Πολλά μπορεί κανείς να πει για τις ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων για τη Νέα Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Από τους διαξιφισμούς για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Έλληνα Υποψήφιου Επίτροπου Μαργαρίτη Σχοινά – Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής – μέχρι τις υποθέσεις διαφθοράς που βαραίνουν ουκ ολίγους από τους αρχικούς υποψήφιους, σίγουρα δεν μιλάμε για επιλογές που μπορεί να σε κάνουν να βαρεθείς…

Ads

Αξίζει όμως ενδεχομένως να σταθεί κανείς στο γεγονός ότι η Νέα Κομισιόν δεν έχει κάποιον Επίτροπο αποκλειστικά υπεύθυνο για θέματα Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και ΜΜΕ – σύμφωνα δηλαδή με τα καθήκοντα της Επιτροπής Πολιτισμού (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συγκεκριμένη επιλογή για θέματα τόσο σημαντικά θεωρήθηκε μπακαλίστικη και μειωτική σχεδόν από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα ο κος Σχοινάς κατά την διάρκεια της ακρόασής του, παραδέχθηκε πως δεν είναι ευχαριστημένος που τα καθήκοντα της CULT «είναι διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια».

Για να εξηγηθεί αυτό λίγο περαιτέρω, ουσιαστικά τα καθήκοντα της CULT είναι μοιρασμένα σε χαρτοφυλάκια τριών διαφορετικών Επιτρόπων, της Μαρίγια Γκάμπριελ (Καινοτομία και Νεολαία), της Σιλβί Γκουλάρ (Εσωτερική Αγορά) και του Μαργαρίτη Σχοινά (Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής). Όπως παρατηρεί κανείς, δεν υπάρχει η λέξη πολιτισμός σε κανέναν από τους τρεις τίτλους… Ας πάρουμε όμως τις ακροάσεις με τη σειρά.

Η Επίτροπος Γκάμπριελ φάνηκε πολύ προετοιμασμένη – είναι άλλωστε ήδη Επίτροπος και έμπειρη. Πέρα όμως από τα μεγάλα λόγια για καινοτομία και καταπάτηση των διακρίσεων, ανέφερε τον πολιτισμό ως…έκτη προτεραιότητά της…Όταν ρωτήθηκε για το γιατί ο Πολιτισμός δεν αναφέρεται στο χαρτοφυλάκιό της, απέφυγε να απαντήσει, υποστηρίζοντας πως η ουσία είναι πως φέρνει μεγάλη δυναμική το ότι «η καινοτομία, η έρευνα και ο πολιτισμός είναι μαζί πλέον και αντιμετωπίζονται ενιαία». Όσο για τον αθλητισμό, τον ανέφερε για 1η φορά…40 λεπτά μετά την έναρξη της ακρόασης, μετά από ερώτηση…Στα θετικά μπορούμε να κρατήσουμε ότι δεσμεύτηκε πως θα υποστηρίξει τις προτάσεις του Κοινοβουλίου για γενναίες αυξήσεις στον προϋπολογισμό, όσον αφορά δημοφιλή ερευνητικά προγράμματα, όπως το Erasmus & το Creative Europe.

Ads

Η εκλεκτή του Εμανουέλ Μακρόν, κα Γκιλάρ από την άλλη «τα βρήκε σκούρα» στην ακρόασή της. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πολλές από τις ερωτήσεις εστίασαν στα φερόμενα ως σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί η ίδια και άνθρωποι από το περιβάλλον της – έρευνα περί αργομισθίας, εικονικές αρμοδιότητες των βοηθών του κόμματός της “MoDem” στο Ευρωκοινοβούλιο και χρηματοδότηση από ξένες ΜΚΟ. Ξέχωρα από αυτά όμως, η Σ. Γκιλάρ εμφανίστηκε απροετοίμαστη και χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις περί των πιθανών μελλοντικών καθηκόντων της, σαν να μην ήταν ποτέ Ευρωβουλεύτρια – ενώ έχει κάνει 2 θητείες. Ειδικά για θέματα Τουρισμού, καθώς και για τα οπτικοακουστικά φάνηκε εντελώς αδιάβαστη! Όταν ρωτήθηκε για παράδειγμα τι συγκεκριμένες ιδέες έχω για το Creative Europe, απάντησε ότι θα διασφαλίσει την ποικιλομορφία…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Πολιτισμού την χαρακτήρισε «ανεπαρκή» σχεδόν ομόφωνα, ενώ αρκετές πολιτικές ομάδες ήδη σχεδιάζουν επίσημα ή ανεπίσημα να ζητήσουν από την κα φον ντερ Λάιεν να πάρει τις αρμοδιότητες από την κα Γκουλάρ και να τις μεταφέρει στην κα Γκάμπριελ! Πρωτάκουστα πράγματα…Αποτέλεσμα της κακής της παρουσίας της είναι πως θα πρέπει να περάσει και δεύτερη ακρόαση τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά τον μέχρι πρότινος Εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν κο Σχοινά, σε μεγάλο βαθμό η ακρόασή του επικεντρώθηκε γύρω από την αλλαγή του τίτλου του, κάτι που ζήτησε σχεδόν όλο το δημοκρατικό τόξο των Ευρωβουλευτών. Εκείνος επέμεινε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους ακροδεξιούς να εργαλειοποιούν το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τονίζοντας ότι «οι λαϊκιστές θα πρέπει να απειλούνται από τις αρχές μας». Έδειξε όμως μεγάλη επιθετικότητα προς την Ευρωομάδα της Αριστεράς GUENGL, καθώς επιτέθηκε προσωπικά στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη και μάλιστα δύο φορές, κάτι που δεν συνέβη με κανέναν άλλο Ευρωβουλευτή. Ακόμα πιο ανησυχητικό βέβαια είναι πως σε ερωτήσεις του Κύπριου Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ για τα μέτρα που θα πάρει για να ενισχύσει την πολυτολιτισμικότητα στην ΕΕ και για το διευρυνόμενο πολιτισμικό ρατσισμό, όχι μόνο δεν απάντησε επί της ουσίας, αλλά είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ βλέπω πολιτισμικό πλούτο και, όταν βλέπω ανθρώπους σαν κι εσάς για παράδειγμα, νιώθω πολιτισμική υπερηφάνεια (…)», συμπληρώνοντας: «Εδώ είναι Ευρώπη, τα κάνουμε τα πράγματα αλλιώς». Τέτοιου τύπου απαντήσεις αποκαλύπτουν ενδεχομένως άγνοια, ενώ δεν δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία προς τη διαφορετικότητα, αντιθέτως, ίσως αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού…

Θετικά στοιχεία μπορεί κανείς να βρει, πέρα από την παραδοχή του Μ. Σχοινά για την ανορθόδοξη κατανομή των αρμοδιοτήτων της CULT που αναφέραμε παραπάνω, ότι δεσμεύθηκε να υλοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης και να εκσυγχρονίσει το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη. Παράλληλα, συμφώνησε κι εκείνος με την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και την έρευνα.

Είναι φανερό από τα παραπάνω πως και η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν και γενικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει σχέδιο για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Παιδεία και τα ΜΜΕ. Αντίθετα αυτές οι αρμοδιότητες θεωρούνται δευτερεύουσες και μοιράστηκαν εδώ κι εκεί χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ενιαίο όραμα και στόχο. Κι αναρωτιέται κανείς: Μπορεί η Ευρώπη να προχωρήσει χωρίς όραμα, και μάλιστα πολιτιστικό; Μπορεί η ΕΕ να εμπνεύσει τους πολίτες της και ειδικά τους νέους ανθρώπους, όταν μερικοί από τα πολύ θετικούς της πυλώνες όπως το Erasmus & άλλα προγράμματα, υποβιβάζονται τόσο εξόφθαλμα αντί να είναι η βιτρίνα της; Και τέλος, μπορεί να υπάρξει Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής χωρίς να έχει ο πολιτισμός πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάτι τέτοιο – είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί κάποιος με ένα τέτοιον ορισμό; Αυτά είναι ερωτήματα που βεβαίως θα απαντηθούν στην πράξη την επόμενη πενταετία, όμως ήδη προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό στο μεγαλύτερο κομμάτι των δημοκρατικών Ευρωβουλευτών.

* Ο Βασίλης Κατσαρδής εργάζεται ως πολιτικός σύμβουλος στην Επιτροπή Πολιτισμού εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL