«Θέλω να θέσω ένα αυτονόητο ερώτημα που έχουν όλοι οι πολίτες. Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι που δέχθηκε η Δικαιοσύνη να καταθέσουν ανώνυμα, τι ακριβώς φοβούνται; Ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμένος ή ο κ. Σαμαράς; ‘H ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Στουρνάρας;» Κυριάκος Μητσοτάκης 15/2/2018

Ads

Μέχρι τη στιγμή που ειπώθηκε αυτή η δήλωση μόνο κάποιοι από τους εμπλεκόμενους είχαν αποφασίσει πως η πιο καλή υπεράσπιση είναι εκφοβισμός των μαρτύρων και οι ανοιχτές απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας.

Από σήμερα στη χορεία της μαφιόζικης πρακτικής εναντίον οποιουδήποτε λέει οτιδήποτε αρνητικό για το πρόσωπο τους εντάσσεται κι ο αρχηγός της ΝΔ κύριος Μητσοτάκης.

Δεν είναι το μέγεθος της ανοησίας που τρομάζει αλλά η θέση που κατέχει ο κύριος στην πολιτική σκηνή της χώρας κι εκφράζει αυτή την ανοησία.

Ads

Γιατί τη θεωρώ ανοησία; Εξηγούμαι, η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον σχετικό νόμο που προφύλασσε μάρτυρες σε σημαντικές υποθέσεις έτσι ώστε οι ίδιοι οι μάρτυρες να δίνουν ομολογίες χωρίς να νιώθουν τον κίνδυνο της αποκάλυψης της ταυτότητας τους. Την απόφαση για την ένταξη προστασίας μαρτύρων την παίρνει εισαγγελέας και δίνει την αντίστοιχη εντολή στις δικαστικές αρχές για να προχωρήσουν στην εξέταση των μαρτύρων.

Ο κύριος Μητσοτάκης λοιπόν αφενός «ξεχνά» τι έχει ψηφίσει στη βουλή το κόμμα του οποίου ηγείται κι αφετέρου χαρακτηρίζει κουκουλοφόρους ανθρώπους που είναι υπό δικαστική προστασία κι εντολή. Δηλαδή απαξιώνει μία δικαστική απόφαση και λέει ανοιχτά πως ο δικαστής που πήρε αυτή την απόφαση είναι μέρος σκευωρίας που έχει στηθεί.

Τα δε ερωτήματα προς τους μάρτυρες πέραν της αποτυχημένης ειρωνείας είναι και τόσο προβοκατόρικα που απαντιώνται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Οι μάρτυρες φοβούνται να μην έχουν την τύχη του Μαυρίκου και των 8, νεκρών πλέον, μαρτύρων για την υπόθεση του Noor 1. Είναι ξεκάθαρη αυτή η απάντηση ή μήπως χρειάζεται να σας δείξουμε και τις φωτογραφίες κύριε Μητσοτάκη;

Πιστεύω πως ποτέ άλλοτε πολιτικοί δε χρησιμοποίησαν τόσο ξεκάθαρες απειλές εναντίον πολιτών, ποτέ άλλοτε πολιτικοί δε προσέβαλαν τόσο ανοιχτά τη δικαιοσύνη και την νοημοσύνη μας.

Θα ήταν ίσως ανεκδοτολογικού χαρακτήρα να τις δηλώσεις αυτές τις έκανε κάποιο τηλεοπτικό νούμερο από αυτά που βρίθουν τελευταίως στους τηλεοπτικούς δέκτες. Όμως το δυστύχημα για την πολιτική ζωή του τόπου είναι ότι αυτά τα λένε και τα γράφουν άνθρωποι που κατέχουν ηγετικές θέσεις στο πολιτικό στερέωμα της χώρας. Τα στελέχη της ΝΔ, και ο αρχηγός της, και του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν το εξής σουρεαλιστικό σενάριο, η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με το FBI πιέζει τους ανώτατους δικαστές και καταφέρνει να τους πείσει έτσι ώστε να στηθεί σκευωρία εναντίον τους. Αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ξεπεράσει έτη φωτός τον Frank Underwood στην πλεκτάνη είναι έτοιμος να κυριαρχήσει στην υφήλιο υπερπηδώντας τα ανυπέρβλητα εμπόδια που λέγονται Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος βαδίζοντας προς την οριστική επικράτηση.

Επαναλαμβάνω πως όλα αυτά θα είχαν την ελαφρότητα τους αν δε αφορούσαν ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Όμως εδώ δημιουργείται πλέον μια αμφισβήτηση θεσμών και νόμων, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, απλά και μόνο γιατί οι εμπλεκόμενοι πρώτη φορά νιώθουν που έχει εκλείψει οποιοδήποτε δίχτυ προστασίας τους και το μόνο που μένει είναι οι απειλές.

Γιατί το ερώτημα που εγώ τουλάχιστον έχω να θέσω είναι το εξής, εάν πιστεύετε πως είσαστε αθώοι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ακολουθήσετε τη νομική οδό με υπερασπιστικά όπλα που σας δίνει ο νομικός πολιτισμός και να μιλήσετε για την εμπλοκή σας με καθαρά λόγια έχοντας εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά αφήνει σκιές και πολλά ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι ίδιοι στο αδιαμφισβήτητο σκάνδαλο της Novartis.

Τέλος ο κύριος Μητσοτάκης θα μπορούσε να ρωτήσει το μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, κύριο Σαλμά, πως είναι να είσαι μάρτυρας στην υπόθεση μια και ο κύριος Σαλμάς βοήθησε για λίγο στην έρευνα της υπόθεσης. Ελπίζω απλά να μη θεωρεί και το μέλος της ΝΔ και βουλευτή της κουκουλοφόρο.

Μερικές παρατηρήσεις για τη προχθεσινή συνεδρίαση

α) Για το πάρτι δεκαετιών στη φαρμακευτική πολιτική έφταιγε ο καιρός που ήταν συννεφιασμένος. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια.

β) Η προσπάθεια τρομοκράτησης της δικαιοσύνης και των μαρτύρων συνεχίστηκε με όρους κουτσαβακισμού και μαφίας. Αυτό το παιχνίδι το ξέρουν καλά οι πασόκοι κι οι ακροδεξιοί της ΝΔ. Το ήξερε κι ο Μαυρίκος αλλά δε πρόλαβε να βγει από την Αττική Οδό. Δε μας τρομάζει κανείς πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος κυβέρνησης.

γ) Η ύβρις που συντελέστηκε στα 7 τραγικά χρόνια δε πρόκειται να σκεπαστεί από τις κραυγές του τηλεβιβλιοπώλη ούτε από τις οιμωγές του δικαστή που έκρινε το PSI ως συνταγματικό και χαρακτηρίστηκε από τον Φρουζή ως χρήσιμος.

δ) Πριν 3 χρόνια σταμάτησε οποιαδήποτε ύποπτη συνδιαλλαγή με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα πάντα γίνονται με ΔΙΑΦΑΝΟ τρόπο. Γι’ αυτό και ουδείς από τους κραυγάζοντες δεν είπε κουβέντα.

ε) Η υποτιθέμενη συγκράτηση των δαπανών για τα φάρμακα έγινε γιατί οι πολιτικοί απατεώνες που κυβέρνησαν στα χρόνια της κρίσης μετακύλησαν το κόστος της αγοράς φαρμάκων στους πολίτες χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Στις 21 ώρες που διήρκεσε η συνεδρίαση δε βρήκαν να πουν ούτε μία συγγνώμη που οδήγησαν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους εκτός δομών υγείας.

στ) Η Novartis υπάρχει ως σκάνδαλο αλλά είναι αγνώστου πατρός και μητρός. Ακόμα κι αν κάναμε αυτόν τον ουτοπικό συμβιβασμό θα έπρεπε με κάποιο τρόπο η πολιτική ευθύνη να επιμεριστεί. Όσοι διαχειρίστηκαν τον χώρο της υγείας από θέση ευθύνης δε βρήκαν το κουράγιο να παραδεχτούν το αυτονόητο. Ακόμα κι αν δεν άγγιξαν τα εκατομμύρια που περνούσαν έξω από το γραφείο τους, πάνω από το κεφάλι τους, κάτω από το τραπέζι τους είχαν, διάολε, μια ευθύνη τουλάχιστον για την ανικανότητα τους να το σταματήσουν. Όμως, πως να πεις σε κάποιον τόσο απίστευτα αλαζόνα ότι φταίει για το αυτονόητο; Δύσκολο. Τους το είπε με τον πιο εμφατικό τρόπο, βέβαια, η λαϊκή βούληση πριν 3 χρόνια και θα το επαναλάβει όταν χρειαστεί ξανά. Μέχρι τότε, κύριοι, το καπελάκι σας, τη συμμορία σας κι έξω από δω.

Υ.Γ. Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης για την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων ήταν οι πολύωρες καταθέσεις τους που αποτυπώνονταν σε μιάμιση σελίδα εγγράφου. Αυτό που θα ήθελαν να ξέρουν – αλλά θα ιδρώνουν μέχρι να το μάθουν – είναι τι ΔΕΝ αποτυπώθηκε γραπτώς και τι θα ακουστεί στο δικαστήριο όταν αυτό γίνει. Τελικά ο τρόμος τους κι η προσπάθεια τους εδώ και καιρό είναι αυτά και ότι άλλο να μην φτάσουν ποτέ στις δικαστικές αίθουσες.

Πηγή: commonality.gr