Είτε θέλουν να το παραδεχτούν  είτε όχι οι αντίπαλοί μας, η ιστορία  της ελληνικής αριστεράς είναι μοναδική. Η πορεία της Ελλάδας στη διάρκεια του πολυτάραχου 20ου αιώνα έχει σε μεγάλο βαθμό ταυτιστεί με τους αγώνες, τις θυσίες και τις «εφόδους στον ουρανό» των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.
 
Λυσσαλέα είναι η επίθεση που δέχεται η σημερινή κυβέρνηση. Το βλέπουμε και στην περίπτωση των ρυθμίσεων για το νέο τηλεοπτικό τοπίο και πολύ περισσότερο, στην προσπάθειά της να ψηφιστεί από 200 βουλευτές  η απλή αναλογική ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Για να αποτραπεί αυτό, επιστρατεύτηκαν και γνωστοί παράγοντες της κεντροαριστεράς, που τώρα φλερτάρουν με τη ΝΔ. Διαμήνυσαν, λοιπόν, αυτοί  στην Φώφη Γεννηματά, να μη τολμήσει να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο.  Φαίνεται ότι  «εκσυγχρονιστές» αυτού του τόπου δεν επιθυμούν κανένα εκσυγχρονισμό!
 
Κατανοούμε το γεγονός ότι  η Δεξιά της Ελλάδας και οι πάτρωνές της δεν εννοούν να «χωνέψουν» ότι διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις τους περί του «τέλους της αριστεράς». Υπενθυμίζω ότι    δύο φορές στη διάρκεια του 20ου αιώνα, είχαν πιστέψει ότι είχαν «ξεμπερδέψει»  μαζί της. Την πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο, την δεύτερη, μετά  την  παταγώδη κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.   Και τις δύο φορές η αριστερά ανέκαμψε και πρωταγωνίστησε, πρώτα με την ΕΔΑ και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Θα διαψευστούν και πάλι αν πιστεύουν ότι είναι «λίγα τα ψωμιά» της  κυβέρνησης. 
 
Η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι της ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το  ηθικό πλεονέκτημα, που αποτέλεσε το μεγάλο του όπλο για τις νίκες του σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Λένε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αποφύγει πρακτικές των προηγούμενων. Δεν αντιλαμβάνονται, όμως, ότι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς δεν περιορίζεται  στα της διαχείρισης δημοσίου χρήματος.  Το  ηθικό μας πλεονέκτημα   είναι και το ότι σε όλες τις κρίσιμες στιγμές αυτού του τόπου βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την πρόοδο.
 
Δικό μας ηθικό πλεονέκτημα είναι οι αγώνες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης,  είναι ότι υπερασπιστήκαμε την κυπριακή αυτοδιάθεση σε πολύ χαλεπούς καιρούς.
Είναι ο Νίκος Μπελογιάννης, ο κεντρώας προέλευσης στρατηγός Στέφανος Σαράφης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, καθώς και ένας σχετικά άγνωστος ήρωας, ο 22χρονος Νίκος Νικηφορίδης, που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε  επειδή μάζευε υπογραφές για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων. Ποια άλλη χώρα στον κόσμο έχει τέτοιον ήρωα;
 
* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής  Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ