Πολύ περίεργη η αντίδραση των επιχειρηματιών που έχουν ιδιωτικά σχολεία. Δεν θέλουν λέει να πληρώνουν φόρους – επειδή προσφέρουν λειτούργημα φαντάζομαι! Πολύ ωραία. Ο καθηγητής του λυκείου δεν προσφέρει λειτούργημα; Να μην φορολογείται κι αυτός. Το ίδιο και ο πανεπιστημιακός, ο εφοριακός, ο δικηγόρος και ο γιατρός. Όλοι αυτοί προσφέρουν λειτούργημα και – μετά συγχωρήσεως – πολύ ανώτερο από αυτό του ιδιοκτήτη σχολείου.

Ads

Η κυβέρνηση έβαλε ένα λογικό ΦΠΑ 13% στα ιδιωτικά και ένα μικρό 6% στα φροντιστήρια. Δηλαδή περίπου 10 με 20 ευρώ μηνιαίως για τα φροντιστήρια και περίπου 500 το χρόνο για τα ιδιωτικά. Το μέτρο αυτό, απ’ ό,τι θυμάμαι, ήταν το ισοδύναμο για να μην αυξηθεί η τιμή του βοδινού κρέατος και πρόκειται να αποφέρει κάτι πέριξ των 100 εκ ευρώ.

Δηλαδή τι ακριβώς ζητάνε οι ιδιοκτήτες σχολείων; Την ώρα που έχουν κοπεί στο μισό μισθοί και συντάξεις και το δημόσιο χρωστάει εφάπαξ, δεν πληρώνει προμηθευτές, δεν έχει να δώσει επίδομα θέρμανσης, δεν έχει να προσλάβει αναπληρωτές, δεν έχει ανταλλακτικά για τον στρατό, δεν έχει να πληρώσει τους φαρμακοποιούς και θα μείνουμε με πίεση στο 20, χρωστάει σε βιβλιοπώλες, σε εκδότες στους πάντες, τι ζητάνε οι ιδιοκτήτες; Να χτυπάνε αμέριμνοι  τα κουδούνια τους και να ενημερώνουν τα βιβλιάριά τους, χωρίς να πληρώνουν φόρους;

Αυτά δεν είναι καθόλου σοβαρά πράγματα. Κανονικά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να τους βάλει όχι 13, αλλά 23%. Και να τους υποχρεώσει να μην μεταφέρουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους. Ούτε να βάζουν τους δασκάλους τους να δουλεύουν μέρα – νύχτα. Θα έπρεπε με λίγα λόγια να τους βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι η αριστερή κυβέρνηση και όχι να τους νταντεύει. Όποιος δεν θέλει ιδιωτικό σχολείο και του φαίνεται ακριβό, να πάει στο σχολείο της γειτονιάς του. Τέλος.

Ads

Όσον αφορά στα φροντιστήρια, η αύξηση έπρεπε και εκεί να είναι 23%. Το επιχείρημα ότι η λαϊκή οικογένεια στέλνει τα παιδιά στο φροντιστήριο είναι έωλο, διότι, πολύ απλά, η ύπαρξη φροντιστηρίων είναι εκπαιδευτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Η κυβέρνηση της αριστεράς θα πρέπει να προγραμματίσει κατάργηση της υποχρεωτικής φροντιστηριακής εκπαίδευσης, ώστε να ελαφρυνθεί πραγματικά η λαϊκή οικογένεια. Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες αυτοί να πληρώσουν βαρύ φόρο, 23%, ώστε να περιορίσουν τα κέρδη τους και να μπει πλαφόν στα δίδακτρα.

Η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη, μια πτωχευμένη χώρα. Μαζεύει πόρους απ’ όπου μπορεί, να κλείσει δημοσιονομικές τρύπες, ώστε να μην πεθάνει ο κόσμος από την πείνα. Μετά συγχωρήσεως και πάλι, αλλά καθόλου δεν μας απασχολεί πως πάει το επίπεδο κερδών των επιχειρηματιών στο χώρο της εκπαίδευσης.

Τέλος, το επίπεδο του ΦΠΑ σε κάθε τομέα είναι αρμοδιότητος του υπουργού. Αυτός ξέρει, αυτός εκλέχτηκε, η Βουλή αποφασίζει και αυτός εκτελεί, λαμβάνοντας υπόψιν το γενικό συμφέρον και τις απόψεις όλων- όχι μόνον των εμπλεκομένων, δηλαδή και τη δική μου και των υπολοίπων πολιτών.

Προκειμένου να αυξηθεί λοιπόν η τιμή του κρέατος, αποφασίστηκε να μειωθεί το κέρδος του ιδιοκτήτη σχολείου και το κόστος του πελάτη των ιδιωτικών σχολείων.

Λογικό. Απολύτως λογικό.