Η παραφιλολογία των ημερών σε σχέση με τους βουλευτές που εξέλεξε η Θράκη συνεχίζεται καθώς αρκετοί προσπαθούν να καλύψουν την ανεπάρκειά τους με εύκολο στόχο τη μειονοτική ψήφο και με διχαστικά μηνύματα.

Ads

Στην συζήτηση πρωταγωνιστούν πολιτικοί αλλά και άλλοι παράγοντες και ΜΜΕ που πρόσκεινται στο συντηρητικό χώρο, ενδεχομένως και προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την αποτυχία στις δύο τριεδρικές περιφέρειες της Θράκης όπου υπήρξαν τα χειρότερα ποσοστά της ΝΔ πανελλαδικά (πέρα από την ιδιαιτερότητα του εκλογικού νόμου που άφησε χωρίς βουλευτή τη ΝΔ σε Ξάνθη και Ροδόπη) και εστιάζοντας στο γεγονός ότι εκλέγονται 3 βουλευτές από τη μειονότητα στη Ροδόπη.

Η μειονοτική ψήφος πάντα δαιμονοποιείται όταν δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες κάποιων πολιτικών αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο όταν, πχ, προτιμά τους υποψήφιους του δικού τους χώρου. Εκπληρώνει  απόλυτα το ρόλο των «βαρβάρων» που είναι πάντα «μια κάποια λύσις».

Τα γνωστά σενάρια συνομωσίας

Η χιλιοειπωμένη ρητορική αγνοεί πάντα τις κοινωνικές συνθήκες και υποτιμά προκλητικά τη μειονότητα θεωρώντας ότι δεν διαθέτει το κριτήριο ή το προνόμιο να ψηφίζει πολιτικά. Μάλιστα, ενώ κάποιοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι στη Ροδόπη εκλέγονται τρεις μειονοτικοί βουλευτές, ξεχνούν ότι το κόμμα τους στην Ξάνθη προσπάθησε να εκλέξει έναν επιπλέον μειονοτικό βουλευτή σε βάρος ενός πλειονοτικού, προκειμένου να αποσπάσει μια έδρα από το ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχτηκε ότι ήταν ένας  καιροσκοπικός ελιγμός αυτή η αλλαγή της σειρά εκλογής του Γενάρη προφανώς γιατί δεν ανταποκρίνεται σε μια συνεπή και ειλικρινή στάση απέναντι στη μειονότητα . Αν η ΝΔ είχε πάρει δύο έδρες  θα θεωρείτο επιτυχία της αλλά μετά την παταγώδη αποτυχία να μην εκλεγεί κανείς, στο στόχαστρο μπαίνει η μειονότητα επειδή επέλεξε πολιτικά και όχι με θρησκευτικά κριτήρια !

Ads

Αντίθετα, όταν η μειονότητα στήριζε με την ψήφο της τη ΝΔ  ή, συχνά, τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που πρόσκεινται στο συντηρητικό χώρο,  δεν ασχολήθηκε κανείς με τη σύνθεση του πληθυσμού όπως και όφειλε να πράξει η κοινωνία και η πολιτική.

Πλειονοτικοί εξέλεξαν μειονοτικούς και αντίστροφα!

Οι πρόσφατες εκλογές απέδειξαν ότι συμβαίνει συχνά ο κόσμος της μειονότητας και της πλειονότητας να αγνοεί και να ψηφίζει πολιτικά. Στην Ξάνθη  οι μειονοτικοί ψήφοι κατευθύνθηκαν συντριπτικά στο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγοντας δύο επιπλέον πλειονοτικούς βουλευτές ενώ  ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Χουσείν Ζεϊμπέκ υπερέβαλλε εαυτόν και πανηγύρισε προκειμένου να το κόμμα του να εκλέξει δύο ακόμη συντρόφους του. Αντίστροφα στην Κομοτηνή, ο λαός στήριξε μαζικά το ΣΥΡΙΖΑ παρότι γνώριζε εξαρχής ότι δεν νοθεύεται η σειρά εκλογής του Γενάρη και θα εκλεγούν δύο μειονοτικοί βουλευτές. Αυτή η ψήφος έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και κανείς δεν δικαιούται να το αμφισβητήσει. Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις το κοινό ενός αριστερού κόμματος ψήφισε και εξέλεξε ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μοιάζει περίπου αυτονόητο αλλά κάποιοι δεν το επιτρέπουν στη Θράκη…

Όμως είναι σημαντικό να αναζητήσει κανείς ποιοι είναι οι υποψήφιοι, ποιο πολιτικό στίγμα και διαδρομή έχουν στον χώρο τους και τι κοινωνική αναφορά. Αν κάτι πρέπει να διερευνήσει κανείς δεν είναι η καταγωγή του κάθε υποψήφιου αλλά και η κοινωνική του διαδρομή και δημοφιλία. Άλλωστε, όλη αυτή η παραφιλολογία προσπαθεί εντέχνως να αγνοήσει ότι η μειονότητα στη Θράκη βρίσκεται συχνά στο κοινωνικό περιθώριο και έχει επιβαρυνθεί επιπρόσθετα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό λόγω της προϊούσας υστέρησης αλλά και της οικονομικής της δραστηριότητας που επλήγη από την κρίση ιδιαίτερα με αποτέλεσμα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας. Άρα, μια εξαθλιωμένη κοινωνική ομάδα είναι πολιτικά ορθολογικό να κατευθύνεται προς τα αριστερά του πολιτικού σκηνικού.

Η ψήφος αποτέλεσμα πολιτικών και θέσεων

Συμπερασματικά, ούτε η ψήφος της μειονότητας μπορεί να διαχωρίζεται και να δαιμονοποιείται αλλά ούτε και οι υποψήφιοι μπορούν να διακρίνονται ανάλογα με την καταγωγή τους.  Σίγουρα η ψήφος της μειονότητας δεν είναι απόλυτα πολιτική και ούτε ο πληθυσμός της έχει χειραφετηθεί πολιτικά ή έχει εδραιωμένη ταξική συνείδηση και θα ήταν εξόχως υπερβατική και άστοχη μια τέτοια ανάγνωση. Υπάρχει πάντα επιρροή συγκεκριμένων μηχανισμών αλλά όχι τόσο καθοριστική και μονοδιάστατη όσο εκτιμάται από κάποιους.

Αν κάτι δεν αμφισβητείται μετά τις εκλογές είναι πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποεκπροσώπησης για την περιοχή της Θράκης. Όχι όμως της πλειονότητας όπως διχαστικά κάποιοι διαδίδουν αφού η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στην ψήφο του λαού και το εκλογικό σύστημα που επέβαλαν οι ίδιοι.  Υπάρχει πρόβλημα υποεκπροσώπησης του χώρου της Νέας Δημοκρατίας που μετά βίας ξεπέρασε το 20%. Αλλά αυτή η περιορισμένη απήχηση είναι ένα δικό της πρόβλημα και δεν είναι τίμιο να το μετακυλήσει στην κοινωνία και να μιλά για εθνικούς κινδύνους και άλλα βολικά αναγνώσματα αλλά να πάρει τη δύσκολη απόφαση να το αντιμετωπίσει.

Ο κόσμος στη Θράκη θα ψηφίζει πάντα αυτούς που τον εκφράζουν με βάση τις πολιτικές προτιμήσεις, τις προγραμματικές θέσεις και την κοινωνική αναφορά των υποψηφίων. Σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουν και με τα κριτήρια που ισχυουν για όλους του πολίτες. Άλλωστε, η ψήφος  στις εθνικές εκλογές ήταν και μια απάντηση στο αποτύπωμα της κυβέρνησης Σαμαρά στην περιοχή της Θράκης. Αυτό ας μην διαφεύγει από κανένα.

Άρα, αν κάτι πρέπει να απασχολήσει την περιοχή, είναι αν το κυβερνητικό έργο στη Θράκη με τις ιδιαιτερότητές της, θα ανταποκριθεί στις διαχρονικές κατακτήσεις της Αριστεράς αλλά και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες υπερψηφίστηκαν με συντριπτικά ποσοστά. Τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα…

* Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος έιναι δημοσιογράφος στο xanthipress.gr