[…] Δεν περιμένουμε από τις κοινοβουλευτικές καρέκλες, οι οποίες κουκουλώνουν – σκεπάζουν όλες τις ψευτιές και τις απάτες.  Η αγάπη, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη των λαών είναι η δύναμη που μπορεί να φέρει την αλλαγή. Το εύχομαι! Εύχομαι η καινούργια γενιά να αγωνιστεί, να αντέξει, να νικήσει, και να καταφέρει να χτίσει την κοινωνία εκείνη της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης! […] H 98χρονη Αγωνίστρια Κατίνα Σηφακάκη μιλά στην πρώτη παρουσίαση – συζήτηση για τα αποτελέσματα της ακτιβιστικής «Έρευνας για την κρίση (2010-2014)».

Ads

“Τιμή μου που βρίσκομαι με αγωνιστές του 21ου αιώνα… γιατί εγώ ανήκω στη μεγάλη ανεπανάληπτη γενιά του ’40-’45!
 
Είμαι από τους λίγους τυχερούς που κατάφερα να επιζήσω από τη βαρβαρότητα του ξένου και του ντόπιου βασανιστή, και να μπορώ σήμερα ν’ ακολουθώ την καινούργια γενιά!
 
Γιατί τα οράματα των αγωνιστών που φεύγουν, ούτε τουφεκίζονται, ούτε πεθαίνουν, ούτε κρεμάλες έχουνε, ούτε εξορίζονται.
 
Συνεχίζονται! Και είναι η καινούργια γενιά, η οποία αγωνίζεται για να χτίσουμε… όπως οραματίστηκε η γενιά μου!
 
Μαζί με τη συντριβή του εχθρού, θέλαμε να συντρίψουμε και το σύστημα εκείνο που σκοτώνει την ανθρωπότητα.
 
Οι εξοπλισμοί και ο πόλεμος δεν εξασφαλίζει την αγάπη και την ασφάλεια των λαών.
 
Εκείνο που πρέπει να δώσουμε εις τους λαούς είναι η αγάπη, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, του ενός λαού προς τον άλλον!
 
Αυτή είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να φέρει την αλλαγή!  
 
Δεν περιμένουμε από τις κοινοβουλευτικές καρέκλες, οι οποίες κουκουλώνουν – σκεπάζουν όλες τις ψευτιές και τις απάτες.
 
Η αγάπη, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη των λαών είναι η δύναμη που μπορεί να φέρει την αλλαγή.
 
Το εύχομαι! Εύχομαι η καινούργια γενιά να αγωνιστεί, να αντέξει, να νικήσει, και να καταφέρει να χτίσει την κοινωνία εκείνη της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης!
 
Και να χαρούνε όλες τις χαρές που στερηθήκαμε εμείς, κι όλος ο κόσμος.
 
Εύχομαι μια κοινωνία που θα ζούμε οι άνθρωποι χωρίς τον εφιάλτη του πολέμου. Μια κοινωνία μες στη λευτεριά και την αγάπη!
 
Το εύχομαι! Και λυπούμαι που είμαι στο ηλιοβασίλεμα της ζωής μου. Γιατί έμαθα, τώρα ξέρω αυτές τις ψευτιές που δεν ήξερα όταν  ξεκίνησα.
 
Και λυπούμαι που είμαι στο ηλιοβασίλεμα της ζωής. Αλλά, υπάρχει μια γενιά που ΕΧΕΙ δύναμη! Της εύχομαι να νικήσει!”


Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, η 98χρονη Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Κατίνα Σηφακάκη πήρε το λόγο στην πρώτη παρουσίαση – συζήτηση για τα αποτελέσματα της ακτιβιστικής «Έρευνας για την κρίση (2010-2014)» της Κρυσταλίας Πατούλη, που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις Κέδρος και το Floral Bookstore με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε.

Κεντρικοί ομιλητές της συζήτησης ήταν η συγγραφέας και συμμετέχοντες στην εν λόγω έρευνα:

Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός
Σωτήρης Δημητρίου, ανθρωπολόγος 
Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος – σκηνοθέτης 
Γιάννης Μπίλλας, εκπαιδευτικός – βιοκαλλιεργητής
 
image
Κρυσταλία Πατούλη, Έρευνα για την Κρίση 2010-2014. Ποιες αιτίες μας έφεραν ως εδώ και τι πρέπει να κάνουμε; Απαντούν 180 πρόσωπα των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών, Εκδόσεις Κέδρος 2014.

Ads

Τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο ΚΕΘΕΑ, που συμβάλλει καθοριστικά εδώ και δεκαετίες στην επίλυση κρίσεων προς την ανεξαρτητοποίηση και στη ΜΕΡΙΜΝΑ που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των απωλειών στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους.

(Περισσότερα για το βιβλίο, την έρευνα, και τα αποτελέσματά της: ΕΔΩ).

Διαβάστε επίσης (στα ελληνικά / en français / in english) τα ενδεικτικά αποτελέσματα της έρευνας για τις αιτίες και τις λύσεις της κρίσης : ΕΔΩ

*Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας  μελετήθηκαν από την Κρυσταλία Πατούλη με την συμμετοχή των εξής ακτιβιστών: Λάζαρος Μαυροματίδης, Anna Bykalyuk, Κώστας Κατσίμπρας, Στέλιος Καβύρης και Ρένια Πουρνάρα. Τις μεταφράσεις στα γαλλικά και αγγλικά έκαναν ο Λάζαρος Μαυροματίδης και η Christine Cooreman.

Δείτε επίσης: