-Επιμέλεια: Ιουλία Κιλέρη.

Ads

Ένα «όχι και τόσο πετυχημένο» αστείο που κυκλοφορεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές,  λέει ότι «η πραγματική λύση για την Ελλάδα θα ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα», γράφει σε άρθρο του στο Forbes, o Τιμ Γουόρστολ. Διευκρινίζοντας ότι δεν υποστηρίζει τη λύση του πραξικοπήματος (βλ. παρακάτω), ο αρθρογράφος επικαλείται ένα άλλο άρθρο της βρετανικής Daily Telegraph, σύμφωνα με το οποίο ένα πραξικόπημα θα «διευκόλυνετην Γερμανία» ώστε η Ελλάδα να ασχοληθεί μόνη της με τη χρεοκοπία και την έξοδό της από το ευρώ.

 
Σύμφωνα με τον Γουόρστολ, ο λόγος που δεν υποστηρίζεται αυτή η «λύση» είναι ότι ένα κράτος με στρατιωτική δικτατορία δεν μπορεί να αποτελεί μέλος της Ε.Ε. Συνεπώς, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από την Ευρωζώνη και τα όσα συνέβησαν στην οικονομία της θα αποτελούσαν απλώς το πρόβλημα κάποιου άλλου.
 
Το λυπηρό, ή πικρό αν προτιμάται, με αυτό το αστείο, γράφει ο Γουόρστολ, είναι ότι – αν αγνοήσουμε το «μικρό προβληματάκι»  της στρατιωτικής δικτατορίας (σημείωση TVXS:   o αρθρογράφος εδώ αναφέρεται με ειρωνική διάθεση), θα αποτελούσε μια καλή λύση για τα ελληνικά βάσανα. «Οι Έλληνες]απλώς δεν μπορούν υπό αυτές τις περιστάσεις να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, έτσι θα πρέπει να χρεοκοπήσουν. Αλλά μία χρεοκοπία από μόνη της δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα:  Η ελληνική εργασία είναι δραματικά μη ανταγωνιστική».
 
Οπότε, η λύση είναι να μειωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα, και γενικότερα «το ελληνικό βιοτικό επίπεδο, ​​πρέπει να μειωθεί προκειμένου να γίνει αυτή η εργασία ανταγωνιστική». Και τα δύο είναι ιδιαίτερα δύσκολα και οδυνηρά. Η τρίτη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη και να υποτιμήσει τη νέα Δραχμή.
 
Ωστόσο, λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουν στηθεί η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη, η έξοδος μιας χώρας από τη νομισματική ένωση θα ήταν μια συγκλονιστική ήττα για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιδέα. Αυτό λοιπόν το «πραξικόπημα» θα οδηγούσε με βεβαιότητα στη λιγότερο οδυνηρή λύση για την Ελλάδα: χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ.
 
Το γεγονός ότι αστειευόμαστε με τόσο δραματικά ζητήματα, όπως ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, δείχνει το πόσο δυσλειτουργικές έχουν γίνει οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Κανείς δεν θέλει στην πραγματικότητα να μιλά για μια δικτατορία ως τη λύση ενός σχετικά απλού οικονομικού προβλήματος, αλλά εδώ καταλήξαμε καθώς το τρέχον σύστημα δεν παίρνει στα σοβαρά εκείνη την απλή λύση», γράφει χαρακτηριστικά, ο αρθρογράφος εννοώντας την έξοδο από το ευρώ.
 
Στο τέλος του άρθρου παρατίθεται μια διευκρίνιση, όπου ο Γουόρστολ επισημαίνει πως στον τίτλο του: άρθρου «Ένα πραξικόπημα, η απεχθής λύση για την Ελλάδα», αντικατέστησε τη λέξη «πραγματική» που είχε χρησιμοποιήσει αρχικά με την «απεχθής», θέλοντας να καταστήσει σαφές πως δεν τάσσεται υπέρ κανενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Όπως επισημαίνει, το μήνυμα του άρθρου του -μέσω ενός πικρού αστείου- που κυκλοφορεί, επιθυμεί να καταδείξει ότι η Ε.Ε. διαχειρίζεται τόσο λανθασμένα αυτή την κατάσταση, που ακόμη και αυτή η λύση μπορεί να είναι η καλύτερη διέξοδος.
 
«Ούτε εγώ αλλά ούτε αυτοί που αναπαράγουν αυτό το αστείο, θεωρούμε φυσικά ότι είναι η καλύτερη λύση. Θέλουμε απλά να δείξουμε ότι  η Ε.Ε. διαχειρίζεται εντελώς λανθασμένα το ζήτημα της ελληνικής κρίσης. Το άρθρο αποτελεί ένα και πικρό σχόλιο προς την Ε.Ε. 

* ο τίτλος του άρθρου είναι επιλογή της συντακτικής ομάδας του  TVXS. O πρωτότυπος τίτλος είναι: H απεχθής λύση για την Ελλάδα: Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα

Ads