Με πρωτοβουλία των Πράσινων ξεκίνησε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο διαδικασία “ακρόασης” με πρόσκληση εκπροσώπων της τρόικα, οικονομολόγων αλλά και άλλων φορέων, με σκοπό να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικα στις χώρες της κρίσης. Η διαικασία θα καταλήξει σε έκθεση που θα κατατεθεί πριν τον Μάιο 2014 στη σύνοδο των προέδρων των πολιτικών ομάδων.

Ads

Η πρωτοβουλία αυτή πέρα από την προφανή της σημασία για τις κοινωνίες που βιώνουν την σκληρή λιτότητα, έχει και δυο άλλες διαστάσεις. Αποδεικνύει ότι οι Πράσινοι, αν και είμαστε μια μικρή σε εκλογικά ποσοστά πολιτική δύναμη, μπορούμε και παράγουμε πολιτική κι αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες προς όφελος της κοινωνίας. Δεύτερον, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές στην προσέγγιση των πολιτικών, οικονομικών και δημοκρατικών υποθέσεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου από τη μία και Συμβουλίου (κυβερνήσεις) από την άλλη. Παρά το γεγονός ότι πάνω από το 55% των ευρωβουλευτών ανήκουν σε κόμματα που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις, το Ευρωκοινοβούλιο παραμένει ένα θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο που έχει, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, την δική του αυτονομία και δυναμική και είναι πολύ πιο κοντά στους πολίτες από όσο πιστεύουν πολλοί. 

Εδώ και καιρό το Ευρωκοινοβούλιο είχε διατυπώσει, μέσα από πολιτικές αποφάσεις του, τη θέση ότι η Τρόικα είναι ένας θεσμός εκτός της “κοινοτικής μεθόδου”, δηλαδή εκτός της διαδικασίας συναπόφασης Ευρωκοινοβουλίου, Κομισιόν και Συμβουλίου. Ούτε οι πολιτικές της τρόικα ούτε τα άτομα που την στελεχώνουν έχουν περάσει από την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι οι γραφειοκράτες αυτοί δίνουν εντολές στις κυβερνήσεις, ενώ οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως για παράδειγμα η στρατηγική Ευρώπη 2020, που προβλέπει μείωση του αριθμού των φτωχών, αύξηση της απασχόλησης, ενίσχυση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κα. Οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε ένταση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών, όπως παραδέχεται έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, υιοθετώντας και τροπολογίες που είχα καταθέσει εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων. 
 
Μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού Ευρωβουλευτή των Πράσινων, Σβεν Γκίγκολντ, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε μια σημαντική διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων των πολιτικών της τρόικα στις χώρες της κρίσης. Παρόμοια πρόταση έχω καταθέσει και εγώ, στις 7 Νοεμβρίου, για να ξεκινήσει διαδικασία ακρόασης στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου είμαι αντιπρόεδρος, με στόχο να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των προωθούμενων πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής στην κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη. Η πρόταση θα συζητηθεί, όπως δεσμεύτηκε η πρόεδρος της Επιτροπής, Danuta Maria Huebner, από τη σύνοδο των συντονιστών των πολιτικών ομάδων. Στις επαφές μου μαζί τους, όλοι με διαβεβαίωσαν ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση. Έχω προτείνει να προσκληθεί η Τρόικα αλλά και εκπρόσωποι των Περιφερειών, οικονομολόγοι και κοινωνικοί φορείς. Αναμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον…
 
Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό, στην πρώτη ακρόαση που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, οι γνωστοί στην Ελλάδα από τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και παρακολούθηση του Ελληνικού προγράμματος Servaas Deroose της Κομισιόν / ECFIN και Klaus Masuch της ΕΚΤ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πολύ έντονες αντιδράσεις των ευρωβουλευτών αλλά και εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις έγκυρων οικονομολόγων που για ακόμη μία φορά παρουσίασαν το αδιέξοδο των επιλογών της Τρόικα και την ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη στρατηγική διαχείρισης της δημοσιονομικής κρίσης.
 
Παρακολούθησα τη συζήτηση αυτή. Η εικόνα που έχει η τρόικα για την κατάσταση στις χώρες της κρίσης παραπέμπει στη Χώρα των Θαυμάτων. Όλα πάνε κατ΄ ευχή, “σύμφωνα με τις προβλέψεις”, “τα προγράμματα διάσωσης ήταν κατάλληλα”, “τα Μνημόνια προσαρμόζονται με βάση την εμπειρία και οι αλλαγές σε αυτά γίνονται και μπορούν να γίνουν εφόσον υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα”.  Ε, “λίγο έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά αυτό οφείλεται”, λέει, “στην έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων στην αρχή και στη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων”. Δικαίως, οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην ακρόαση των εκπροσώπων της τρόικα που οργάνωσε η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου τόνισαν με δόση ειρωνείας, είναι η αλήθεια, ότι Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν πέσει έξω χειρότερα και από τις προγνώσεις του καιρού. 
 
Σύμφωνα με τους 2 από τους 3 εκπροσώπους της τρόικα, Κομισόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, – το ΔΝΤ δεν δέχθηκε να συμμετάσχει – “αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα”, “αντιμετωπίζονται τα διαρθρωτικά προβλήματα”, “έρχεται η ανάπτυξη” και οσονούπω “όλες οι χώρες της κρίσης, η Ελλάδα λίγο πιο καθυστερημένα, βγαίνουν στις αγορές”. “Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί αφού κάμπτεται η αντίσταση σε παραγωγικούς τομείς” και “μειώνονται μαζί με τους μισθούς και οι τιμές στην αγορά”. “Περιμένουν τα τελικά στοιχεία του 2013, όταν θα έχουν γίνει όλες οι πληρωμές  για να εκτιμηθεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος  στην Ελλάδα και η βιωσιμότητά του”.
 
Οι εκπρόσωποι της Τρόικα φαίνεται να ζουν σε άλλη πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο που οι ευρωβουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στην τρόικα για την αποτυχία των σχεδίων, τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και λογοδοσίας, την επιβολή στις χώρες όρων και μέτρων που αποφασίζονται μόνο μεταξύ κυβερνήσεων, της Γεν. Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν και ΔΝΤ, παραβιάζοντας την λεγόμενη “ευρωπαϊκή, κοινοτική μέθοδο”, δηλαδή την υποχρέωση  συμφωνίας για τα κρίσιμα αυτά θέματα από κοινού και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών: ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν και Συμβούλιο.

Δεν μπορούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να ανέχονται παρόμοιες πρακτικές που έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Είναι ώρα να εφαρμοστούν οι θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την προσαρμογή της τρόικα στις ευρωπαϊκές πρακτικές, να αναπροσαρμοστούν τα σχέδια στα νέα δεδομένα αφού τα μέχρι τώρα αποτυγχάνουν και αυτό να γίνει με διάλογο όχι μόνο με τις κυβερνήσεις αλλά και με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.
 
Αν η Κομισιόν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι αναγκαία για την υποστήριξη από την κοινωνία των αναγκαίων αλλαγών και ότι οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει το αναγκαίο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και βιώσιμα συστήματα υγείας, δεν έχει παρά να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συζητήσει με τους φορείς και όχι μόνο με την κυβέρνηση την διαμόρφωση και υλοποίηση ενός Μνημονίου Αναζωογόνησης της Οικονομίας, Κοινωνικής Προστασίας, Αναβάθμισης της Υγείας και Αντιμετώπισης της Ανεργίας.
 
Διαβάστε περισσότερα:

Ads

[1] https://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1980:troica_econ_ep&Itemid=75〈=el
[2] https://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1983:regi_troica&Itemid=75〈=el