Την στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνάει ένα μακρόσυρτο στάδιο ομφαλοσκόπησης, η κυβέρνηση εξαντλεί την περίοδο χάριτος της. Τα σενάρια για ανασχηματισμό είναι ένα από τα πολυφορεμένα επικοινωνιακά εργαλεία προσπάθειας μετατόπισης της ατζέντας σε άσκοπη ονοματολογία  και την δημιουργία αίσθησης ότι επίκειται μια σημαντική ανανέωση και αλλαγή. Στοχοποιούνται πρόσωπα για την αδράνεια, ενώ είναι προφανής η έλλειψη πολιτικής σε κρίσιμα ζητήματα και οι κακές στρατηγικές επιλογές σε όλα τα υπόλοιπα.

Ads

Ο κανιβαλισμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση Novartis δεν είναι τυχαίος, γίνεται για τον κατευνασμό του εσωκομματικού δυναμίτη Αντώνη Σαμαρά. Η Ελληνική πολιτεία θεσμοποιεί τον χείριστο παραδειγματισμό για κάθε έναν που επιθυμεί  να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.  Οι σταυροφόροι του μένουμε Ευρώπη εμφανίζονται περιχαρείς για την «αξιοποίηση» ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά δυσκολεύονται για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού ιδεώδους. Στις ΗΠΑ ο Γενικός Εισαγγελέας οδηγείται στην παραίτηση λόγω των συναπτών tweets του Trump που παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης. Οι έγκριτοι Έλληνες δημοσιογράφοι δυσανασχετούν για την στάση του Αμερικάνου προέδρου, αλλά για την ελληνική πραγματικότητα δεν προλαβαίνουν να σχολιάσουν. 

Ευτυχώς, υπάρχει ο Μητσοτάκης και πλέον όσοι υπερασπίζονταν την επάνοδο στην «κανονικότητα» είναι ξεκάθαρα αντιληπτό τι εννοούσαν. Οι «προοδευτικοί» κεντρώοι δεν έχουν πρόβλημα πια με την λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά ούτε με τα ακροδεξιά φουσκωτά τείχη που θα πλέουν στο Αιγαίο προσομοιάζοντας περισσότερο με ένα αλλοπρόσαλλο πάρκο αναψυχής παρά με μια προσπάθεια ανακοπής των προσφυγικών ρευμάτων.

Ευτυχώς, υπάρχει ο Μητσοτάκης και όσοι ταλαιπωρήθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ ,όπως ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μπουτάρης, μπορούν πλέον να ηρεμήσουν κοιτώντας τα αρχαία να μετακινούνται με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση  από ότι οι Θεσσαλονικείς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Παράλληλα, με την κυβερνητική ΝΔ  να καλεί σε  πλήρη και συνεπή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών αποφεύγονται και οι προσπάθειες ακροδεξιών λιντσαρισμάτων σε όσους είχαν το θάρρος να την στηρίξουν δημόσια, θύμα των οποίων ήταν και ο ίδιος.

Ads

Ευτυχώς, υπάρχει ο Μητσοτάκης και η ΓΣΕΕ περιχαρής θα μπορεί να προχωρήσει στο συνέδριο της με τον χαιρετισμό του ίδιου του πρωθυπουργού και στην εκλογή των οργάνων της  που είναι ύψιστης σημασίας για τους εργαζομένους. Μπορεί να περικόπτονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ο ΣΕΠΕ να έχει εξαφανιστεί και τα εργατικά δικαιώματα να βάλλονται, επιχειρήσεις σηματωροί όπως ο ΟΤΕ και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ να προβαίνουν σε απολύσεις, αλλά είναι αντιληπτό ότι δεν υπάρχει χρόνος για όλα. 
  
Ευτυχώς, υπάρχει ο Μητσοτάκης και αναδεικνύονται ικανά στελέχη όπως ο κ.Αυγενάκης και διάφοροι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί με ad hoc στόχους, που προφανώς έθεσαν συγκεκριμένοι ολιγάρχες, και δυστυχώς με την εκπλήρωση τους θα ανασχηματιστούν.

Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί πιστά τα χνάρια του πατέρα του και ραγίζει μόνος του την συνοχή της κυβέρνησης του. Καθώς τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα προκαλούν εσωκομματικές αναταράξεις,  ο προσφιλής στην οικογένεια Αντώνης Σαμαράς περιμένει την ευκαιρία του συσπειρώνοντας γύρω του διαμαρτυρόμενους βουλευτές. Περιμένει να χρησιμοποιήσει για όφελος του άλλο ένα εθνικό θέμα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πετύχει άκοπα ακόμα κάτι που ο Τσίπρας προσπαθεί με την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προοδευτικές δυνάμεις πλέον βρίσκονται στο ίδιο μέτωπο με ανοιχτή και συνεχή επικοινωνία  με πρωτοβουλία που δομείται από την βάση, καθώς ο κόσμος τρέμει για τις επερχόμενες εξελίξεις. Μπορεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ να βαυκαλίζεται αλλά τα παραδείγματα του ΟΤΕ και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχουν θορυβήσει και δυνάμεις ενώνονται.

Ευτυχώς, υπάρχει ο Μητσοτάκης και μπορεί να υπάρξει ξανά εργατικό κίνημα.