Ζούμε τη «Μέρα της μαρμότας» στην Αμερική. Αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι τρυφερό και αστείο, όπως στην ταινία του 1993 με τον Μπιλ Μάρεϊ. Είναι άρρωστο.

Ads

Πάντα είχαμε μαζικές δολοφονίες στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της ευκολίας με την οποία προμηθεύεται κανείς όπλα. Το 1966, ένας πρώην πεζοναύτης ανέβηκε στο ρολόι του Πανεπιστημίου του Τέξας και σκότωσε 14 ανθρώπους. Οι Αμερικανοί τρομοκρατήθηκαν, αλλά έκτοτε τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο. Οι οκτώ από τις δέκα χειρότερες μαζικές δολοφονίες στην αμερικανική ιστορία σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία. Το μεγαλύτερο μακελειό – με 58 νεκρούς στο Λας Βέγκας – σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια.

Αυτό το φαινόμενο συναντήθηκε τώρα με μια άλλη τάση: την ανάπτυξη της ιδεολογίας του λευκού ρατσισμού. Αναρίθμητες είναι οι επιθέσεις εναντίον αφροαμερικανικών εκκλησιών, συναγωγών και μειονοτήτων. Και ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι ακόμη βαρύτερος. Ένας άνδρας από τη Φλόριντα έστειλε παγιδευμένες επιστολές σε εξέχοντες επικριτές του προέδρου Τραμπ, αλλά δεν εξερράγη καμιά. Ένας αξιωματούχος της ακτοφυλακής συνελήφθη ενώ ετοίμαζε μια επίθεση μεγάλης κλίμακας. Όμως το μανιφέστο του λευκού φανατικού που σκότωσε 51 ανθρώπους τον περασμένο Μάρτιο στη Νέα Ζηλανδία εξακολουθεί να εμπνέει δολοφόνους όπως εκείνος του Ελ Πάσο.

Ύστερα από μια τρομοκρατική επίθεση με δράστες μουσουλμάνους που είχε 14 θύματα τον Δεκέμβριο του 2015 στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, ο – τότε υποψήφιος – Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να απαγορευτεί η είσοδος όλων των μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες έως ότου οι αρχές καταλάβουν «τι διάβολο συνέβη». Μετά το μακελειό του Ελ Πάσο, αρκέστηκε σε καταδίκες και αποστολή «ευχών και προσευχών».

Ads

Αφήστε με να σας βοηθήσω, κύριε πρόεδρε. Προτείνω, μέχρι να καταλάβουμε τι διάβολο συμβαίνει, να θέσετε υπό απαγόρευση τη ρατσιστική σας ρητορική. Προτείνω επίσης, μέχρι να καταλάβουμε τι διάβολο συμβαίνει, να απαγορεύσετε όλα τα όπλα σαν κι αυτό που χρησιμοποίησε ο δολοφόνος του Ελ Πάσο.

Αυτό πρέπει να κάνετε, κύριε πρόεδρε, αν σας ενδιαφέρει η ευημερία των Αμερικανών. Αλλά εσείς εξακολουθείτε να καλλιεργείτε το μίσος. Μόλις τον περασμένο μήνα, είπατε σε έγχρωμα μέλη του Κονγκρέσου να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Η τελευταία φράση από το μανιφέστο του δολοφόνου του Ελ Πάσο θα μπορούσε θαυμάσια να προέρχεται από κάποια ομιλία σας: «Είναι τιμή μου να ηγούμαι του αγώνα για τη σωτηρία της χώρας μου από την καταστροφή».

Αρνείστε επίσης, κύριε πρόεδρε, να ασχοληθείτε με την ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί όπλα στην Αμερική. Τα τουφέκια εφόδου είναι τα αγαπημένα όπλα των μαζικών δολοφόνων κι εσείς αρνείστε να ζητήσετε την απαγόρευσή τους, ή  την εξαγορά τους από το κράτος όπως έγινε στην Αυστραλία το 1996 μετά τη χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία της. Στην Αυστραλία δεν έγινε έκτοτε άλλη σφαγή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάλι, έγιναν 249 μόνο φέτος.

Αν δεν λάβετε μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας των όπλων, κύριε πρόεδρε, θα οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή.
 
Πηγή: Washington Post – Από το ΑΠΕ – ΜΠΕ