Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ υποστήριξε ότι «δεν βλέπω αυτή τη στιγμή τέταρτο πρόγραμμα, κάτι τέτοιο δεν συζητείται πουθενά». Λάθος, κύριε υπουργέ. Η δεν βλέπετε καλά ή δεν ακούτε καλά ή δεν σας ενημερώνουν επαρκώς οι συνεργάτες σας γι’ αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Ads

Στη χώρα μας υπάρχουν κόμματα και μέσα ενημέρωσης που όχι μόνο συζητούν για το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα σε δραματικούς τόνους, αλλά έχουν προεξοφλήσει και την πιστοληπτική γραμμή και τα μέτρα που θα την συνοδεύουν. Είναι τέτοια η σιγουριά τους, που ανακοινώνουν με στόμφο ότι «το τέταρτο πρόγραμμα (σ.σ. δηλαδή το νέο μνημόνιο) ήδη είναι εδώ». Μα, καλά, ξέρουμε εμείς εδώ στην Ψωροκώσταινα περισσότερα πράγματα από εσάς που βρίσκεστε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων; Μήπως οι προφήτες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ μπερδεύουν την επιθυμία τους με την πραγματικότητα; Μπορεί.

Πρέπει όμως να τους πείτε (φίλοι σας είναι) να προσαρμοστούν, γιατί είναι πιθανόν να πέσουν από τα σύννεφα για ακόμη μία φορά. Πόσες πτώσεις να αντέξουν. Εκτός αν λένε όσα λένε επειδή δεν εμπιστεύονται την κρίση σας και την κρίση των θεσμών. Σ’ αυτό το θέμα να μου επιτρέψετε να σας πω ότι είμαι μαζί τους. Εχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν πιαστήκατε ψευδόμενοι. Συνειδητά ή όχι, είναι αδιάφορο.

Το αποτέλεσμα μετράει. Εχετε δώσει αφορμές και είναι λογικό να είμαστε κουμπωμένοι με τις αναλύσεις και τις προβλέψεις σας. Με την ευκαιρία, ιδού άλλη μία αντίφαση, τελευταίας σοδειάς αυτή. Εσείς, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, κάνατε λόγο για επιτυχία των Ελλήνων αλλά και του Eurogroup σημειώνοντας τα εξής: «Τα μέτρα δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα. Αυτό λίγοι το περίμεναν πριν από τρία χρόνια».

Ads

Σας ευχαριστούμε για τους επαίνους σας, τους χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τα σχέδια σωτηρίας που έχετε εκπονήσει για μας, ωστόσο την ίδια στιγμή διαβάζουμε τη δήλωση ενός πολιτικού που είναι κοντινός ιδεολογικά και πολιτικά στη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία, ο οποίος όταν η Ελλάδα εκβιαζόταν, παρότι νότιος, δεν βρήκε ούτε μία κουβέντα συμπαράστασης να πει, αντιθέτως πλειοδοτούσε γιατί δεν ήθελε να προσφέρει επιχειρήματα στους συγγενείς του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα του.

Αναφέρομαι στον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, είπε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη». Τι είναι τούτο πάλι; Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ένας από τους στόχους των μνημονίων, άρα και του Eurogroup, ήταν να καταστήσουν το χρέος μας βιώσιμο. Αυτό δεν διατυμπανίζατε;

Απ’ ό,τι θυμάμαι γινόσασταν έξαλλοι κάθε φορά που κάποιος υποστήριζε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται κούρεμα (φτου κακά) ή αναδιάρθρωση. Και καλά, τον Βαρουφάκη που σας είχε ζαλίσει στις συνάξεις του Eurogroup με το ζήτημα αυτό, τον βγάλατε γραφικό, κολλημένο και μαρξιστή. Είναι γραφικός, κολλημένος και μαρξιστής ο Λουίς ντε Γκίντος που ήρθε στα λόγια του Τσίπρα και του Βαρουφάκη με τρία χρόνια καθυστέρηση;

Ανάγωγα

«Ανήλθαν στην εξουσία για να αμφισβητήσουν δήθεν το κατεστημένο. Και μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγιναν οι ίδιοι το πιο φαύλο και αδίστακτο κατεστημένο που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Αδίστακτο. Κυνικό. Χωρίς ηθικούς φραγμούς. Χωρίς καμία αναστολή. Σας καλώ όλους να οδηγήσουμε στην έξοδο τους ψεύτες και τους φαύλους που εξουσιάζουν με αυταρχισμό τη χώρα προσπαθώντας να στήσουν καθεστώς…

Τους προειδοποιώ ότι σύντομα θα λογοδοτήσουν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φορεσιά Αδωνη. Κατά τ’ άλλα είναι κατά της πόλωσης, του διχασμού και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών