Επαναστατική κινητοποίηση των λαϊκών μαζών κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος γενικότερα προβλέπει σε άρθρο του που φιλοξενείται στον Γκάρντιαν ο καθηγητής Κώστας Ντουζίνας. Ο καθηγητής του BirkBeck Institute του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει χωριστεί στα δύο.

Ads

Η Ελλάδα έχει χωριστεί στα δύο, σημειώνει ο αρθρογράφος. Από τη μια μεριά είναι οι πολιτικοί, οι τραπεζίτες, οι φοροφυγάδες και οι βαρόνοι των ΜΜΕ που υποστηρίζουν την πιο βίαιη μεταρρύθμιση που έχει δει η δυτική Ευρώπη.

Από την άλλη βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, κάτι που έγινε εμφανές στην πορεία των 500.000 ατόμων προχτές.

Η προσπάθεια να διαχωριστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τον ιδιωτικό τομέα απέτυχε και το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι να διαχωρίσει την ελίτ από τον λαό.

Ads

Η Ευρώπη σύντομα θα αποφασίσει το μέλλον της Ελλάδας και η ίδια η χώρα θα είναι απλός παρατηρητής. Όμως μόλις ταχτοποιηθούν οι εκκρεμότητες της Ευρώπης θα αρχίσει το πολιτικό κατηγορητήριο στην Ελλάδα.

Οι πολιτικές ελίτ θα κατηγορηθούν για την ανομία που έχουν υποθάλψει, καθώς δυο δυναστείες πολιτικών έχουν κυβερνήσει τη χώρα για 40 χρόνια και έχουν δημιουργήσει και διογκώσει τα προβλήματα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Εκπρόσωπος της τρόικας δήλωσε ότι δεν απαίτησαν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ούτε τον νόμο για τα πανεπιστήμια. Φαίνεται ότι η πολιτική ελίτ δημιούργησε το χρέος για να ενορχηστρώσει την καταστροφή του κράτους πρόνοιας και τη μεταφορά δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε χέρια ιδιωτών.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα κατηγορηθεί για ανικανότητα και ηθικό κυνισμό. Η ανεργία πλησιάζει το 50%, η ανάπτυξη στο -7% δεν πρόκειται να οδηγήσει στην μείωση του ελλείμματος και τα νέα μέτρα θα καταστήσουν αδύνατον για τους πολίτες να πληρώσουν τους φόρους. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε οργισμένες αντιδράσεις. Η πορεία της Πέμπτης είχε αποτέλεσμα έναν νεκρό.

Τα κατάλοιπα της νομιμότητας της κυβέρνησης καταρρέουν και μαζί και η ίδια η κυβέρνηση. Το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ελλάδα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί και είναι ευθύνη πλέον της «άλλης» Ελλάδας να φτιάξει ένα νέο σύνταγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας.