Ο πρωθυπουργός ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας κατά του καπνίσματος. Εύγε. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας για τη χρήση κράνους από τους μοτοσικλετιστές. Ξανά εύγε. Περιμένω, για να του δώσω το τρίτο εύγε, την ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει επικεφαλής της εκστρατείας για την υποχρεωτική χρήση αντηλιακού στις παραλίες (παρακαλώ, να καθορίσει με αυστηρότητα και τον βαθμό προστασίας γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν χωράει η ελευθερία της επιλογής).

Ads

Περιμένω, επίσης, για να πάρει το τέταρτο εύγε, την ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει επικεφαλής της εκστρατείας κατά της οπλοκατοχής παντού στην Ελλάδα, μηδέ της Κρήτης εξαιρουμένης. Ξέρω ότι γι’ αυτό το θέμα θα περιμένω πολύ, αλλά δεν πειράζει, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Βλέποντας τη φόρα που έχει πάρει ο κ. Μητσοτάκης – για να μην ξεχνιόμαστε έχει εξαγγείλει μια γενική επανάσταση στην Ελλάδα και μια ειδική επανάσταση στον πολιτισμό – μπαίνω στον πειρασμό να του προτείνω μια ιδέα την οποία, αν υιοθετήσει και την κάνει πολιτική πράξη, θα έχουμε οπωσδήποτε επανάσταση. Θα είναι κομματάκι επώδυνη, αλλά έτσι γίνεται με τις επαναστάσεις, καμία μέχρι τώρα δεν ήταν αναίμακτη.

Λοιπόν: Επειδή τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και τα μέσα ενημέρωσης που τη στηρίζουν (ανιδιοτελώς, είμαι σίγουρος) χαρακτήρισαν την τοποθέτηση Πολάκη στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του «παραλήρημα», επειδή ξέχασαν (συγγνωστή παράλειψη, είμαι βέβαιος) να αναφέρουν τις καταγγελίες του (με ονόματα και διευθύνσεις) για τα βρόμικα κυκλώματα στον χώρο της Υγείας και έκριναν πιο σημαντική τη φωτογραφία στο καφενείο της Βουλής όπου στο τραπέζι που καθόταν ο Πολάκης μαζί με συναδέλφους τους από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν τασάκια και δύο (η ακρίβεια είναι καθήκον της δημοσιογραφίας) αναμμένα τσιγάρα (άγνωστοι πάντως οι δράστες) και για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις περί σκόπιμης παραπληροφόρησης, επιστράτευσαν ειδικούς που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας για κατάφωρη και προκλητική παραβίαση του νόμου, λέω το εξής: Αφού ως πολιτισμένη χώρα απαγορεύουμε την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εμπορία και τη χρήση ναρκωτικών γιατί βλάπτουν σοβαρά την υγεία και προκαλούν θανατηφόρα εξάρτηση, γιατί δεν πάμε το πράγμα παραπέρα;

Γιατί δεν απαγορεύουμε την παραγωγή, την εμπορία και τη χρήση του καπνού παντού (σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους); Κι αυτός βλάπτει σοβαρά την υγεία, κι αυτός δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης (για να μην έχει καμία αμφιβολία ο πρωθυπουργός, ας κοιτάξει τα στοιχεία που δείχνουν πόσοι πρώην καπνιστές ξαναγύρισαν σ’ αυτή την επικίνδυνη συνήθεια). Αυτή θα είναι πράγματι μια επανάσταση. Φυσικά θα ξεσηκωθούν οι αγρότες που καλλιεργούν καπνό γιατί θα χάσουν το βιος τους. Αδιάφορο. Προέχει η υγεία.

Ads

Φυσικά θα ξεσηκωθούν οι έμποροι που μεταφέρουν τον καπνό από το χωράφι στο εργοστάσιο γιατί θα βρεθούν στην ανεργία. Αδιάφορο. Προέχει η υγεία. Φυσικά θα ξεσηκωθούν οι επιχειρηματίες γιατί θα αναγκαστούν να κλείσουν τα εργοστάσιά τους. Αδιάφορο. Προέχει η υγεία. Φυσικά θα ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο γιατί θα απολυθούν. Αδιάφορο. Προέχει η υγεία. Φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό γιατί τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα ισχυρά. Αδιάφορο. Προέχει να πουλάς φούμαρα και να φουμάρεις στη ζούλα χαρμάνια υποκρισίας.

Ανάγωγα

Πώς απαλλάσσεται μια κυβέρνηση από πρόσωπα που βρίσκονται σε πόστα τα οποία θέλει να ελέγξει για διάφορους λόγους – είτε για να εξασφαλίσει ωφελήματα είτε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ανθρώπων που τη στήριξαν τα δύσκολα χρόνια που το κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση; Αν δεν παραιτηθούν με το καλό ή με το ζόρι, η λύση είναι μία και δοκιμασμένη: φωτογραφικές τροπολογίες. Η «φωτεινή Ελλάδα» των ιδιοκτητών της χώρας αντεπιτίθεται.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών