοριά. Αν την άλλη ημέρα, επιχειρήσει να κάνει το ίδιο στην λίμνη της Καστοριάς, τι εντυπώσεις θα προκαλέσει; Ότι εντυπώσεις προκάλεσαν και οι συγκρίσεις του κου Μητσοτάκη. Ο ιός, ακόμη και εντός Ελλάδος, επιφυλάσσει στην Μακεδονία εικοσαπλάσιο πλήγμα από ότι στην Κρήτη ή  στα Δωδεκάνησα κάτι που ο Πρωθυπουργός αποκλείεται  να το αγνοεί. Οι συγκρίσεις του αποτελούν τυπικό παράδειγμα ψεύτικης παρηγοριάς.
***
ΝΕΕΣ ΜΕΘ Έχουμε αναφέρει και πάλι ότι στον αριθμό των ΜΕΘ η απαρίθμηση χώρων και προμήθειας του τεχνικού εξοπλισμού είναι απατηλή και αποκρύπτει το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας είναι απείρως μεγαλύτερο. Είναι σαν να προμηθευτεί ο κ Χρυσοχοίδης εκατοντάδες περιπολικά και να τα παρατάξει με φάρους αναμμένους και σειρήνες να ουρλιάζουν αλλά χωρίς αστυνομικούς. Πόσοι εγκληματίες θα φοβηθούν έτσι; Οι χίλιες και μια κλίνες υπήρξαν τυπική περίπτωση κοντόφθαλμου ισχυρισμού, δεδομένου ότι τόσο σύντομα επρόκειτο να χρειασθούν.

Ads

ΚΑΛΥΨΗ Ακούει κανείς ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ -covid είναι πχ 70% και το βρίσκει κάπως καθησυχαστικό. Σπανίως αναρωτιέται αν δεν είναι από τις καινούργιες, τύπου Μωυσέως, αυτές οι κλίνες πριν γιατί προοριζόταν;  Σε ένα σύστημα που χρονίως εμφάνιζε σοβαρή έλλειψη και η ανεύρεση κλίνης στην δύσκολη στιγμή γινόταν αντικείμενο πολιτικών εξυπηρετήσεων από ποιόν λείπουν. Το ΕΣΥ δεν τις είχε λοιπόν για πλάκα, κάθε άλλο! Οι εκπτώσεις, από τους συνήθεις χρήστες, μέχρι που μπορεί να φθάσει; Ποιος θα πληρώσει την covidοποίηση του συστήματος; Θα θιγούν οι πιο αδύναμοι και οι πιο φτωχοί. Πως λέμε κοινωνική δικαιοσύνη, ε η τυπική περίπτωση του αντιθέτου της.

ΔΙΑΛΟΓΗ  Όπου το τσουνάμι χτυπήσει, τα ταξίδια στο εξωτερικό εκλείπουν Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν διασφαλίσει την εξαίρεση τους από την πανδημία. Οπότε στον συνήθη ανταγωνισμό για τις κλίνες ΜΕΘ προστίθενται, πέραν του επιπλέον φόρτου της πανδημίας, και οι εκ των ιδιωτικών κλινικών προερχόμενοι. Ένα σύστημα που η διαχείριση του υπήρξε σκανδαλώδης εν αιθρία πως άραγε θα λειτουργήσει από πλευράς διαλογής, υπό αυτούς τους όρους σπανιότητας. Τυπική περίπτωση της παροιμίας «ήταν στραβό το κλίμα …»
****
‘ΣΧΕΔΙΟ’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ονομάστηκε η λύση που θα εξασφάλιζε 43 κλίνες για την Θεσσαλονίκη. Προβλήθηκε ως κάποιο νέο αποτελεσματικό «σχέδιο» Πρόκειται όμως για πράγματα αποφασισμένα από καιρού (διακομιδή των ασθενών ΜΕΘ στα ιδιωτικά και κοβιντοποίηση των κρατικών ΜΕΘ) αυτό θα δώσει μια ανάσα μιας εβδομάδας περίπου με τις σχεδόν 30 κλίνες που άδειασαν. Ακόμη κι αν το λοκντάουν αποδώσει τα μέγιστα, η όποια ανακουφιστική δράση του θα φανεί στις ΜΕΘ σε τρεις εβδομάδες Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα; Η λύση των αεροδιακομιδών στην Αθήνα δεν φαίνεται ότι μπορεί να καλύψει την ζήτηση. Είναι ανησυχητικό ότι ήδη κορέστηκαν και τα πέντε μεγάλα γειτονικά νοσοκομεία (2 Ιωαννινων+2 Λάρισα+ Αλεξ/πολη).
****
ΚΙΝΗΤΡΑ Στις επαρχιακές πόλεις δεν υπάρχουν μονάδες ΜΑΤ οπότε σε περίπτωση ανάγκης ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί ντύνονται με την σχετική εξάρτηση, εμφανίζονται κι όποιος τρομάξει, τρόμαξε. Οι αληθινοί ΜΑΤατζήδες κοροιδευτικά τους αποκαλούν «βλαχοδιμοιρίες». Ακούει κανείς στην ΤV ότι εξαγγέλθηκαν κίνητρα για ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων προκειμένου να μετατραπούν σε covid εντατικολόγους. Πρόκειται για μια νέα ειδική κατηγορία, χωρίς δηλαδή την διετή εξειδίκευση, χωρίς τις προβλεπόμενες αυστηρές εξετάσεις, μόνο με κάποια … κίνητρα! Είναι αυτό που λένε κάτι κόουτς τρίτης κατηγορίας: «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω» Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια ακόμη τυπική περίπτωση του λεγομένου too little too late.