Μετά τους εμπόρους όπλων, ήρθε η σειρά και άλλων να κάνουν πάρτι. Η βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, μαζί με τους λομπίστες τους, πέτυχαν προχθές Τετάρτη στο Στρασβούργο, κάτι που πριν λίγο καιρό έμοιαζε ακατόρθωτο: το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε να καταταγούν τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο στις «πράσινες» μορφές ενέργειας.
 
Υπέρ της σχετικής πρότασης της Κομισιόν (328 ψήφοι) ψήφισαν  η ακροδεξιά, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) όπου ανήκει η ΝΔ και περίπου τα δύο τρίτα των «κεντρώων» ευρωβουλευτών της Renew. Σε αυτήν την πολιτική ομάδα παίζουν σημαντικό ρόλο οι Γάλλοι του Μακρόν,  που είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Το ΕΛΚ που διαθέτει 176 βουλευτές, είχε 37 απώλειες που ψήφισαν με την αριστερά και τους Οικολόγους.
 
Κατά ψήφισαν 278 ευρωβουλευτές:  οι Πράσινοι, η Αριστερά και οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι είχαν 20 απώλειες ανάμεσα στους 145 ευρωβουλευτές της ομάδας τους.
 
Διαβάστε επίσης: «Πράσινες» η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο για την ΕΕ
 
Της σχεδόν σουρεαλιστικής αυτής απόφασης, είχε προηγηθεί ένα εντατικό λόμπι δύο ετών, στην Κομισιόν αλλά και μεταξύ των ευρωβουλευτών, τρεις από τους οποίους έφτιαξαν ένα κλαμπ υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τον Νοέμβριο, βασική ομιλήτρια ήταν η Εσθονή Κομισάριος (Επίτροπος) Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον, που υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι η πρώτη Eπίτροπος στην ιστορία που μιλάει σε μια τέτοια εκδήλωση και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να αντιμετωπίσουν το θέμα «ρεαλιστικά».
 
Η υπαγωγή ενός ορυκτού, ρυπογόνου καυσίμου, όπως είναι το φυσικό αέριο, καλλωπίστηκε με κάποιες προϋποθέσεις για τα όρια εκπομπής ρύπων. Στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, πέρα από τον κίνδυνο εκρήξεων και σεισμών, το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργοστασίων είναι τα ραδιενεργά τους απόβλητα , που έχουν ζωή δεκάδων αιώνων και με τα οποία καλούνται να συνυπάρξουν οι επόμενες γενιές.
 
Η απόφαση της πλειοψηφίας βάζει και εδώ κάποιες προϋποθέσεις για τα μάτια του -οικολογικού- κόσμου, αλλά το πρόβλημα των αποβλήτων παραμένει άλυτο. Προς το παρόν, τα απόβλητα της ΕΕ θάβονται  προσωρινά στη Ρωσία, στα Ουράλια και τη Σιβηρία. Η Γαλλία και η Γερμανία εξαρτώνται έτσι από τη ρωσική εταιρεία Rosatom, που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο το 2007 και διαθέτει τεράστια οικονομική δύναμη και ανάλογο λόμπι στις Βρυξέλλες. Η Ρωσία είναι άλλωστε σήμερα η μεγαλύτερη εξαγωγέας πυρηνικών εργοστασίων.
 
Διαβάστε επίσης: Είναι «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια;
 
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Rosatom παράγει και τα πυρηνικά όπλα του ρωσικού στρατού. Καθώς δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ των εμπορικών και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, τα ευρωπαϊκά απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή των όπλων του Πούτιν!
 
Οι εταιρείες ενεργειακοί κολοσσοί της Ρωσίας, όπως η  Gazprom και η Rosneft, επηρέασαν την απόφαση Κομισιόν-Ευρωκοινοβουλίου και για το φυσικό αέριο. Στα χαρτιά δεν διαθέτουν αναγνωρισμένες ομάδες λόμπι στις Βρυξέλλες, συμμετέχουν όμως ενεργά μέσω θυγατρικών εταιρειών: η Gazprom Energy συμμετέχει στο γαλλικό λόμπι για το φυσικό αέριο και η Gazprom Germania συμμετέχει επίσης σε ένα ενεργειακό λόμπι στις Βρυξέλλες.
 
Η Rosneft, η δεύτερη σε μέγεθος ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, της οποίας το ρωσικό κράτος ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών, διαθέτει στη Γερμανία τη θυγατρική Rosneft Deutschland , η οποία δαπάνησε τη χρονιά 2020-2021 περίπου 400 000 € για λόμπινγκ στις Βρυξέλλες. Με αφορμή την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, μια αποκαλυπτική μελέτη της Greenpeace, κάνει λόγο για το φαινόμενο της ρωσικής κούκλας: ανοίγοντας τη μία εταιρεία μετά την άλλη, στο τέλος φθάνεις στο Κρεμλίνο!
 
Η πρόταση της Κομισιόν, συμπεραίνει η μελέτη της οικολογικής οργάνωσης, «μεγαλώνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, το ουράνιο και την πυρηνική τεχνολογία  και υπονομεύει κάθε προσπάθεια της ΕΕ να απαλλαγεί από τη Ρωσία. Είναι μάννα εξ ουρανού για τη Ρωσία και θα μπορούσε να τη βοηθήσει στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, δυναμώνοντας ταυτόχρονα τη διαπραγματευτική του θέση με την Ευρώπη. Καλούμε τους ευρωβουλευτές να μη την ψηφίσουν».
 
Τελικώς η πλειοψηφία την υιοθέτησε. Και η αποθέωση της υποκρισίας είναι ότι η απόφαση παρουσιάστηκε ότι λαμβάνεται για χάρη της.. Ουκρανίας, της οποίας ο υπουργός Ενέργειας έστειλε στους ευρωβουλευτές μια επιστολή στις 5 Ιουλίου, με την οποία υποστήριζε την πρόταση της Κομισιόν επειδή το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά θα βοηθήσουν « στην ανοικοδόμηση της χώρας». Ποιος δεν θέλει να βοηθήσει την «Ουκρανία μας»;