Τα παλαιά κόμματα, ανάλογα με την ευθύνη του καθένα, οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική, κοινωνική, αξιακή και εθνική χρεοκοπία. Αυτό έχει  ως αποτέλεσμα τη ρευστοποίηση του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, τη δημιουργία νέων κομμάτων με παλαιά υλικά της ΝΔ, όπως ΑΝΕΛ και πολλές μεταγραφές κυρίως από το ΠΑΣΟΚ που κατέρρευσε, στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ads

Στα πλαίσια αυτής της ρευστοποίησης νέα κόμματα, όπως π.χ. το ‘’Ποτάμι’’ και η ‘’κοινωνία αξιών’’, έχουν εμφανισθεί και διεκδικούν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών. Αυτό είναι βεβαίως θετικό. Από την άλλη όμως κάθε νέο δεν είναι και πιο αξιόπιστο ή καλύτερο από τα παλαιά. Συνεπώς, ως πολίτες οφείλουμε να τα αξιολογήσουμε με αντικειμενικά κριτήρια και ερωτήματα κοινής λογικής.

Πρώτο: σε ποιο βαθμό τα νέα κόμματα διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο και σαφές ιδεολογικό πλαίσιο που απαντά τα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου- πολίτη, της κοινωνίας και της χώρας.

Δεύτερο: σε ποιο βαθμό τα νέα κόμματα διαθέτουν ένα εθνικό, συνεκτικό στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο που στηρίζεται σε ριζοσπαστικές και εναρμονισμένες αλλαγές στη δημοκρατία, την επιχειρηματικότητα, την παιδεία, την υγεία, την οικολογία κλπ σε πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα εστιασμένα σε βραχυ-μεσοπρόθεσμους στόχους που είναι απαραίτητοι για την έξοδο από την κρίση και την πρόοδο της χώρας.

Ads

Τρίτο: σε ποιο βαθμό τα νέα κόμματα έχουν σαφείς προτάσεις για ουσιαστική δημοκρατία στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της ΕΕ καθώς και για τις πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη, την ανεργία, τη φτώχεια, το κοινωνικό κράτος, την εξωτερική πολιτική, την άμυνα, τη μετανάστευση, την οικολογία κλπ.

Τέταρτο: σε ποιο βαθμό τα νέα κόμματα στηρίζονται όπως και τα παλαιά στο εμπόριο ελπίδας, υποσχέσεις, εντυπωσιασμούς, και σε αμφιλεγόμενες επιλογές προσώπων μόνο και μόνο για ψηφοθηρική προπαγάνδα, πολιτικό μάρκετινγκ και προβολή από τα ΜΜΕ κλπ.

Πέμπτο: σε ποιο βαθμό τα νέα κόμματα δεν είναι αρχηγικά και λειτουργούν με ουσιαστική εσωτερική δημοκρατία.

Έκτο: σε ποιο βαθμό τα πολιτικά στελέχη λόγω της επαγγελματικής και κοινωνικής διαδρομής τους και τα αποτελέσματά τους εγγυώνται αξίες όπως ακεραιότητα, κοινωνική υπευθυνότητα, εντιμότητα, ειλικρίνεια, συνέπεια, σεμνότητα, συνεργασία, γνώσεις και ικανότητες να συνεισφέρουν στην ποιότητα της πολιτικής ζωής, στην έντιμη και αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας.

Έβδομο: σε ποιο βαθμό το ευρωψηφοδέλτιο των νέων κομμάτων περιλαμβάνει υποψήφιους με τεχνογνωσία και εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς, διαπραγματεύσεις και ζητήματα λειτουργίας των οργάνων της ΕΕ και των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα νέα κόμματα είναι περισσότερο αξιόπιστα και καλύτερα από τα παλαιά όχι μόνο όταν πληρούν μερικά από τα παραπάνω κριτήρια αλλά στο σύνολό τους. Συνεπώς και πρέπει και μπορούμε να τα βαθμολογήσουμε σε όλα τα κριτήρια και να επιλέξουμε εκείνο που μπορεί να υπηρετήσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά το κοινό καλό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σας καλούμε με αυτά τα κριτήρια, ορθολογικά και αντικειμενικά, ν’ αξιολογήσετε την ‘’κοινωνία αξιών’’ και αν πιστεύετε ότι αξίζει να τη στηρίξετε και τη διαδώσετε.

*Δημήτρης Μπουραντάς. Πρόεδρος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ‘’κοινωνίας αξιών’’.Συγγραφέας, Καθηγητής,