Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες σε κάθε χώρα είναι απόλυτα σεβαστές. Όμως οι εκλογές στη Γαλλία της προσεχούς Κυριακής βρίσκονται κάτω από το φακό όλων των μελών της ΕΕ, γιατί το αποτέλεσμα τους έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά τις εξελίξεις όσο αφορά το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ads

Το ευρύτερο σκηνικό μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί ο δεύτερος και τελικός γύρος των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, χαρακτηρίζεται από μια έξαρση του εθνικισμού, του λαϊκισμού, του ευρωσκεπτικισμού, του αντιευρωπαϊσμού και ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή οι τρομοκρατικές ενέργειες στην καρδιά της Ευρώπης και σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης, καθώς και απειλές εκ μέρους της Τουρκίας για την διοχέτευση ενός ασυγκράτητου και τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη επικρέμανται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας συνεχείς πολιτικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς.

Σε αυτό το περιβάλλον προστίθεται και η όλη περιπέτεια με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ που ήδη οδηγεί την Ένωση σε ένα μακρόχρονο διαπραγματευτικό στάδιο εξόδου, που διόλου εύκολο ή ομαλό δεν αναμένεται να είναι.

Ads

Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Κεντρώο και Ευρωπαϊστή, Εμανουέλ Μακρόν, να βγαίνει νικητής των εκλογών, έναντι της προέδρου του Εθνικού Μετώπου και αντιευρωπαϊστή πολιτικού, Μαρίν Λεπέν. Αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν ακριβείς μέσα από την κάλπη, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα οι λαοί και οι κοινωνίες της, θα έχουν επιτύχει μια σημαντική νίκη για τη συνέχιση και στήριξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εκ μέρους της Γαλλίας, ενός των ιδρυτικών κρατών της Ένωσης, χωρίς την οποία το όλο οικοδόμημα θα διέτρεχε τον κίνδυνο όχι μόνο να εξασθενίσει επικίνδυνα, αλλά ακόμα και να διαλυθεί.

Έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι η ΕΕ διέρχεται μια βαθιά κρίση τόσο της ίδιας της ταυτότητας της αλλά και κυρίως των θεσμών και της αποτελεσματικότητας της.

Η απάντηση σε αυτή την κρίση δεν είναι όμως η διάλυση της ή η έξοδος κρατών μελών από την Ένωση, αλλά η προσπάθεια να παλέψουμε όλοι, τόσο οι ηγέτες και οι θεσμοί όσο και οι λαοί της Ευρώπης για μια νέα αρχιτεκτονική και βαθιά μεταρρύθμιση της ένωσης που να την φέρνει πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών και να είναι ικανή να φέρει την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έγινε προηγουμένως και με τις εκλογές στην Αυστρία και στην Ολλανδία, όπου τα μηνύματα για μια ισχυρή και ανανεωμένη Ευρώπη της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης υπερίσχυσαν έναντι στον εθνολαϊκισμό και τις ακραίες αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις.

Είναι γι΄ αυτό που οι εκλογές στην Γαλλία είναι καθοριστικές τόσο για την ίδια την συνοχή της ΕΕ, όσο και για την συζήτηση που έχει αρχίσει για το μέλλον, την ενδυνάμωση και εμβάθυνση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

* Η Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή είναι τέως υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ