Η “διπολική αναταραχή” που επικρατεί στις τάξεις της Ν.Δ. για την πολιτική κατεύθυνση και την ιδεολογική πυξίδα του κόμματος αναδύθηκε εμφατικά στη λίμνη των Πρεσπών. Οι εμπρηστικές ομιλίες των Αντώνη Σαμαρά (“η κυβέρνηση είναι πιο Σκοπιανή από τους Σκοπιανούς”) και του Μάκη Βορίδη (“κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας που ξεπούλησε τη Μακεδονία μας”) προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος.

Ads

Στις συνομιλίες τους παρατηρούν πως “ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών θα αλώσει τον χώρο του πολιτικού Κέντρου και θα περιορίσει στην πράξη τον στόχο του κ. Μητσοτάκη περί αμφίπλευρης διεύρυνσης”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφουγκράστηκε τις σχετικές ανησυχίες και έσπευσε να πάρει αποστάσεις από το ρεσιτάλ μισαλλοδοξίας των “επιφανών” εκπροσώπων της εθνικιστικής πτέρυγας. Νωρίτερα ωστόσο, καλλιέργησε το κλίμα περί “προδοσίας” με αιχμή τον ισχυρισμό “ανταλλάξατε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τις συντάξεις”, ενώ πρόσφερε πλήρη κάλυψη σε στέλεχος της Ν.Δ. που παρότρυνε οπαδούς του κόμματος να προπηλακίσουν τους βουλευτές που θα ψήφιζαν τη Συμφωνία.

Η φράση του προέδρου της Ν.Δ. πως “δεν θα έλεγα ποτέ κάποιον προδότη επειδή στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών” ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της μετριοπαθούς πτέρυγας του κόμματος.

Ads

«Η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα, όχι γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς», επεσήμανε -με ηγετικό στόμφο- ο Νίκος Δένδιας. Επιπλέον, ο Θεόδωρος Φορτσάκης δήλωσε πως αποδοκιμάζει τις “κραυγές” του τύπου “είστε προδότες”, “είστε ανθέλληνες”. Επιπλέον, αποστάσεις από τα συλλαλητήρια έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στον αντίποδα, η ΟΝΝΕΔ Ημαθίας, τα μεταγραφικά αποκτήματα από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ και άλλα στελέχη που βρίσκονται κοντά στο “σαμαρικό” περιβάλλον αναμασούν τις ανακοινώσεις των “ νεομακεδονομάχων” στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα στο εσωτερικό της Ν.Δ.; Ίσως το συγκεκριμένο ερώτημα είναι νωρίς να απαντηθεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση -μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την έξοδο στις αγορές- ξέμεινε από… καταστροφολογία, που αποτελούσε τη συγκολλητική ύλη για όλες τις “φυλές” της παράταξης και επισκίαζε τις ιδεολογικές διαφορές.

Ήδη από την οδό Πειραιώς επενδύουν στη μείωση του αφορολόγητου ώστε να ανασυγκροτηθεί το κόμμα γύρω από ένα “αφήγημα”. Το πάθημα με τη διάσωση των συντάξεων δεν έγινε μάθημα…

Πηγή: Η Αυγή