Θυμόσαστε μήπως την εποχή που ο Γ. Παπανδρέου έβλεπε την Ελλάδα παγκόσμια πρωταγωνίστρια και πίστευε πως όχι απλά είχε τη δύναμη να αλλάξει την ίδια προς το καλύτερο αλλά, γιατί όχι, ολόκληρο τον κόσμο; Τελικά ο ΓΑΠ επιβεβαιώθηκε μερικώς και με τους χειρισμούς της κυβέρνησης του η χώρα έγινε, όντως, διεθνής πρωταγωνίστρια αλλά με έναν τρόπο που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

Ads

 
Βαδίζοντας στα χνάρια του Παπανδρέου, λοιπόν, ένας πρώην σύμβουλός του και νυν υπουργός Οικονομικών, ο Γ. Στουρνάρας, σε ομιλία με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα», που οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, υποστήριξε πως «η Ελλάδα ξεπερνώντας την κρίση, μπορεί να πρωταγωνιστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο» αφήνοντας το ακροατήριο άφωνο.
 
Επειδή, εύλογα, θα αναρωτιέστε πώς δικαιολόγησε αυτό του το όραμα ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας για μία χώρα όπου γίνονται 350 χιλιάδες μόνιμες διακοπές ρεύματος το χρόνο, η απάντηση, δια στόματος του είναι η εξής: «Η δυνατότητα αυτή διασφαλίζεται από τρία βασικά εχέγγυα:Το πρώτο είναι τα άνευ προηγουμένου ιστορικά επιτεύγματα της τετραετούς υπερπροσπάθειάς μας. Το δεύτερο είναι το διαρκώς βελτιούμενο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα. Το τρίτο είναι οι αναδυόμενες, αναξιοποίητες ως σήμερα, δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας»
 
Ας εξετάσουμε, λοιπόν, τα τρία αυτά «εχέγγυα»
 
α) «Τα άνευ προηγουμένου ιστορικά επιτεύγματα της τετραετούς υπερπροσπάθειάς μας»
 
Στα τέσσερα τελευταία χρόνια η Ελλάδα οδηγήθηκε σε ελεγχόμενη πτώχευση και η οικονομία της κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση διεθνώς των τελευταίων 80 ετών. Η δε δημοσιονομική της διόρθωση ήταν η πιο καταστροφική στην ιστορία αφήνοντας πίσω της όλα τα προηγούμενα δραματικά παραδείγματα. Στα τέσσερα τελευταία χρόνια η ανεργία στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.
 
Τα επίπεδα φτώχειας σκαρφάλωσαν τόσο πολύ ώστε η χώρα να γίνει, μακράν, η φτωχότερη στην ευρωζώνη με διεθνείς οργανισμούς όπως η UNICEF, τις παρεμβάσεις των οποίων έχουμε συνηθίσει για χώρες του Τρίτου Κόσμου, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για την παιδική φτώχεια.
 
Μετά από μία αναδιάρθρωση χρέους που με τον τρόπο που έγινε διέλυσε τα ταμεία και τους μικρούς ομολογιούχους και μία αποτυχημένη επαναγορά χρέους η οποία άφησε 17,5 δις χρέος στην πλάτη του Έλληνα, που δεν κουρεύτηκε ενώ έπρεπε, το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το 175% του ΑΕΠ, να θεωρείται μη βιώσιμο και να είναι το δεύτερο υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ διεθνώς.
 
β) Το διαρκώς βελτιούμενο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα
 
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι ο μεγαλύτερος ως ποσοστό του συνόλου των επιχειρήσεων από το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο σε αντίστοιχο διάστημα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων σε αυτήν την τετραετία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο, επίσης, από το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επιχειρήσεις στις οποίες διεκόπη το ρεύμα είναι οι περισσότερες από τότε που η ΔΕΗ διατηρεί σχετικά στοιχεία και κατά πάσα πιθανότητα από τότε που η Ελλάδα απέκτησε ηλεκτροδότηση. Οι προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών για το μέλλον είναι οι χειρότερες στην Ευρώπη και από τις πιο απαισιόδοξες διεθνώς.
 
γ) «Οι αναξιοποίητες ως σήμερα, δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας»
 
Εδώ δεν έχω πολλά να πω παρά μόνο ότι με προβληματίζει η διαβεβαίωση του υπουργού ότι «το νέο αναπτυξιακό πρότυπο θα στηρίζεται σε ένα άριστα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτής της χώρας και στο τρίγωνο της γνώσης: παιδεία, έρευνα, καινοτομία» σε συνδυασμό με το ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει χτυπηθεί τόσο βάναυσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια που από μέτριο έφτασε να καταταγεί στη 33η θέση μεταξύ των 40 πιο αναπτυγμένων κρατών σε πρόσφατη έρευνα του Economist.
 
Εδώ και πολύ καιρό ο κ. Στουρνάρας με τρόμαζε, όχι μόνο με τις τραγικές για τη χώρα επιδόσεις του στο υπουργείο Οικονομικών τις οποίες θα πληρώνουμε για δεκαετίες και την εκπεφρασμένη λατρεία του για τη λιτότητα αλλά και με την ευκολία με την οποία έλεγε αναλήθειες, κάτι το οποίο έχει σχολιαστεί ευρέως. Το τελευταίο διάστημα, όμως, η ανησυχία μου είναι μεγαλύτερη από ποτέ καθώς ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται και λέει πράγματα τα οποία θυμίζουν Γιώργο Παπανδρέου στις πιο «φευγάτες» στιγμές του.
 
Πρόσφατα, δήλωσε ότι έχει πετύχει το στόχο του ως υπουργός, ότι ολοκλήρωσε το έργο του, έσωσε την Ελλάδα και μπορεί να αποχωρήσει ό,τι ώρα θέλει. Κάτι τέτοιο δεν έχει ειπωθεί ποτέ από κανέναν υπουργό Οικονομικών πόσο μάλλον μίας χώρας που υποφέρει από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της.
 
Τώρα, ο κ. Στουρνάρας βλέπει την Ελλάδα παγκόσμια πρωταγωνίστρια χάρη στα ιστορικά επιτεύγματα της τελευταίας τετραετίας!
 
Δεν είναι αστείο. Αυτός είναι ο άνθρωπος που κρατά στα χέρια του την ελληνική οικονομία στην πιο κρίσιμη στιγμή της.
 
Αν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αντιλαμβάνεται όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τέσσερα τελευταία χρόνια ως «ιστορικά επιτεύγματα» και πιστεύει ότι αυτά είναι τα «εχέγγυα» που θα την καταστήσουν παγκόσμια δύναμη, τότε, βλέπει κάτι που κανείς άλλος δε μπορεί να δει και φαντάζεται κάτι που κανείς άλλος δε μπορεί να φανταστεί. Δηλαδή, ο κατεξοχήν υπεύθυνος για την ελληνική οικονομία, βλέπε πράγματα που δεν υπάρχουν και παράλληλα ονειροβατεί.
 
Αν «έπασχε» από το ίδιο σύνδρομο και οδηγούσε αυτοκίνητο η πιθανότητα δυστυχήματος θα ήταν 100%. Τώρα αντί για αυτοκίνητο, οδηγεί την ελληνική οικονομία.
 
Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Σταθερά πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανάλυση πρόθεσης ψήφου βάσει όλων των δημοσκοπήσεων

Μία σειρά νέων δημοσκοπήσεων έχει έρθει στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες με αρκετούς σχολιαστές τους να ομολογούν πως μπερδεύονται από τα διαφορετικά αποτελέσματα ως προς το πρώτο, κυρίως, κόμμα, επειδή άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες τη ΝΔ αλλά και επειδή τίθενται δύο ερωτήματα, ένα για πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές και ένα στις εθνικές εκλογές.

Όντως, μία τέτοια ασπρόμαυρη προσέγγιση στις δημοσκοπήσεις μπορεί να μπερδέψει αλλά στην πραγματικότητα ο τάσεις που έχουν διαμορφωθεί είναι αρκετά σαφείς και ευδιάκριτες. Για παράδειγμα, κάτι το οποίο μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε χωρίς κανένα εργαλείο ανάλυσης, είναι πως οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ως πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ περισσότερες από αυτές που τον φέρνουν δεύτερο.

Ads

Χρησιμοποιώντας, ωστόσο, εργαλεία ανάλυσης των στοιχείων όλων των δημοσκοπήσεων οι τάσεις γίνονται ακόμη πιο σαφείς και κάνοντας ακριβώς αυτό παρατηρούμε όλο το τελευταίο διάστημα πως δεν έχει επέλθει καμία ιδιαίτερα αλλαγή στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, με την κατάταξη των κομμάτων να παραμένει σταθερή.

Έτσι, με βάσει το σύνολο των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευτεί μέχρι και τις 15 Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 20.33% – 21,58%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται, επίσης σταθερά, η ΝΔ, με ποσοστά 19,49% – 20,69%. Είναι σημαντικό πως το άνω όριο της ΝΔ είναι μεγαλύτερο από το κάτω όριο του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση έχει χαρακτηριστικά ντέρμπι.

Ετσι, παρά το γεγονός πως στις μεμονωμένες δημοσκοπήσεις παρατηρείται, έστω και σπάνια, εναλλαγή των δύο αυτών κομμάτων στην πρώτη και δεύτερη θέση, η ανάλυση πρόθεσης ψήφου βάσει όλων των δημοσκοπήσεων δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα εμφανίζει το ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά, πρώτο και τη ΝΔ δεύτερη.

Στην τρίτη θέση, υπάρχει, επίσης, μία σταθερή τάση που δείχνει Το Ποτάμι να την καλύπτει, με τα ενημερωμένα ποσοστά του να κυμαίνονται μεταξύ 7,09%-7,51%.

Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται, σταθερά, η Χρυσή Αυγή, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 6,64%-7,04%.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ, με ποσοστά μεταξύ 5,86% – 6,22%, ενώ πολύ κοντά αλλά στην έκτη θέση εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑ), με ποσοστά μεταξύ 5,66%-6,04%. Ενδιαφέρον είναι πως και εδώ το άνω όριο του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά το κάτω όριο του ΚΚΕ.

Στην έβδομη θέση ακολουθεί το ΑΝΕΛ, με ποσοστά μεταξύ 3,40% – 3,60% και ακολουθούν η ΔΗΜΑΡ, με 2,19%-2,32% και το ΛΑΟΣ με 1,18%-1.24%

Τα αποτέλεσμα αυτά δεν αποτελούν πρόβλεψη αλλά τα συμπεράσματα της τεχνικής και στατιστικής ανάλυσης τάσης όλων των δημοσκοπικών μετρήσεων από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα και πλήθους συμπληρωματικών δημοσκοπήσεων μεταξύ του 2009 -2012.

image ΝΔ 19,49% 20,69%
image ΣΥΡΙΖΑ 20.33% 21,58%
image ΠΑΣΟΚ 5,66% 6,04%
image ΑΝΕΛ 3,40% 3,60%
image ΧΑ 6,64% 7,04%
image ΔΗΜΑΡ 2,19% 2,32%
image ΚΚΕ 5,86% 6,22%
image ΛΑΟΣ 1,18% 1.24%
image ΠΟΤΑΜΙ 7,09% 7,51%
Ανάλυση Πρόθεσης Ψήφου
βάσει όλων των δημοσκοπήσεων
image

ipolitics.gr