Το λάθος που έκανε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στους υπολογισμούς του για τους τόκους του δημοσίου χρέους πρέπει να προβληματίσει διότι, δυστυχώς, αναδεικνύει πολλές από τις παθογένειες που ταλαιπωρούν τη χώρα μας.

Ads

Δεν φτάνει που οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης έκαναν ένα λάθος… γύρω στα 24 δισ. ευρώ, αλλά εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία επιχειρούν να το υποβαθμίσουν αποδίδοντάς το στα ανεπίκαιρα στοιχεία που χρησιμοποίησαν και σπεύδουν να υποδείξουν ότι η ουσία είναι το… μήνυμά τους προς τις πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν συναινετική στάση.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του, το γραφείο περιέλαβε την εκτίμηση ότι χωρίς σοβαρή ελάφρυνση του χρέους «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», καθώς την εξαετία 2021-2026 οι πληρωμές μόνο των τόκων φτάνουν τα 84,3 δισ. ευρώ.

Το ποσό των τόκων είναι λάθος, αφού το γραφείο έλαβε υπ’ όψιν του στοιχεία του 2014, ενώ στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει τα λεγόμενα «βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» με τα οποία ένα μέρος των τόκων που επρόκειτο να πληρωθούν τα επόμενα έτη έχουν μετατεθεί στο απώτερο μέλλον.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε το λάθος, υπογραμμίζοντας ότι «οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός.

Ύστερα από την επισήμανση του λάθους, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, συντονιστής του οποίου είναι ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Παναγιώτης Λιαργκόβας, με ανακοίνωσή του παραδέχθηκε το λάθος και το απέδωσε στο γεγονός ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το χρέος, μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης δεν ήταν στη διάθεσή του.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφέρεται όμως ότι, παρά το λάθος, η ουσία της θέσης του παραμένει, ότι δηλαδή «εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή».

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού τονίζει ότι η ουσία της θέσης του είναι ότι «καθώς το ζήτημα του χρέους είναι εθνικό, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα μας. Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση».

Με λίγα λόγια, το Γραφείο Προϋπολογισμού βάζει σε δεύτερη μοίρα το λάθος του και δίνει την έμφαση στην… πολιτική παραίνεσή του προς τα κόμματα να υιοθετήσουν συναινετική γραμμή, λες και η αποστολή του συγκεκριμένου θεσμού είναι να δίνει πολιτική γραμμή.

Υποτίθεται ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού λειτουργεί ακριβώς για να παρέχει τεχνοκρατική υποστήριξη στους βουλευτές ώστε αυτοί να γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος διαβουλεύονται όταν συζητούν στα έδρανα, αλλά φαίνεται ότι τελικά κάποιοι εκεί μέσα προτιμούν να κάνουν πολιτική.

Σε μια σοβαρή χώρα, το Γραφείο θα είχε σπεύσει να ανακαλέσει την έκθεση και να εκδώσει νέα, με τα σωστά στοιχεία, αντί να κάνει πολιτική επί του λάθους.

Αυτή, όμως, είναι μια από τις βασικές παθογένειες στη χώρα μας, καθώς ελάχιστοι παραδέχονται τα λάθη τους και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Πηγή: ΕΡΤ