Είμαι αντισταλινικός μέχρι το μεδούλι. Με τον ίδιο τρόπο που είμαι αντι- σε κάθε εξουσία που χρησιμοποιεί βία, απαγορεύσεις, εκτοπίσεις για να διατηρήσει την κυριαρχία της.

Ads

Είμαι κατά κάθε εξουσίας που χρησιμοποιεί τεθωρακισμένα κατά πολιτών για να τους “νουθετήσει” (είναι και η μέρα σήμερα επίκαιρη ως προς αυτό). Είμαι κατά κάθε εξουσίας που θα απαγορεύσει έστω και ένα κείμενο (πόσο μάλλον όταν έχει στήσει μηχανισμό λογοκρισίας).

Πιστεύω όμως ότι όλη αυτή η φιλολογία ταύτισης του ναζισμού με τον κομμουνισμό είναι και ανιστόρητη και εξαιρετικά ύποπτη. Δεν στοχεύει στην υπεράσπιση δικαιωμάτων. Στοχεύει στο να στοχοποιήσει και να υπονομεύσει ό,τι μπορεί να αντιπαρατεθεί στην ευρωπαϊκή “νομιμότητα”, σε ό,τι μπορεί να αμφισβητήσει τα “ιερά και τα όσια” του ευρωπαϊκού ιερατείου.

Είναι χαρακτηριστική η καραμέλα των τελευταίων ετών περί “σοβιετίας”, όταν περιγράφονται παθογένειες που όλως τυχαίως δεν υπηρετήθηκαν από κανέναν κομμουνιστή, αλλά από τους βασικούς κομματικούς πυλώνες του αστικού κοινοβουλευτισμού. Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός “δαίμονα” στα πρότυπα της αντικομμουνιστικής υστερίας της περιόδου του ψυχρού πολέμου. Να θυμίσω μόνο ότι ο Χίτλερ δεν κυριάρχησε στην Γερμανία γιατί τον στήριξαν οι κομμουνιστές, αλλά γιατί μεγάλο μέρος του αστικού πολιτικού προσωπικού θεώρησε ότι θα μπορούσε να τον κάνει σύμμαχο και να τον “μαλακώσει”.

Ads

Η νέα αντικομμουνιστική υστερία δεν έχει σχέση με καμία πίστη στη Δημοκρατία, με καμία πίστη στα θεμελειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλιώς θα είχαν μπει στο κάδρο και τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας της Δύσης, θα είχε μπει στο κάδρο το σύνολο των εγκλημάτων από τις δικτατορίες που έσπειραν ανά τον κόσμο οι ισχυροί της Δύσης και τα δεσποτικά καθεστώτα που είναι σύμμαχοι της Δύσης.

Οι συμψηφισμοί σπανίως αποκαλύπτουν κάποια αλήθεια, συνήθως έχουν σκοπό να φωτίσουν μια “αλήθεια” για να συσκοτίσουν κάποια άλλη. Και είναι τουλάχιστον θράσος να γίνονται σ’ αυτή τη χώρα τιμητές των πάντων αυτοί που έχουν ξεπλύνει υμνητές του καθεστώτος που σακάτευε καθ’ εκάστην αγωνιστές- χιλιάδες απ΄ αυτούς κομμουνιστές- σε ευαγή ιδρύματα όπως η ΕΑΤ- ΕΣΑ.