Ούτε τη χθεσινή μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση, που ήταν μια γιορτή της δημοκρατίας, δεν σεβάστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης. Περίμενε πώς και πώς κάποιοι ανεγκέφαλοι να πετάξουν 3-4 πλαστικά μπουκαλάκια νερού για να δείξει, μέσω της υπεραντίδρασης, ότι οι συγκεντρωμένοι ανήκαν στα άκρα και ότι οι δημοκράτες είναι αυτοί που περιλαμβάνονται στο προκάτ διάγγελμα Μητσοτάκη; Αν ανέχεται έναν ακραίο μηχανισμό, τότε έχει αρχίσει προ πολλού να του μοιάζει. Αν τέτοιου είδους περιστατικά περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό, τότε είναι που το υπουργείο δρα ως συλλογικός προβοκάτορας. Το περιστατικό με τον άνδρα των ΜΑΤ και τον κ. Βαρουφάκη, είναι πολύ σοβαρό, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι στα Σώματα Ασφαλείας, κυρίως στην Αθήνα, φωλιάζουν ισχυροί θύλακες οπαδών της Χρυσής Αυγής, τα ηγετικά στελέχη της οποίας εμφανίζονταν ως προστάτες τους, όταν δεν προστάτευαν μαγαζιά της νύχτας. Ένα όργανο της τάξης σε επίδειξη αλητείας, ένα συμπλεγματικό άτομο, που θέλει να μετατραπεί από τίποτε σε κάτι  μέσω αυτής της συμπεριφοράς.

Ads

Μπροστά δηλαδή στους συγκεντρωμένους βρίσκονταν άνθρωποι που, σε μια στιγμή της ιστορίας εν τω γίγνεσθαι, αποδείκνυαν ότι η αντιμετώπιση της φασιστικής συμπεριφοράς δεν είναι υπόθεση μόνο μιας δικαστικής απόφασης, όσο γενναία και σημαντική κι αν είναι.

Ο άξεστος ροπαλοφόρος, που δεν αντιπροσωπεύει όλους τους συναδέλφους του, έρχεται να αναδείξει μέσω της έλλειψης παιδείας, ότι δεν αναγνωρίζει καμμία άλλη νομιμότητα εκτός απ’ την δική του δράση.

Αυτού του είδους ο τσαμπουκάς, σε ειδικές συνθήκες κρίσης, μπορεί να γίνει μόδα άξια να την ανεβάσει στο πάλκο ο Νότης Σφακιανάκης. Ή να τον μπερδέψει ο Στήβ Γιατζόγλου με τον ανταγωνισμό στον αθλητισμό και τελικά να κάνει τον φασισμό να φαίνεται ως μία συνηθισμένη γραφικότητα.

Ads

Η μάνα-σύμβολο Μάγδα Φύσσα, που μετέτρεψε τον πόνο σε φλόγα αγωνιστική, μας διδάσκει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και ανειρήνευτος. Οι εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών που έφθασαν ως το σημείο να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, δεν μετακινήθηκαν από εκεί επειδή είδαν δημοκρατικό φως στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ή στην ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Πήγαν εκεί διότι παρασύρθηκαν(;) από τα ρατσιστικά κηρύγματα ή το μίσος που καλλιεργήθηκε συνειδητά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ακραία συνιστώσα, την οποία χρησιμοποιεί ο Κυρ. Μητσοτάκης για μασάζ σε τέτοιας κατηγορίας ψηφοφόρους, κάνει πως λησμονεί ότι οι Χρυσαυγίτες δικάσθηκαν, εκτός των άλλων, και για ρατσιστικά, αντιμεταναστευτικά εγκλήματα: κακή η Χρυσή Αυγή, αλλά καλή η αντιμεταναστευτική δημαγωγία, αρκεί να φέρνει ψήφους.

Όταν μάχεται ο λαός τον φασισμό στους δρόμους, αυτό είναι ακρότητα ικανή να αποτελέσει αντικείμενο της καταστολής του Κ. Χρυσοχοΐδη, στον οποίο το σύστημα φροντίζει να εξασφαλίσει «δημοφιλία» σ’ αυτούς τους δίσεκτους καιρούς.

Η καλλιέργεια της απάθειας μέσω της soft βίας της προπαγάνδας, δεν αντιμετωπίζει αλλά εκτρέφει τον φασισμό.

«Η τυραννία ενός ηγεμόνα σε μία ολιγαρχία, δεν είναι τόσο επικίνδυνη για το κοινό καλό όσο η απάθεια σε μια δημοκρατία», είπε ο Μοντεσκιέ. Ήταν θετικό γεγονός η ευρύτατη συναίνεση ως προς την ανάγκη δικαστικής καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Η συναίνεση όμως πρέπει να βασίζεται μόνο σε θέσεις αρχής και όχι σε ψηφοθηρικές ή άλλες υστεροβουλίες.

Αν ο κ. Χρυσοχοΐδης χθες το πρωί προετοίμασε με τον τρόπο του το απογευματινό διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη  με την υφέρπουσα λογική των δύο άκρων, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Παραήταν μεγάλη η χθεσινή μέρα με το φωτεινό σύμβολο της Μάγδας Φύσσα και την λαμπρή σελίδα που έγραψαν οι δικαστές, για να μείνουμε μόνο στις μικρόψυχες πολιτικές συμπεριφορές, αν αυτές δεν ήταν ταυτόχρονα επικίνδυνες.
 
* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.