Στην εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύεται άρθρο του Gerd Höhler με τίτλο «Ο Παπαδήμος επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις». Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος πρέπει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να θέσει τις μεταρρυθμίσεις σε μία πορεία, καθώς διαφορετικά θα σταματήσουν τα πακέτα βοήθειας και η Ελλάδα θα κυλίσει στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλοι οι Υπουργοί το παράδειγμά του.

Ads

Ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από τα Χριστούγεννα, κατά τις οποίες ο Παπαδήμος με υποβλητικά λόγια κάλεσε τους Υπουργούς του να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος. Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα, για να ελέγξει την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης.

Από την απόφασή της θα εξαρτηθεί, το αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο αποφασίστηκε από την Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου.

Πρόκειται για ένα «τεράστιο ποσόν», υπενθύμισε ο Παπαδήμος στους Υπουργούς του: 89 δις Ευρώ, το οποίο πρέπει να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, καθώς τότε γίνονται απαιτητά ομόλογα αξίας 14 δις Ευρώ.

Ads

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος χρειάζεται χρήματα για να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των υπό πίεση ελληνικών τραπεζών και να πραγματοποιήσει την συμφωνηθείσα αναδιάρθρωση του χρέους- 15% των απαιτήσεών τους οι ιδιώτες δανειστές θα πρέπει να το λάβουν σε μετρητά.

Πριν χορηγηθεί η δόση αυτή, αναμένονται από τους δανειστές απτά βήματα εξυγίανσης. Μεταξύ άλλων χρειάζονται νέες περικοπές για την εξισορρόπηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, το οποίο είναι 2 δις Ευρώ μεγαλύτερο απ’ ότι υπολογιζόταν.

Ακόμη, ο Βενιζέλος θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, οι οποίες μέχρι τώρα αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Το πρόβλημα έγκειται στο επιτόκιο και στο χρόνο αποπληρωμής των νέων ομολόγων, τα οποία θα προσφέρει η Αθήνα στους ιδιώτες δανειστές, προκειμένου αυτοί να παραιτηθούν από το 50% των απαιτήσεων τους. Ο χρόνος πιέζει και η αναδιάρθρωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου πακέτου βοήθειας.

Πρόοδοι όμως αναμένονται από την τρόικα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και στο θέμα της εξυγίανσης του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στο σύστημα υγείας και στο συνταξιοδοτικό, μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, κατάργηση περιττών οργανισμών και δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως το διαρκώς επαναλαμβανόμενο αλλά μέχρι τώρα μόνον εν μέρει πραγματοποιηθέν «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».

Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αντιδημοφιλή μέτρα, γεγονός που εξηγεί γιατί τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν τα υποστηρίζουν με ιδιαίτερο ζήλο.

Έτσι, οι συντηρητικοί δεν θέλουν να φέρουν το βάρος της υιοθέτησής τους, καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν μέρος των πιθανοτήτων τους για νίκης στις εκλογές. Αλλά και οι σοσιαλιστές Υπουργοί, οι οποίοι ανήκαν σε μεγάλο βαθμό στην αποτυχημένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, φαίνεται να έχουν άλλες ανησυχίες.

Μετά την παραίτηση Παπανδρέου από την Πρωθυπουργία μαίνεται εσωτερικός πόλεμος για την εξουσία στο κόμμα του, ο οποίος απειλεί την κυβέρνηση με παραλυσία. Για «Υπουργούς μερικής απασχόλησης» δεν υπάρχει θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Η σύνθεση της τωρινής κυβέρνησης αποφασίστηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς, αν και ο Παπαδήμος θα προτιμούσε κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η οποία αρχικά είχαν καθοριστεί για τις 19 Φεβρουαρίου, σίγουρα θα μετατεθεί, καθώς ο Παπαδήμος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει το έργο του.