Οι Βάσκοι το ‘παν και το ‘καναν! Από χθες κυκλοφορεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το ευρώ το δικό τους, Εναλλακτικό Νόμισμα: το eusco. Ήδη διατίθενται χαρτονομίσματα 1,2,5,10 και 20 euscos στα 40 πρώτα ανταλλακτήρια που άνοιξαν.

Ads

Με βάση το eusco, οι πολίτες θα έχουν χρήματα και οι επιχειρήσεις ρευστότητα, ανακυκλώνοντας και ανταλλάσσοντας τα υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες. Θα ενισχύσουν έτσι την απασχόληση και θα χτυπήσουν την μαύρη εργασία, επιδιώκοντας την αυτάρκεια. 

Χάριν της Κοινωνικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας οι Βάσκοι καταφέρνουν να συγκρατήσουν την ανεργία στο 11%, όταν ο μέσος όρος στην Ισπανία το 27% και στη Μαδρίτη το 30φεύγα… Τώρα έκοψαν και νόμισμα, υιοθετώντας την θεωρία της νομισματικής ποικιλότητας (diversite monetaire), την οποία υποστηρίζει και ένας εκ των συνδημιουργών του ευρώ, ο Μπερνάρντ Λιετέρ (www.lietaer.com/about/bio), ειδικός στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή νομισματικών συστημάτων. 

Στο βιβλίο του «Το μέλλον του χρήματος», που έχει μεταφραστεί σε 19 γλώσσες, προσπαθεί να αποδείξει ότι η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα και προσαρμοστικότητα της οικονομίας. 

Ads

Στο Μπιλμπάο έχουν τεράστια συνεταιριστική παράδοση. Πρόσφατα ο Συνεταιριστικός Όμιλος Mondragon (https://www.mondragon-corporation.com/) ίδρυσε και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (https://www.mondragon.edu/eu). Ο Mondragon ξεκίνησε το 1956, έχει φτιάξει 200 εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας και δίνει δουλειά σε 83.000 ανθρώπους χωρίς πότε να έχει απολυθεί κανείς! Σχεδόν 480.000 άνθρωποι στην Χώρα των Βάσκων αγοράζουν τρόφιμα σε πολύ χαμηλές τιμές. Ο Συνεταιριστικός Όμιλος Mondragon μόνο το 2009 έδωσε για κοινωφελείς δράσεις 22.200.000 ευρώ.
 
Όμως, το παράλληλο νόμισμα που τύπωσαν οι Βάσκοι δεν θα αποτελούσε πρόβλημα δεδομένου ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφορούν εκατοντάδες παράλληλα (ηλεκτρονικά κυρίως) νομίσματα από ανταλλακτικά δίκτυα, δήμους και κοινότητες. Το θέμα είναι ότι το eusco μπορεί το 2015 από Τοπικό να γίνει Εθνικό Νόμισμα… 

Στις τελευταίες εκλογές τα Ισπανικά κόμματα έπαθαν πανωλεθρία. Σε σύνολο 75 εδρών του τοπικού κοινοβουλίου το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, το «Bildu», ήρθε δεύτερο κόμμα, πήρε 25% των ψήφων και 21 έδρες (από 5 που είχε!) και το «Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα» (PNV) 27. Ελέγχουν μαζί τα 2/3 της τοπικής διοίκησης: «Λεχεντακάρι». Ο ηγέτης του PNV Ινίγ Ούρκουλου ανακοίνωσε ότι το 2015 θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την δημιουργία ανεξάρτητου βασκικού κράτους. 

Όλα ξεκίνησαν την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 1932-1934, στην αυστριακή πόλη Worgl. Ένας «τρελός» δήμαρχος εξέδωσε τοπικό νόμισμα και πλήρωσε μ’ αυτό τους.

δημοτικούς υπαλλήλους. Το νέο νόμισμα υιοθετήθηκε από όλα τα καταστήματα της πόλης και μ’ αυτό πλήρωναν οι δημότες τα τέλη και τους φόρους. Πολλές νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και οι δημότες είχαν λεφτά! Όταν κι άλλες αυστριακές πόλεις μιμήθηκαν το παράδειγμα της Worgl, η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα απαγόρευσε την κυκλοφορία των Τοπικών Εναλλακτικών Νομισμάτων… 

Εξήντα τρία εναλλακτικά νομίσματα κυκλοφορούν στην Γερμανία που υποστηρίζονται από 86 Ταμεία Αλληλοβοήθειας. (Regiogelder). Στην Γαλλία κυκλοφορεί το SOL, η Ιταλική Κοινωνική Τράπεζα έχει ήδη 24 υποκαταστήματα. Τα ΄χουμε ξαναγράψει. Η τελευταία είδηση είναι ότι αύριο Σάββατο και ο Κορυδαλλός αποκτά το δικό του νόμισμα, το ΒΟΤΣΑΛΟ (www.votsalo.org)!

Πηγή: 6 ΜΕΡΕΣ