Αν ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είναι «ένας συνηθισμένος τύπος», όπως τον περιέγραφαν Αμερικανοί, έκπληκτοι από την ταχύτατη αναρρίχησή του στο στερέωμα Τραμπ, «χαμηλόβαθμος εθελοντής» όπως τον ορίζει ο ίδιος ο πρόεδρος, ή «a very well educated, very successful» άνθρωπος, όπως τον ζωγράφιζε τον Δεκέμβριο του 2016 ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος μάλιστα τον αναγόρευσε «Ambassador of Marathon to the World», είναι ένα ερώτημα. Βέβαιο πάντως είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα συμμετάσχει στον μαραθώνιο της Αθήνας, στις 12 Νοεμβρίου. Παραέχει σκοτούρες ώστε να μπορέσει να μας επισκεφθεί και να τρέξει στην κλασική διαδρομή, για να αποδείξει ότι παραμένει «fully support» του κ. Ψινάκη.

Ads

Με τις εμμονές μου κι εγώ, έγραφα εδώ κάποια μπανάλ πράγματα, τον καιρό που αρκετοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί εικονογραφούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ σαν βέβαιο υπερασπιστή των ελληνικών συμφερόντων, λόγω της παρουσίας ομογενών στο επιτελείο του: Οτι κάθε πρόεδρος δεσμεύεται να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας του και μόνον, όσα κι αν έχει τάξει στα λόμπι, ελληνικό, ιταλικό, ιρλανδικό κ.ο.κ.· ότι οι ομογενείς είναι πρώτα Αμερικανοί πολίτες και κατόπιν ομογενείς (άρα δεν είναι αυτονόητο πως δικαιούνται να ψηφίζουν και στη χώρα καταγωγής του πατέρα ή του παππού τους, όταν μάλιστα ψηφίζουν στον τόπο όπου ζουν, δουλεύουν, φορολογούνται, πολιτεύονται)· και ότι όποτε διακινήθηκαν βεβαιότητες για τον φιλελληνισμό ξένων πολιτικών ηγετών, απλώς γελαστήκαμε φριχτά.

Κανένας, υποθέτω, δεν θα μπορούσε να προφητέψει, με την έναρξη της περιόδου Τραμπ, ότι θα χάναμε τόσο γρήγορα «τα γερά χαρτιά μας». Οτι δηλαδή πριν κλείσει χρόνος, θα έχουν αποπεμφθεί από τον Λευκό Οίκο, και άνευ πολλών επαίνων, οι τρεις σπουδαιότεροι ομογενείς που βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις: ο προσωπάρχης Ρέινς Πρίμπους (απολύθηκε τον Ιούλιο), ο υπεύθυνος συγκεντρώσεων Τζορτζ Τζιτζίκος (εκδιώχθηκε τον Αύγουστο) και ο προεδρικός σύμβουλος Τζορτζ Παπαδόπουλος, που ομολόγησε ότι είπε ψέματα για να εμποδίσει τις έρευνες που αφορούν την πιθανή ρωσική εμπλοκή στις εκλογές.

Ας χρησιμοποιήσουμε τη φόρμουλα της «θετικής σκέψης»: Με τις περιπέτειες του Ελληνοαμερικανού δικηγόρου, η χώρα μας χάνει έναν υποστηρικτή, μάλλον μικρότατης αποτελεσματικότητας. Με τις αποκαλύψεις του, όμως, αυξάνονται οι πιθανότητες να κηρυχθεί έκπτωτος ο κ. Τραμπ. Και αυτό, και μόνο την οικολογική αναλγησία του αν σκεφτούμε, θα είναι όφελος για τον πλανήτη. Αρα και για την Ελλάδα.

Ads

Έντυπη