Το fb δεν είναι χώρος παραγωγής πολιτικής ή πρoαγωγής της επιστήμης. Απλά είναι χώρος ενημέρωσης – εν πολλοίς με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες – και παρουσίασης απόψεων προσωπικών όπως και τρίτων ατόμων. 

Ads

Οι τελευταίες παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον, όταν εισάγουν διάφορα θέματα προς συζήτηση, ακόμη και αν αυτά κινούνται στο χώρο ανορθόδοξων προσεγγίσεων, που εύλογα προκαλούν διαφωνίες. 

Αν κάποιοι αρέσκονται στις άναρθρες κραυγές, χλευάζοντας άτομα και καταστάσεις, τότε εύκολα μπορούν στο fb να βρουν τους ομοίους τους. Θεωρούν ότι με τη στάση τους αυτή, από την αφάνεια βρίσκονται γρήγορα στην επιφάνεια του χάους των ιδεών που συχνά κινούνται, κερδίζοντας σε δημοσιότητα.  

Επίσης, αν άλλοι ψάχνουν για επιστημονική θεμελίωση στο fb κάποιων απόψεων που ορθά προβάλλονται για ενημέρωση και διάλογο, τότε ψάχνουν μάλλον σε λάθος χώρο. Τα επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά τους περιμένουν. Βέβαια η απλουστευμένη παρουσίασή τους βελτιώνει το περιβάλλον της ενημέρωσης. Ως εκεί όμως φθάνει η συνδρομή του fb.

Ads

To fb αποτελεί επίσης πρόσφορο χώρο για φάρσες με στοχευμένους αποδέκτες. Η άρνηση απάντησης σε φάρσα τέτοιας μορφής, οδηγεί συνήθως σε επαναληπτικές εκ  μέρους του φαρσέρ ενοχλητικές παρεμβάσεις. Αυτός, επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή του θύματός του, καθώς ψάχνει μια ιδιότυπη αποδοχή ή αναγνώριση ή συνήθως προβολή. 

Μόλις δοθεί μια απάντηση, όποια και αν είναι αυτή, τότε σταματά. Διαφορετικά συνήθως επιμένει! Στην προκειμένη περίπτωση επιλέγεται μια άχρωμη, σύντομη απάντηση, με σκοπό την απαλλαγή του δέκτη της φάρσας από τέτοιες καταστάσεις.

Έχουμε δεχθεί δεκάδες τέτοιες φάρσες μέσω τηλεφώνου, είτε με sms είτε μέσω fb όταν είχαμε αναλάβει την ευθύνη διοίκησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τις βιώσαμε από την εποχή των capital controls, όπου έτυχε να ήμασταν οι πρωταγωνιστές της διαχείρισης εκείνης της κρίσης. Τα αιτήματα που δεχόμασταν τότε, αφορούσαν λόγου χάρη… αγανακτισμένη κυρία, που είχε φυλαγμένα κοσμήματα στις κλειστές θυρίδες των τραπεζών και αγωνιούσε για την εμφάνισή της στον αρραβώνα τα μονάκριβης κόρης της! Αναφέρονταν επίσης, σε κυρίους που έψαχναν να βρουν τρόπους εξαγωγής των χρημάτων τους, ή πληρωμής των μεγαλογιατρών τους με «μαύρα» χρήματα, επιζητώντας διέξοδο μέσω συμβουλών (!) από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κ.ά. 

Παρόμοιες φάρσες δεχθήκαμε από δήθεν επενδυτές Σύρους, Αμερικανούς κ.ά ή από άλλους, αλλοδαπούς επενδυτές, όταν βρεθήκαμε στο τιμόνι του Υπουργείου Εξωτερικών. Στις περιπτώσεις αυτές, η απάντηση ήταν στερεότυπη, λιτή, παραπέμποντας τον… ενδιαφερόμενο σε ένα mail που χρησιμοποιούσαμε για κάθε λογής αιτήματα. 

Oι ολιγόλογες λόγου χάρη απαντήσεις στα ελληνικά σε αίτημα δήθεν επενδυτή στην αγγλική, απαντήσεις λακωνικές όλο αδιαφορία, δείχνουν την προσπάθεια απαλλαγής από ενοχλητική συνέχεια αλληλογραφίας ή από εμμονές. 

Σκεπτόμενα άτομα, που βλέπουν τέτοιες απαντήσεις αντιλαμβάνονται το νόημα τους. Οι μη σκεπτόμενοι και εν πολλοίς άτομα που ζουν το άγχος της αφάνειας, νομίζουν ότι δρέπουν δάφνες.

Τα ανωτέρω ως αυτονόητα, είναι συχνά αδύνατο να γίνουν κατανοητά από τα «άστρα» της δημοσιογραφίας του ηλεκτρονικού ή μη τύπου ή από τους  «κριτές» στο fb! Δεν γίνονται επίσης αντιληπτά από κάποιους άλλους… έμπειρους νομικούς, που φιγουράρουν καθημερινά στο fb ή το twitter. 

Ορισμένοι λοιπόν, που έχουν αποκλειστεί από διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια ή από ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο ή διάφορα σημαντικά φόρα, προσπαθούν να αποκτήσουν την ποθητή γι’ αυτούς καταξίωση μέσω fb, ασκώντας κάθε μορφής κριτική σε οτιδήποτε προσφέρει αφειδώς, με σχόλια, ή κάνοντας φάρσες κ.ά. 

Νομίζουν επίσης, ότι με κραυγές, ειρωνείες και ψιθύρους οικοδομούν ένα… πολιτικό προφίλ, Τέλος, αφού θεωρούν εαυτούς έγκριτους επιστήμονες ή φτασμένους δικηγόρους, γράφοντας 3 – 4 σχόλια κάθε ημέρα στο fb – πότε άραγε εργάζονται; – και δρέποντας 500 – 600 like, εκτιμούν μάλλον ότι  εξασφαλίζουν επιτυχή κάθοδο στις εκλογές, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενημέρωση του πολίτη. 

Πλανώνται όμως όλοι τους πλάνη οικτρά!

* Ο Δημήτρης Μάρδας είναι βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, τ. Υφυπουργός Εξωτερικών