Ήταν από τις προτάσεις που ψηφίστηκαν ομόφωνα στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήταν η δικαίωση αγώνων πολλών χρόνων. Μιας παρακαταθήκης για την οποία πήραμε τη σκυτάλη από ακριβές συντρόφισσές μας που σήμερα δεν είναι πια μαζί μας. 

Ads

Η ισάριθμη εκπροσώπηση, το 50% – 50% που λέμε απλά, ανδρών και γυναικών από τα όργανα του κόμματος ως τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων αποτελεί πλέον ένα σπουδαίο στοίχημα που αφορά άνδρες και γυναίκες. 

Πρόκειται για μια σπουδαία υπόθεση που μάλιστα υπερβαίνει έναν κομματικό χώρο – δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, για την ουσιαστική ισότητα, την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα δημόσια πράγματα, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. 

Για την ενίσχυση της Δημοκρατίας που περνάει μέσα από την ενίσχυση των πολιτικών, κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών που είναι ανθρώπινα δικαιώματα, όπως συστηματικά υπογραμμίζει στις αναλύσεις του το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Ads

Πρόσφατα με την ιδιότητά μου ως Εκπροσώπου για Θέματα Ισότητας Φύλων του Κογκρέσου, εκπροσώπησα το Κογκρέσο σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Γενεύη το Περιφερειακό Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για την Ευρώπη και η Μονάδα του ΟΗΕ για την Ισότητα των Φύλων (UN Women), με αντικείμενο την επιτάχυνση της ισότητας των φύλων και της γυναικείας ενδυνάμωσης στις συνθήκες της πανδημίας. 

Παρατήρησα την ανάγκη υιοθέτησης εκλογικών νόμων που να διασφαλίζουν την πραγματική ισότητα των φύλων και υπογράμμισα την πρόοδο που έχει σημειωθεί χάρη σε κάποιο είδος ποσόστωσης ή συστήματος ίσης εκπροσώπησης, που έχει εφαρμοστεί σε σχεδόν 77% των περιπτώσεων, σε επίπεδο τοπικών και περιφερειακών αρχών, σε 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Έφερα μάλιστα το συγκεκριμένο παράδειγμα του ποσοστού των γυναικών στα Δημοτικά Συμβούλια των χωρών αυτών, που έχει αυξηθεί από 23%, το 2008, σε περίπου 30% σήμερα. Και αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της συμβολής της καθιέρωσης του 50% – 50% στη ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής. Δεν είναι φυσικά πανάκεια αλλά η απαραίτητη προϋπόθεση για αυτήν κι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. 

Πλέον, ενόψει της 15ης Μαΐου, βρισκόμαστε μπροστά στην κρίσιμη φάση της υλοποίησης αυτής της πρωτοπόρας πρότασης. Η στιγμή που κάνουμε τα λόγια, έργα. Που γινόμαστε οι ίδιες η αλλαγή που προτείνουμε, σε μια μακρά πορεία. 

Στοχεύοντας να δούμε να γίνεται πράξη η γνωστή ρήση, πριν από 48 χρόνια, της πολιτικού, συγγραφέα και δημοσιογράφου, ιδρύτριας και διευθύντριας του περιοδικού Εξπρές, Φρανσουάζ Ζιρού : “Οι γυναίκες είναι μια ξεχωριστή κατηγορία και αυτό που ακριβώς πρέπει να κάνουμε είναι να πάψουν να αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία”.

ΥΓ: Είναι προφανές ότι η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος, θεωρεί ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και κατάργησε δια της υποβάθμισης, την Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, μετατρέποντάς την σε Γ. Γ. “δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής”. Το μήνυμα είναι σαφές…