Την 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές του Μαΐου. Αριστερή πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πρώτα απ’ όλα ένα διαφορετικό πλαίσιο αρχών και αξιών που μετουσιώνεται σε προγραμματικές θέσεις και κοστολογημένες εφαρμογές. Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 έχουμε επισημάνει τα κακώς κείμενα της σημερινής διοίκησης. Τα μικροκομματικά συμφέροντα, ο νεποτισμός (οικογενειοκρατία), η εξυπηρέτηση φίλων και ο μακρύς κατάλογος δεν έχει τέλος… Ήρθε η ώρα, ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές και με ορθάνοικτη την προοπτική σε πολλές περιφέρειες και δήμους, να είμαστε με λαϊκή εντολή, η επόμενη «τοπική κυβέρνηση». Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε περισσότερο για εμάς, για το δικό μας περιεχόμενο και πλαίσιο θετικών προτάσεων.

Ads

Ας ξεκινήσουμε απ αυτά που δεν έχουν κόστος.  Η οικονομική διαφάνεια των Δήμων, η διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες, τις εργολαβίες και τις μελέτες των οργανισμών και των δημοτικών επιχειρήσεων. Οι αδιάβλητες διαδικασίες, η δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου από την κοινωνία, με ανάρτηση όλων των αποφάσεων στις ιστοσελίδες των Δήμων ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να ενημερώνεται και να ελέγχει.Η εφαρμογή του λεγόμενου συμμετοχικού προϋπολογισμού θα κάνει τον δημότη πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή του και τον αφορούν.

Εξοικονομούμε πόρους εφαρμόζοντας ένα μοντέλο αποκομιδής απορριμμάτων στον αντίποδα των σημερινών εφαρμοζόμενων πολιτικών, στον αντίποδα των σχεδιασμών της απερχόμενης περιφερειακής αρχής. Αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή και την διεθνή εμπειρία και λειτουργούμε με βάση το κοινωνικό συμφέρον, την περιβαλλοντική προστασία κι όχι με βάση τα συμφέροντα επιχειρηματικών λόμπι που πιέζουν αφού έχτισαν δρόμους και γεφύρια με υπερτιμολογήσεις πολλαπλάσιες του πραγματικού κόστους και τους παραχωρήθηκαν δημόσιες τηλεοπτικές συχνότητες δωρεάν και θέλουντώρα να κερδοσκοπήσουν και στον ευαίσθητο τομέα των απορριμμάτων.

Προτάσεις χαμηλού κόστους.Το περιβάλλον αποτελεί, σε συνθήκες κρίσης, ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της κοινωνίας. Διατηρώντας τις πόλεις καθαρές, λειτουργικές και ασφαλείς, με εφαρμογή ενός σχεδίου για τις τοπικές συγκοινωνίες με απόλυτηπροτεραιότητα στα ΜΜΜ δίνουμε ανάσες βιωσιμότητας στα πιο ταλαιπωρημένα στρώματα από την κρίση και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα στα πλαίσια της βιώσιμης και αειφόρου διαβίωσης.  Η επανοικειοποίηση του δημοσίου χώρου και η αξιοποίησή του για να αυξήσει τους δείκτες κοινωνικής ευημερίας και ποιοτικής ζωής, η αναβάθμιση της αισθητικής  και της λειτουργικότητας των πόλεών μας, η επανάχρηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων ώστε να μην εμφανίζονται «νεκρές πόλεις» μέσα στις πόλεις, απαιτεί περισσότερο πολιτική βούληση παρά οικονομικούς πόρους για να εφαρμοστεί.

Ads

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα να υπάρξει σοβαρή Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, αν δεν έχει πόρους. Τη δυνατότητα δηλαδή, να εφαρμόσει αυτά που λέει. Γι’ αυτό η πιθανή νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η αφετηρία και όχι ο τερματισμός μιας μαραθώνιας διαδρομής που στοχεύει στην ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του τρόπου άσκησης εξουσίας, πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής στη χώρα μας.

Αλλαγή μοντέλου!Δήμοι και περιφέρειες μπορούν να παρέμβουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της μικρομεσαίας υγιούς επιχειρηματικότητας, στη προστασία των τοπικών αγορών απέναντι στα μεγάλα υπερτοπικά εμπορικά κέντρα, στην δημιουργία και στήριξη συνεταιριστικών αλληλέγγυων συμπράξεων , στην υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας και στη δημιουργία τοπικών κοινωνιών και οικονομιών της υψηλής γνώσης και  της καινοτομίας, αξιοποιώντας δεκάδες πετυχημένα ευρωπαϊκά και διεθνή παραδείγματα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη στήριξη των νέων, και  των γυναικών που υφίστανται ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης συμφωνά με όλες τις αναλύσεις. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας –προϋποθέτει αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή- με έμφαση στην πλήρη απασχόληση, επιβάλλεται να περιλαμβάνει σχεδιασμό και στο επίπεδο των δήμων και των περιφερειών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να μετασχηματιστεί και να διευρύνει την παρέμβαση της στην καθημερινότητα του πολίτη, στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Στην Ελλάδα επείγει η δημιουργία ενός συνεκτικού σχεδίου κοινωνικής αλληλεγγύης από οργανωμένες δομές που θα αξιοποιούν τον εθελοντισμό, την δημιουργικότητα και την αυτενέργεια των υπαρχόντων δικτύων αλληλεγγύης.

Την 1η Σεπτεμβρίου ημερολογιακά μπαίνει το φθινόπωρο! Πολιτικά ας είναι άνοιξη! Μπορούμε!

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ