«Σοκάρομαι, εκπλήσσομαι και λυπάμαι », είπε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος της Επιτροπής 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου, όταν έμαθε ότι οι 18 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, που ετοιμάστηκαν με δωρεά 2,5 εκατομμυρίων ευρώ της Επιτροπής, παραμένουν ανενεργές. 

Ads

Οι ΜΕΘ είχαν εγκαινιαστεί από τον κ. Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο, σε ένα ακόμη, άδειο από περιεχόμενο, επικοινωνιακό σόου. «Είναι σαν να δίνεις σε κάποιον κάτι και να το κρατάει κλεισμένο στο ντουλάπι του», σχολίασε η κυρία Αγγελοπούλου. 

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ανάμεσα στα πρωθυπουργικά δώρα προς το πόπολο, που προπαγανδίζουν τέσσερις μέρες τώρα τα παπαγαλάκια που παριστάνουν τα ΜΜΕ, δεν υπήρχε καμία αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που είχε δήθεν ο κ. Μητσοτάκης στην καρδιά του. Τα δις έπεφταν σαν το χαλάζι σε διάφορους τομείς, αλλά για την υγεία τίποτα. Εκτός πια αν λογίζεται για δώρο η τοποθέτηση του Θ.Πλεύρη στη θέση του υπουργού Υγείας..

Αντίθετα με τον κ. Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Κομισιόν εξήγγειλε χθες, στην καθιερωμένη ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση της ΕΕ, ένα πρόγραμμα ύψους ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2027, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας όλων των κρατών μελών και τη θωράκιση τους σε περίπτωση νέας πανδημίας. 

Ads

Η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έκρυψε ότι η πανδημία covid δεν έχει ακόμη τελειώσει («το επόμενο έτος θα αποτελέσει ακόμη μια δοκιμασία») και έκανε σαφείς αναφορές στην ανάγκη ενίσχυσης των ιατρών και νοσηλευτών και λήψης ευρύτερων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα :

«Κάθε βράδυ ήμασταν όλοι εκεί -στα παράθυρά μας, μπροστά στις πόρτες μας- για να χειροκροτήσουμε τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής. Συνειδητοποιήσαμε όλοι μας πόσο πολύ εξαρτιόμαστε απ’ αυτούς τους εργαζόμενους. Τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι επιδεικνύουν αυτοθυσία με ανταμοιβή χαμηλότερους μισθούς, λιγότερη προστασία και λιγότερη ασφάλεια.

Τα χειροκροτήματα μπορεί ίσως να μειώθηκαν, αλλά τα συναισθήματά μας παραμένουν το ίδιο έντονα. Γι᾽ αυτόν τον λόγο είναι και τόσο σημαντικό να τεθεί σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων». 

Έμπιστη της Ανγκελα Μέρκελ, η κυρία φον ντερ Λάιεν έχει προφανώς επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στη Γερμανία, την ξαφνική άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών και την υποχώρηση των δικών της Χριστιανοδημοκρατών που υπερασπίζονται στην προεκλογική εκστρατεία μια νεοφιλελεύθερη πλατφόρμα υπέρ των λίγων. Στην ομιλία της, μίλησε επίσης για την ανάγκη δίκαιης φορολόγησης, ώστε να αντληθούν πόροι και για την υγεία: 

«Γι᾽ αυτό και θα προτείνουμε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την περίθαλψη. Σκοπός είναι κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα να μπορεί να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και να βρίσκει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής..

..Ωστόσο, η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι μόνο ζήτημα χρόνου, αλλά και ζήτημα δίκαιης φορολόγησης. Στην κοινωνική μας οικονομία της αγοράς, η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ένα θετικό στοιχείο. Η κερδοφορία τους αυτή, ωστόσοστηρίζεται στην ποιότητα των υποδομών μας, της κοινωνικής μας ασφάλισης και των εκπαιδευτικών συστημάτων μας. Αποτελεί, επομένως, ελάχιστο καθήκον τους να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί». 

Υπάρχουν ασφαλώς πολλά αμφιλεγόμενα σημεία στις εξαγγελίες της προέδρου της Κομισιόν, από την ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ μέχρι τις λεκτικές ακροβασίες στο προσφυγικό («πρέπει να αναλάβουμε δράση για την αναχαίτιση της αντικανονικής μετανάστευσης αλλά και δράση για την παροχή καταφυγίου σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους »). Η λέξη πρόσφυγας απουσίαζε άλλωστε από την ομιλία της. 

Aυτό που ήθελα να σημειώσω είναι ότι όσα είπε είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό του Έλληνα πρωθυπουργού και ένα ακόμη σημείο ήρθε να υπογραμμίσει τη διαφορά αυτή: «Πάνω από το 70 % των ενηλίκων στην ΕΕ έχουν εμβολιαστεί πλήρως », είπε σε ένα σημείο η κυρία φον ντερ Λάιεν. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόλις στο 56%..

Διαβάστε επίσης: Εμβολιασμοί: Δυστυχώς, αποτύχαμε…

YΓ: στην ομιλία υπήρχαν επίσης καμπανάκια, κυρίως για Ουγγαρία-Πολωνία, που αγγίζουν όμως και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 
 

  • Κράτος δικαίου: « ..σε ορισμένα κράτη μέλη διαπιστώνουμε ανησυχητικές εξελίξεις. Μάλιστα, από το 2022 και μετά, οι εκθέσεις μας για το κράτος δικαίου θα περιλαμβάνουν επιπρόσθετα και συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη ».
  • ΜΜΕ: « Τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι απλώς εμπορικές επιχειρήσεις όπως κάθε άλλη. Η ανεξαρτησία τους είναι κρίσιμη. Για τον λόγο αυτό, η Ευρώπη χρειάζεται έναν νόμο που θα εγγυάται αυτή την ανεξαρτησία. Και το προσεχές έτος θα παρουσιάσουμε ακριβώς έναν τέτοιο νόμο για την εξασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης ». 

Ας σημειωθεί ότι η Κομισιόν είναι πλήρως ενήμερη και αρμόδιοι Επίτροποι είναι εξαγριωμένοι, με το αίσχος της λίστας Πέτσα.
Διαβάστε επίσης: Κομισιόν για λίστα Πέτσα: Ελλάδα, όπως Ουγγαρία και Πολωνία